Video’s

Onderstaand diverse video’s van voorlichtingsbijeenkomsten, lezingen, documentaires en televisieprogramma’s over de gezondheidseffecten van straling, de opkomst van slimme technologieën en de gevolgen van de digitalisering van de samenleving.

Voorlichtingsbijeenkomsten gemeenten

Raadsinformatiebijeenkomst van gemeente Utrecht op 12 januari 2017 over zendmasten en de gezondheidseffecten. De bijeenkomst wordt volledig in beeld gebracht via 18 achtereenvolgende fragmenten.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet besluiten over aanbesteding van slimme lantaarnpalen (met wifi, camera’s en sensoren). Bekijk via deze link de volledige informatieavond voor de gemeenteraad op 19 februari 2018 (2 uur en 32 minuten). Of bekijk de samenvatting van 20 minuten. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft daarna unaniem besloten om géén zendapparatuur (4G, 5G, Wifi), camera’s, sensoren e.d. op de nieuwe straatlantaarns mogelijk te maken. Zie ook deze pagina voor meer informatie over dit initiatief.

Kort fragment van Zembla waarin de ex-topmannen van Telfort en KPN verklaren dat zij destijds bij de uitrol van UMTS onderlinge afspraken hebben gemaakt met de overheid om burgers en gemeenten buiten spel te zetten (1:38 min.). Net zoals nu gaande is met de uitrol van 5G.

Informatieve lezingen over straling

Samenvatting van de lezing over straling door natuurkundige dr. Leendert Vriens (TU Delft / april 2016 / 41 min.).

Lezing van bioloog dr. Hugo Schooneveld in 4 delen: Het verband tussen elektromagnetische velden en elektrostress (8 min.), Wat zijn elektromagnetische velden? (21 min.), Het nut van veldreductie (6 min.) en Ziek van straling (44 min.). Openbare Bibliotheek Wageningen / november 2014.

TV-dialoog ‘Biologische effecten van elektromagnetische straling’ van HealingSoundMovement met dr. Leendert Vriens, prof.dr.ir. Michiel Haas en dr. Hugo Schooneveld (januari 2014 / 2 uur en 34 min.).

Voorlichting door de Haarlemse dr. Hans Moolenburgh over de gezondheidsrisico’s van zendmasten (december 2013 / 27 minuten).

Video’s over straling

TEDx talk ‘Wireles Wake-up Call’ van Silicon Valley ingenieur Jeromy Johnson (februari 2016 / 16 minuten):

Documentaire Ubiquity van de VPRO met een indrukwekkend portret van drie mensen die de straling van draadloze netwerken niet verdragen. Is er voor hen nog plek op deze planeet als alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? (oktober 2018 / 55 min.)

Documentaire Digitropolis, The dark side of AI, 5G & IoT van We Are Change Rotterdam over de schaduwkant van de komende digitale hyper-connected infrastructuur, gevoed door Big Data en bestuurd door algoritmen en AI (maart 2018 / 1 uur en 4 min.). Klik hier voor de versie met ondertiteling.

Belgische tv-reportage van VTM Telefacts over de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek en de rol van de telecomindustrie (september 2016 / 38 min.)

Uitzending van VPRO Tegenlicht ‘Offline als luxe’ over de keerzijden van het digitale tijdperk, zoals schending van privacy, de continue afleiding en gebrek aan echt contact (mei 2016 / 47 min.)

Uitzending van VPRO Tegenlicht ‘Slimme steden’ over de gevolgen van slimme lantaarnpalen en slimme steden. Welke prijs betaalt de burger voor deze ambitieuze technologische droom? (mei 2016 / 46 min.)

Documentaire van Australische televisie ‘Wi-Fried’ over gezondheidseffecten van straling thuis en op school (april 2016 / 29 min.)

Documentaire ‘Resonance Beings of Frequency’ van James Russell (augustus 2014 / 1 uur en 28 min.)

Uitzending van Zembla ‘Ziek van je mobieltje’ (juni 2012 / 29 min.)

Interview met Barrie Trower (radar-expert): ‘The Dangers of Microwave Technology’ door The World Foundation for Natural Science (november 2010 / 2 uur). Beluister ook deze radio-uitzending met Barrie Trower over 5G  van The Richie Allen Show (januari 2018 / 39 min.).

Diversen

BNNVARA Kassa XL Het Digitale Doolhof’ – In deze aflevering zien we dat iedereen, hoog of laag opgeleid, rijk of arm, in de problemen kan komen door de digitale samenleving, want echt en nep zijn online niet meer van elkaar te onderscheiden. Het is niet de vraag of maar wanneer dat gebeurt (juni 2018 / 45 min.).

VPRO Tegenlicht ‘Verslaafd aan het algoritme’ – Of je een baan krijgt of een hypotheek, wie er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis: algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big data en computercode? (april 2018 / 45 min.). Lees ook het bijbehorende artikel ‘De mens wikt, het algoritme beschikt‘.

VPRO Tegenlicht ‘Mensen, goden en technologie’– Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie worden in deze aflevering besproken (oktober 2017 / 44 minuten).

Uitzending van 3Doc (NPO) ‘Addicted to my phone’ waarin duidelijk wordt hoe wij onze privacy verkopen door het gebruik van gratis apps (oktober 2016 / 40 min.)

TED-talk ‘Forget WiFi, meet the new LiFi internet’ met een demonstratie van Harald Haas over de werking van LiFi (draadloos internet via licht) met een LED-lamp, zonnecel en laptop als ontvanger (december 2015 / 7 min.)


Waardeer je onze website?
Via een donatie kun je meehelpen om ons werk en deze website voort te zetten.
Klik hier voor meer informatie en voor de donatieknop. Alvast bedankt voor je hulp!