StralingsBewust Verzamelpunt

Nieuwsbrief Januari 2020

Januari was uiteraard de maand van de wereldwijde 5G Protestdag. Op 25 januari werden er maar liefst 265 evenementen in 36 landen georganiseerd. Ook in Amsterdam was er een manifestatie op de Dam en liepen er zo'n 1500 mensen mee in de protestmars naar het Museumplein. Er is weer een belangrijk signaal afgegeven. Dank aan alle betrokkenen en aanwezigen!

Uiteraard was dit nog slechts een startpunt, de volgende wereldwijde protestdag staat gepland op zaterdag 25 april. Zet die datum alvast in je agenda.
5G Protest dag 25-02-2020 Amsterdam
In de tussentijd zitten we uiteraard niet stil. Stichting Stop5GNL is al volop bezig met de voorbereidingen voor het kort geding tegen de Nederlandse Staat om te voorkomen dat 5G wordt uitgerold. En aangezien er steeds meer informatiebijeenkomsten rondom 5G worden georganiseerd hebben we de Stralingsbewuste Agenda verder uitgebreid. Aanvullingen zijn welkom, zodat iedereen kan zien waar er wat wordt georganiseerd.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de internetconsultatie van de overheid over de voorgenomen frequentieveiling in aanloop naar de uitrol van 5G. Er zijn 724 reacties ingediend. Uiteraard hebben wij vanuit StralingsBewust.info ook gereageerd. En tenslotte een mooi interview met Sylvia Slegers van Actiegroep 5G: Het Gooi zegt Nee. Onderstaand alle nieuwsberichten van deze maand.

Waardeer je onze nieuwsbrief en website, overweeg dan ook eens een donatie, zodat wij je ook in de toekomst van informatie kunnen blijven voorzien.

Wereldwijde Protestdag tegen 5G

Op zaterdag 25 januari vonden er wereldwijd in totaal 265 protestacties (in 36 landen) plaats tegen de voorgenomen uitrol van 5G. Ook Nederland deed mee. In Amsterdam waren zo'n vijfhonderd mensen aanwezig bij de protestbijeenkomst op de Dam. Diverse sprekers hielden daar op het podium een bevlogen toespraak. De overheid werd dringend opgeroepen om de gezondheid van mens, dier en natuur serieus te nemen; het voorzorgsprincipe toe te passen en te stoppen met de uitrol van 5G.
Demonstratie tegen 5G op 25-05-2020 Amsterdam
Daarna werd er met een groep van ongeveer 1.500 demonstranten een protestmars gelopen van de Dam naar het Museumplein. In dit bericht een terugblik op de protestdag in Amsterdam, de lancering van De Andere Krant, de brief die Milieudefensie stuurde aan de overheid en het kort geding tegen de Nederlandse Staat dat momenteel wordt voorbereid door de Stichting Stop5GNL. Meer lezen

Kort geding tegen de Nederlandse Staat om 5G te stoppen

Stichting Stop5GNL heeft onlangs een sommatiebrief aan de minister gestuurd waarin het de minister oproept de veiling van de 5G-frequenties te staken en verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van de burgers. Wij vinden dat met de uitrol van 5G de Nederlandse bevolking aan een onaanvaardbaar gezondheidsrisico blootgesteld wordt en dat is onrechtmatig.

Stichting Stop5GNL wil – als de Nederlandse staat geen gehoor geeft aan onze oproep – een kort geding starten om dit via een rechtszaak af te dwingen. Het is namelijk onverantwoord 5G uit te rollen omdat er amper onderzoek is gedaan is naar de gezondheidsrisico’s hiervan en dit terwijl onderzoeken naar eerdere generaties mobiele netwerken al schadelijke effecten aantonen op mens, dier en milieu. Meer lezen

Internetconsultatie frequentieveiling: onverantwoord beleid

Tot en met 15 januari kon er via een internetconsultatie van de overheid gereageerd worden op de voorgenomen frequentieveiling voor de 700-, 1400- en 2100 MHz-frequentieband. Met deze frequentieveiling wordt de volgende stap in het proces naar de uitrol van 5G ingezet. Er zijn in totaal 724 reacties ingediend. Uiteraard heeft ook Burgercollectief StralingsBewust.info gereageerd:

"Het voorgenomen beleid van de overheid vinden wij volstrekt onverantwoord. Wij verzoeken hierbij om de frequentieveiling en de voorgenomen uitrol van 5G stop te zetten. Zo lang niet is bewezen dat 5G veilig is voor de volksgezondheid dient het voorzorgsprincipe toegepast te worden. We roepen de overheid dringend op om haar verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid serieus te nemen." Meer lezen

Interview met Actiegroep 5G Het Gooi zegt NEE!

Op 22 januari stond er een mooi en informatief interview met Sylvia Slegers in De Gooi- en Eemlander met als titel 'Wij worden als proefdieren gebruikt':

"Burgers komen steeds vaker in verzet tegen overheidsplannen. ’Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE!’ richt zich tegen het nieuwe telecomnetwerk dat op komst is. De actiegroep is opgericht door Ayna Siem, Maarten Nederhorst en Sylvia Slegers. Laatstgenoemde voert het woord. Meteen even duidelijk: bij Sylvia Slegers geen aluminiumfolie tegen de muren en ze heeft ook geen aluhoedje op. „Het gevaar dat je in die hoek wordt gedrukt is altijd aanwezig als het over straling gaat”, weet ze. „Maar er is genoeg wetenschappelijk bewijs om te kunnen aantonen dat het ongezond is om blootgesteld te worden aan elektromagnetische stralingsvelden.” Meer lezen

Stralingsbewuste Agenda

De Stralingsbewuste Agenda is uitgebreid en verzamelt voortaan alle lezingen, informatiebijeenkomsten en andere evenementen rondom straling en 5G in een handig overzicht. Aanvullingen kun je doorgeven via het contactformulier.
za 1 februari 13.30-17.00 uur:
Informatiebijeenkomst over 5G en straling, Groningen

di 4 februari 19.30-21.00 uur:
Raadsinformatiebijeenkomst over 5G, gemeente Utrecht, publiek is welkom

do 6 februari 19.00-22.00 uur:
Ledenavond Milieudefensie over digitalisering in Utrecht

di 11 februari 19.30-22.30 uur:
Informatieavond over 5G georganiseerd door Culemborgs 5G Collectief
Stralingsbewuste Agenda
wo 12 februari vanaf 19.30 uur:
Gemeenteraad bespreekt discussienotitie over 5G, Den Bosch

di 18 februari vanaf 19.30 uur:
Openbare informatiebijeenkomst over 5G, gemeente Zeist, publiek is welkom

za 22 februari 14.00 tot 18.00 uur:
5G informatiemiddag: ‘5G, vloek of zegen?’ in Soest

di 25 februari vanaf 20.00 uur:
Informatieavond over straling en 5G in Dronten

wo 26 februari 19.30-21.30 uur:
Informatieavond over het onderwerp 5G, gemeente Noordoost Friesland

Bekijk hier de volledige Agenda en meer informatie over de evenementen.
Waardeer je deze nieuwsbrief en de website StralingsBewust.info?
Om dit voort te kunnen zetten hebben wij jouw hulp nodig. Via een vrijwillige donatie kun je ons laten weten dat je het belangrijk vindt dat wij doorgaan met ons werk en dat onze website blijft bestaan.
Klik hier voor meer informatie en voor de donatieknop.
Alvast bedankt voor je hulp!