StralingsBewust Verzamelpunt

Nieuwsbrief November 2019

Het was weer een maand vol met informatiebijeenkomsten, lezingen, interviews en demonstraties. De gezondheidsrisico's van 5G zijn weer bij veel mensen onder de aandacht gebracht. In de nieuwsbrief van deze maand kun je o.a. het verslag lezen van de demonstratie in Eindhoven, de manifestatie "De G van Gezondheid" in Utrecht en het interview met Margot Verhoeven. (Al onze nieuwsberichten van november staan onderaan de nieuwsbrief.)

Er ontstaan steeds meer vragen over wat er nu anders is aan 5G ten opzichte van 3G en 4G. Hugo Schooneveld geeft uitleg over het verschil en hoe het technisch werkt. En de Stichting EHS schreef een verslag over hun bezoek aan de wetenschappelijke conferentie in Mainz over de gezondheidsrisico's van 5G. Het is een mooie opsomming geworden van visies van diverse wetenschappers.

Verder heeft Alja Hoeksema een hele praktische handleiding voor 5G beslissingen geschreven, speciaal voor gemeenten en provincies die nu te maken krijgen met de tegengestelde belangen rondom 5G. Je kunt de link naar de handleiding doorsturen naar je eigen gemeenteraadsleden, zodat ze wat handvatten hebben om hun beleid op af te stemmen. Los van de wetenschappelijke discussie, is een belangrijke factor hierin dat beleidsmakers ook eens gaan nadenken over wat ethisch verantwoord is.
De afgelopen weken gaf de Amerikaanse Dr. Martin Pall in diverse steden in Nederland lezingen en interviews over de gezondheidsrisico's van 5G. De video-opnames hiervan zullen binnenkort beschikbaar zijn. Je kunt nu wel alvast deze YouTube-video uit 2018 bekijken waarin hij in 9 minuten de belangrijkste punten op een rijtje zet.
Martin Pall 5G
Zaterdag 25 januari 2020 is uitgeroepen tot wereldwijde 5G Protest dag. In de periode van 12 tot 25 januari zullen er internationaal allerlei acties gaan plaats vinden en zal het 5G Space Appeal (dat inmiddels 182.496 keer is ondertekend) in vele landen worden aangeboden aan de overheden. Volgende maand meer informatie daarover.

En dan nog iets anders. Het schrijven van artikelen, beheren van de website, onderhouden van het netwerk, beantwoorden van alle mails, telefonisch informatie en interviews geven, etc. kost heel veel tijd en ook de webhosting (die steeds duurder wordt vanwege grote bezoekersaantallen) betalen we zelf. Zonder jouw steun kunnen we dit niet blijven voortzetten. Wil je ons helpen? Doneren kan via deze link.

Onderstaand onze nieuwsberichten van de afgelopen maand.

Voor gemeenten en provincies: Handleiding voor 5G beslissingen

U zult maar lokaal of regionaal politiek verantwoordelijk zijn in deze tijd waarin het debat over de uitrol van het 5G netwerk telkens weer oplaait. Enerzijds heeft u dan te maken met groeperingen en burgers die met klem wijzen op gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden (EMV), en anderzijds wordt u door overheids- en adviesorganen met klem gewezen op de afwezigheid van gezondheidsrisico’s van EMV. Probeer in dat spanningsveld maar eens een goede beslissing te nemen.
This Way That Way vierkant
Daar bovenop komt het wetsvoorstel dat stelt dat gemeenten een "redelijk verzoek tot plaatsing van draadloze toegangspunten" (5G antenne installaties) zullen moeten inwilligen. Het goede nieuws is, het wetsvoorstel is nog maar een voorstel en zelfs als het wel een wet zou worden, blijft de vraag: Wat is een “redelijk verzoek”? Daarom is voor u een onafhankelijke en op feiten gebaseerde handleiding samengesteld die u helpt om tot een politiek en ethisch verantwoorde beslissing te komen. Meer lezen

Integer en informatief interview met Margot over EHS

Afgelopen maand was er een mooi, integer en informatief interview met Margot Verhoeven te zien bij HTR Actueel, de lokale omroep voor de gemeente Heusden.
Margot Verhoeven interview HTR
In dit programma vertelt Margot over haar elektro allergie, hoe ze er achter kwam dat haar klachten door straling werden veroorzaakt, wat dit voor gevolgen heeft voor haar gezondheid en hoe dit haar leven beïnvloed. Met haar verhaal hoopt ze te zorgen voor meer bewustwording, begrip en erkenning van de problematiek. Meer lezen

Verschillende modellen smartphones overschrijden stralingsnormen

In een gezamenlijk statement stellen de Franse ministeries van Gezondheid, Ecologie en Economie verschillende maatregelen voor om de gezondheid van smartphone-gebruikers in Frankrijk en Europa beter te beschermen. Momenteel loopt een collectieve rechtszaak, een zogenaamde 'class action suit', tegen Apple en Samsung omdat hun toestellen tot 5x meer straling uitzenden dan de geldende SAR (Specific Absorption rate) normen. Meer lezen

Terugblik demonstratie in Eindhoven tegen 5G

Ruim twee maanden na de succesvolle landelijke demonstratie tegen 5G in Den Haag, werd op woensdag 20 november de volgende demonstratie in Eindhoven gehouden. Ook daar wordt 5G al volop getest en is het zeker voor het gemeentebestuur goed dat we ons hebben laten zien en horen.
Demonstratie Eindhoven foto 3
Demonstratie Eindhoven foto 1
Er waren ruim 100 deelnemers, net zoveel als opgegeven bij de gemeente, en zij kwamen ook weer uit het hele land. Lang niet zo veel als in Den Haag, maar dat was ook wel te verwachten. Het was toch weer een zinvolle demonstratie en de sfeer was prima. Meer lezen

5G antennes - Hoe werken ze?

Het 5G communicatiesysteem komt eraan. Nu nog slechts in testsituaties, na de veiling van uitzendfrequenties volgend jaar in het echt. De technische verwachtingen zijn hoog: hoge snelheid van datatransfer, korte latentietijd, vele gelijktijdige gebruikers en vele technische toepassingen.

Hoe de massive MIMO zenders met beamforming werken wordt in deze blog uitgelegd. Voor een groot bereik worden 700 MHz zenders op masten ingezet; voor beperkt bereik vooral 3,5 GHz zenders (small cells) en voor gebruik binnenshuis nano- of pico-cells met kleinere afmetingen. Zenders voor 'millimeterstraling' (26,5 GHz) zijn niet binnenkort te verwachten. Over de eventuele gezondheidseffecten wordt in technische kringen niet nagedacht. Deze technische verhandeling gaat vooraf aan volgende EHS-blogs over blootstelling aan de 5G straling en over gezondheidsgevaren. Meer lezen

Biologische effecten van EMV door draadloze technologie

De Duitse vakvereniging Kompetenzinitiative organiseerde in Mainz van 4 tot en met 6 oktober een internationale wetenschappelijke conferentie over de gezondheidsrisico’s van Elektromagnetische Velden. De vakvereniging bestaat uit wetenschappers, artsen, juristen en technici, en is vooral gericht op gezondheids- en milieurisico’s van straling door mobiele communicatie.

Stichting EHS woonde deze conferentie met twee personen bij. Samen met 400 andere deelnemers hebben zij gedurende drie dagen presentaties van meer dan 14 gerenommeerde wetenschappers kunnen volgen over de huidige stand van het onderzoek naar gezondheidseffecten van Elektro Magnetische Velden (EMV). Meer lezen

Verslag van de manifestatie "De G van Gezondheid"

Op 28 november vond de manifestatie "De G van Gezondheid" plaats in Utrecht. Op diezelfde dag was ook het congres "Impact van 5G op Nederland" met tal van sprekers uit de telecomindustrie, zoals de CEO’s van KPN, Ericsson, T-Mobile, VodafoneZiggo, TMT, Monet en Eurofiber. Maar ook sprekers van het Ministerie van EZK, de VNG, een gemeenteraadslid, het kennisplatform EMV, etc.
G van Gezondheid logo
Vooraf hadden diverse stralingsbewuste organisaties, waar onder de landelijke erkende patiëntenvereniging, spreektijd op het congres aangevraagd maar dit werd geweigerd. Doel van de manifestatie was om op deze manier toch aandacht te vragen voor de "G van Gezondheid". Deze G wordt namelijk structureel "vergeten" bij de voorgenomen uitrol van 5G. Rob Verboog schreef een kort verslag over de manifestatie. Meer lezen

Nieuw boek

Elektrisch Ecosysteem. Alles werkt door middel van electriciteit en magnetisme. - Sander Funneman
Dit boek opent de deur naar het elektrische leven van de natuur. Waarom kijken zebravinkvrouwtjes naar de uitstraling van hun partners, hoe zweven kikkers op magneetvelden en hoe gebruiken zeehonden hun radarsnor? Het boek staat vol met dit soort fascinerende voorbeelden, wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor ontstaat een ander wereldbeeld waarin niet langer alleen chemische reacties bepalend zijn maar waarin alles blijkt te draaien om elektriciteit en magnetisme. Het is een kennismaking met de ongeziene energiedimensies van mensen, dieren, planten en de aarde.
Elektrisch Ecosysteem
Daarnaast introduceert het boek ook een zorgwekkende realiteit omdat het gebruik van steeds meer kunstmatige stralingsbronnen risico’s met zich mee brengt. Zo blijkt dat straling van zendmasten het gedrag van koeien beïnvloedt en bomen beschadigt. Met talloze vragen wordt de dialoog hierover gevoed. Ook biedt het een hoopvol perspectief, want hoewel stralingsbronnen schade aan kunnen richten kunnen daarentegen specifieke frequenties helpen bij genezingsprocessen. Het boek spreekt over de kwetsbaarheid van het natuurlijk elektrisch ecosysteem waarin alles met elkaar verbonden blijkt te zijn. Klik hier voor meer informatie.
Waardeer je deze nieuwsbrief en de website StralingsBewust.info?
Om dit voort te kunnen zetten hebben wij jouw hulp nodig. Via een vrijwillige donatie kun je ons laten weten dat je het belangrijk vindt dat wij doorgaan met ons werk en dat onze website blijft bestaan.
Klik hier voor meer informatie en voor de donatieknop.
Alvast bedankt voor je hulp!