StralingsBewust Verzamelpunt

Nieuwsbrief December 2019

Het jaar is voorbij gevlogen. Terugkijkend is er ongelofelijk veel gebeurd. Overal in het land worden informatiebijeenkomsten gehouden en lezingen gegeven over 5G, brieven geschreven aan gemeenten en overheid, petities opgestart en aangeboden, demonstraties georganiseerd, actiegroepen opgericht, aansprakelijkstellingen en rechtszaken voorbereid en vele andere acties ondernomen. Het is triest dat het nodig is, maar we kunnen ook trots zijn op onszelf dat we als burgers actief opkomen voor een gezondere samenleving. We willen iedereen hierbij van harte oproepen om vooral samen te werken en krachten te bundelen, zodat 2020 daadwerkelijk het jaar gaat worden dat we de uitrol van 5G hebben tegen gehouden.
Het nieuwe jaar start gelijk goed. Zaterdag 25 januari is uitgeroepen tot wereldwijde protestdag tegen 5G. Stralingsbewust Amsterdam is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een protest-mars op 25 januari in Amsterdam. Kom je ook? Daarnaast is er een kort geding tegen de staat in voorbereiding door de stichting Stop5GNL. De Bond tegen Overheidszaken gaat binnenkort de aansprakelijkstellingen bezorgen bij de telecomproviders, en de stichting Stralingsarm Nederland is bezig met een aansprakelijkstelling van gemeenteraadsleden in Apeldoorn. Je kunt hier de agenda van alle evenementen bekijken. Staat jouw bijeenkomst er nog niet bij, geef het dan aan ons door.
5G Global Protest Day 25-01-2020
In deze nieuwsbrief zetten we de nieuwsberichten van de afgelopen maand weer voor je op een rijtje. Maroesja en Ester hebben een bericht geschreven over de 5G-themabijeenkomst bij gemeente Noordoostpolder. Let's Talk About Tech heeft samen met StopUMTS en stichting EHS een 'Informatiemap 5G' samengesteld en naar alle gemeenten gestuurd. En Marieke heeft een uitgebreid verslag geschreven over de lezing van dr. Martin Pall die onlangs in Nederland was. Verder een artikel van Leendert Vriens over licht, elektromagnetische velden en gezondheid en een informatieve blog van Hugo Schooneveld over de problematiek rondom het meten van 5G-straling.

Daarnaast is er een artikel van Silvia die wat vraagtekens zet bij de aangenomen motie bij Milieudefensie om 5G te stoppen. En een artikel over de nieuwe internetconsultatie van de overheid over de frequentieveiling in aanloop naar de voorgenomen uitrol van 5G. Je kunt nog t/m 15 januari 2020 je reactie geven op de plannen van de overheid.

Namens StralingsBewust.info wensen we je een voorspoedig en gezond 2020!
Onderstaand de nieuwsberichten van de afgelopen maand. Waardeer je onze nieuwsbrief en website, overweeg dan ook eens een donatie, zodat wij je ook in de toekomst van informatie kunnen blijven voorzien.

Internetconsultatie over frequentieveiling - voorbereiding uitrol 5G

Op 5 december is er door de overheid een openbare internetconsultatie gestart over het voorgenomen beleid voor de frequentieveiling van de 700-, 1400- en 2100 MHz-band. Deze frequentiebanden zijn vastgesteld als de eerste frequenties die gebruikt zullen gaan worden voor 5G. De overheid zal door de frequentieveiling minimaal 914 miljoen euro ontvangen van de telecomproviders. De volgende stap in het proces naar de uitrol van 5G is hiermee ingezet.

Het is volstrekt onverantwoord om ongeteste technologie uit te rollen waarvan de effecten op de volksgezondheid nog niet bekend zijn. Het is dan ook belangrijk om deze internetconsultatie te benutten om nogmaals een duidelijk signaal af te geven aan de overheid. De internetconsultatie lijkt misschien klein en onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Alle grote en kleine acties tezamen vormen een gezamenlijk krachtenveld. Als we allemaal op onze eigen manier meehelpen aan dit bewustwordingsproces, dan kunnen we het tij nu nog keren. We zijn in een kritieke richtingbepalende tijd aangekomen. Help jij ook mee om de uitrol van 5G te stoppen? Meer lezen

Update Stralingsbewust Noordoostpolder

Stralingsbewust NOP Maroesja en Ester
Op maandag 18 november is er een themabijeenkomst over 5G gehouden bij het gemeentehuis in Emmeloord. Doel was om de raadsleden te informeren over 5G. Ook mochten wij ons verhaal doen die avond, en wij kozen ervoor om de raadsleden persoonlijk aan te spreken en ze te wijzen op het voorzorgsprincipe en het ethische stuk.
Door ziekte kon Anouk de Bont van Let's Talk About Tech niet aanwezig zijn maar gelukkig kreeg zij de week daarop tijdens het 'politiek uurtje' op het gemeentehuis de mogelijkheid om haar presentatie alsnog te geven. De zeer informatieve presentatie kun je terugkijken via dit bericht. Meer lezen

Motie tegen 5G aangenomen door Milieudefensie, maar hoe onafhankelijk zijn zij eigenlijk?

Op 7 december is tijdens de algemene ledenvergadering van Milieudefensie de motie '5G Weg ermee!' aangenomen. Een bijzondere situatie. Milieudefensie claimt een onafhankelijke organisatie te zijn, maar ontvangt ondertussen wel miljoenen aan overheidssubsidie. Door het aannemen van deze motie zal Milieudefensie nu daadwerkelijk stappen moeten gaan zetten om het beleid van diezelfde overheid tegen te gaan werken. Dat klinkt toch op zijn minst als belangenverstrengeling. Het is dan ook maar de vraag of de motie over 5G serieus uitgevoerd gaat worden. Meer lezen

Verslag van lezing Prof. Dr. Martin Pall over de impact van 5G & falende veiligheidsrichtlijnen

In oktober en november van dit jaar was Professor Dr. Martin Pall in Nederland om lezingen te geven over 5G. Pall is emeritus hoogleraar Biochemie en Fundamentele Medische Wetenschappen aan de Washington State University. Ook na zijn officiële pensionering heeft hij veel internationale wetenschappelijke erkenning gekregen voor zijn doorgaande onderzoek in de milieu-geneeskunde.
Foto Dr. Martin Pall
Dr. Pall waarschuwt dat elektromagnetische velden, en in het bijzonder 5G, ook voor mensen zonder overgevoeligheden zeer schadelijk zijn. De uitrol van 5G noemt hij 'absoluut krankzinnig'. Op 5 oktober hield hij een informatieve lezing in Oegstgeest. Marieke was erbij en schreef een uitgebreid verslag over zijn verhaal. Meer lezen

Informatiemap 5G en Gezondheid voor gemeenten

Let's Talk About Tech heeft onlangs samen met de organisaties StopUMTS en Stichting EHS aan alle gemeenten de Informatiemap 5G en Gezondheid aangeboden. Met de begeleidende brief en deze informatiemap vragen zij Burgemeesters, Wethouders en gemeenteraadsleden zich te verdiepen in de gezondheidsrisico’s die samenhangen met 5G. Dit omdat de verwachting is dat de uitrol van de nieuwe frequenties zeer ingrijpend kan zijn. Als je zelf met je gemeente in gesprek wilt gaan, dan kun je hier naar verwijzen. Meer lezen

Licht, Elektromagnetische velden en Gezondheid

Mensen die gezondheidsklachten ondervinden van straling van zendmasten, wifi en smartphones blijken vaak ook hinder te ervaren van de straling van zon- en kunstlicht. Ze zijn allemaal onderdeel van het Elektromagnetisch Spectrum (zie onderstaande afbeelding).
Electromagnetisch Spectrum
Tijdens een bijeenkomst van de CPLD Vereniging op 23 november hebben we dr. Leendert Vriens gevraagd naar zijn visie op licht en gezondheid. Dr. Vriens is natuurkundige en werkte 30 jaar lang als onderzoeker bij het NatLab van Phillips. Je kunt hier zijn verhaal lezen.

Meting van stralingsintensiteit 5G problematisch

5G zenders zijn anders gebouwd en werken anders dan de klassieke 4G en oudere zendertypen. Ze zijn plat en bevatten een 'array' van 64 of meer compacte deelzenders. Daarmee kan een breed zichtveld worden bestraald, dan wel databundels gevormd, die gericht zijn op een of meer specifieke gebruikers. Zulke bundels bewegen snel en bijna ongemerkt tussen de geadresseerde gebruikers.

Anders dan voorheen stralen ze alleen bij gebruik. Voor het meten van veldsterkte moet dus een keus gemaakt worden uit: de fasen waarin men meet, de plaats in of buiten de bundel, of de drukte in het algemene digitale dataverkeer. In deze blog geeft bioloog dr. Hugo Schooneveld een uitwerking van de problematiek, enkele pogingen die gedaan zijn de veldsterkten te bepalen en problemen die te verwachten zijn wanneer de limieten voor blootstelling door wetgeving beperkt worden. Meer lezen
Waardeer je deze nieuwsbrief en de website StralingsBewust.info?
Om dit voort te kunnen zetten hebben wij jouw hulp nodig. Via een vrijwillige donatie kun je ons laten weten dat je het belangrijk vindt dat wij doorgaan met ons werk en dat onze website blijft bestaan.
Klik hier voor meer informatie en voor de donatieknop.
Alvast bedankt voor je hulp!