33 meter hoge zendmast in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

KPN heeft toestemming gekregen van de gemeente Bloemendaal om op ’t Kopje, de hoogste duinpunt van Bloemendaal, een 33 meter hoge zendmast te plaatsen. Deze komt te staan op het parkeerterrein bij restaurant De Uitkijk en zal beeldbepalend worden voor de omgeving. De mast zal bij helder weer in de wijde omtrek zichtbaar zijn. Het Nationaal Park vindt de gekozen plek een grote misser, maar toch dienen zij geen bezwaar in, omdat ook de veiligheidsdiensten van de zendmast gebruik gaan maken.

Bloemendaler Gijs de Jong is getergd door de wijze waarop de komst van de mast is voorbereid. De voorgenomen verstrekking van de vergunning aan KPN heeft in een advertentie in het Bloemendaals Weekblad gestaan, maar dat wordt door lang niet iedereen gelezen en bovendien niet overal bezorgd. De Jong: “Het is weer het oude liedje. B en W besluiten iets en regelen pas daarna de inspraak.” Hij heeft de taak op zich genomen om de direct omwonenden in te lichten, die zich nu in allerijl hebben gestort op het indienen van een bezwaarschrift. Niet alleen ageren ze tegen de aantasting van het fenomenale uitzicht vanaf de uitkijktoren op ’t Kopje, ook maken zij zich zorgen om het vermeende stralingsgevaar van de mast.

Enkele omwonenden van ’t Kopje hebben op 27 maart een bezwaarschrift ingediend tegen de komst van de mast. De petitie is opgesteld door advocaat Steven Perrick, die zelf aan de Koninginneduinweg woont, op een steenworp afstand van de plek waar de mast moet komen. De jurist maakt duidelijk dat de vergunning nooit door B en W aan KPN gegeven had mogen worden. Niet alleen is de mast in strijd met het bestemmingsplan, ook is het gevaarte een aantasting van het beschermde dorpsgezicht.

Een van de ondertekenaars van Perricks brief is oud-hockeyinternational Jan-Willem van Erven Dorens (vader van Beau van Erven Dorens). Hij krijgt de zendmast bijna in zijn achtertuin. Dat de reusachtige antenne nodig is voor de veiligheidsdiensten zegt de Bloemendaler niets. “Ach ja, veiligheid is het woord waar je ogenblikkelijk alles mee voor elkaar kunt krijgen.” Van Erven Dorens begrijpt niet dat de burgemeester van Bloemendaal niet al lang heeft ingegrepen. “Die moet gewoon zeggen: dit gaat niet gebeuren.”

De voorlopige vergunning voor de duur van twee jaar is in elk geval al verleend. Vervolgens start de procedure voor een permanente vergunning.

Bron: Haarlems Dagblad van 23-03-2018 en 28-03-2018


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.