StralingsBewust.info gaat door! Met dank aan alle donateurs.

Op 27 september heb ik om hulp gevraagd in de vorm van maandelijkse donaties om door te kunnen gaan met de website StralingsBewust.info. Goed nieuws: er blijkt genoeg draagvlak te zijn, dus we gaan door!

Allereerst wil ik iedereen hartelijk bedanken voor alle hartverwarmende berichten. Fijn om te ervaren dat het verzamelplatform breed wordt gewaardeerd en dat mensen ook daadwerkelijk bereid zijn om daar aan mee te betalen.

En met name hartelijk dank aan alle donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt!

Gezamenlijk Verzamelplatform

Het is onze missie om een eerlijk, onafhankelijk en laagdrempelig platform ter beschikking te stellen met een breed aanbod aan informatie, zodat er in de samenleving meer bewustwording ontstaat over de gezondheidsrisico’s van kunstmatige elektromagnetische velden (straling).

Het is een open platform, dus ik wil iedereen hierbij oproepen om vooral ook mee te doen en mee te helpen om het platform van informatie te voorzien. Daarmee kun je anderen informeren en inspireren. Krachten bundelen en samenwerken is juist nu van groot belang!

Naast algemene informatie en tips over wat je zelf kunt doen om straling te beperken, worden er op de website vele overzichten verzameld, zoals:

 • Nieuwsberichten
  Onze nieuwsberichten over actuele gebeurtenissen rondom de gezondheidsrisico’s van straling vormen een belangrijk onderdeel van de website. We vinden het belangrijk om een breed aanbod aan te bieden, dus wil je ook een artikel schrijven, dan is dat heel welkom! Naast onze eigen berichten hebben we ook een geautomatiseerd overzicht waarin de nieuwsberichten van diverse stralingsbewuste websites worden verzameld (op basis van RSS-feeds).
 • Stralingsbewuste Agenda
  In januari 2020 zijn we gestart met de Stralingsbewuste Agenda, waar we alle relevante informatie­bijeenkomsten, lezingen, acties, raadsvergaderingen, etc. verzamelen (inclusief archief). Je kunt eenvoudig op datum of via de zoekfunctie vinden wat er georganiseerd wordt. Organiseer je zelf iets of vind je ergens interessante informatie over een bijeenkomst of lezing, dan horen we dat graag. We zetten het dan op de Agenda, zodat andere mensen het ook makkelijk kunnen vinden.
 • Plattegrond Stralingsbewuste Actiegroepen
  Het is belangrijk dat mensen die zelf actief willen worden, gelijkgestemden in hun buurt kunnen vinden, zodat ze kunnen samenwerken en kennis delen. We hebben inmiddels de contactgegevens van 60 lokale stralingsbewuste actiegroepen en burgerinitiatieven in Nederland verzameld op deze plattegrond. Ben je zelf actief in jouw buurt, geef je gegevens dan aan ons door, zodat buurtgenoten ook jouw initiatief kunnen vinden. Zeker nu de sociale media steeds meer censureren is het belangrijk om gevonden te kunnen worden.
 • Mediaberichten
  Verder verzamelen we nieuwsberichten uit de media waarin burgers, actiegroepen en gemeenten uit het hele land bezwaar maken tegen de huidige zendmasten en de uitrol van 5G. Dit is bedoeld om inzicht te geven in de weerstand in de samenleving. Het is inmiddels een lange lijst geworden. Je kunt in het overzicht bijvoorbeeld op jouw woonplaats zoeken via de toetsencombinatie ‘Ctrl’ + ‘F’. Heb je aanvullingen, dan horen we dat graag.
 • Bezwaren tegen uitrol 5G van gemeenten
  We zijn onlangs gestart met een overzicht van brieven en nieuwsberichten inzake gemeenten die hun zorgen hebben uitgesproken over de uitrol van 5G. Zodat je snel kunt zien wat er al is gebeurd in jouw gemeente en je daar verder over in gesprek kunt gaan. Dit overzicht is zeker nog niet volledig, dus geef aanvullingen vooral aan ons door, zodat er een goed overzicht ontstaat over de omvang van de bezwaren bij gemeenten.
 • Uitrol 5G stopgezet in landen
  Verder mag uiteraard ook een overzicht van de landen die de uitrol van 5G (voorlopig) hebben stopgezet niet ontbreken. Dit is geen compleet overzicht, maar brengt wel in beeld dat in diverse landen om ons heen de gezondheidsrisico’s wel serieus worden genomen en het voorzorgsprincipe wel wordt toegepast. Aanvullingen zijn welkom!

De bewustwording groeit

We zien gelukkig steeds meer burgers, gemeenteraadsleden, scholen en (huis)artsen opstaan omdat ze zich bewust zijn geworden van de gezondheidsrisico’s van straling en de vergaande gevolgen die dit kan hebben voor mensen, dieren en het milieu. Dus help mee en kom ook op voor een gezonde leefomgeving voor ons allemaal.

Gezondheidsrisico’s door straling: De roze olifant die midden in de kamer staat

Mijn eigen eerste focus is nu om te proberen om toch in gesprek te komen met de VNG. Zoals je in het bericht van 25 oktober kon lezen, constateerde ik dat de Programmamanager 5G van de VNG uit de telecomsector afkomstig is, dat hij 5G zo snel mogelijk overal wil uitrollen en dat hij in het geheel niet met burgers of burgergroepen in gesprek wil gaan.

Nu de uitrol van 5G inmiddels is gestart komen steeds meer mensen die wel degelijk gezondheidsklachten ervaren door straling flink in de problemen. Want waar kunnen zij nog wonen en leven als overal straling is?

We gaan een brief sturen aan de voorzitter van de VNG in de hoop dat we via die route alsnog een constructief oplossingsgericht gesprek kunnen hebben. Het is voor alle partijen beter als we deze problematiek collectief kunnen oppakken en we niet met 355 gemeenten hierover in gesprek hoeven te gaan.

Ik houd jullie op de hoogte!

Silvia Belgraver