Lifi

Draadloos internet via licht

Lifi (Light Fidelity) is een technologie waarbij LED-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Vanwege de alsmaar groeiende hoeveelheid data die er geconsumeerd wordt, is de huidige vorm van draadloze communicatie straks niet meer houdbaar. De hoeveelheid elektriciteit die er dan nodig is zal voor zoveel schadelijke straling zorgen dat het bijna op een oorlogswapen gaat lijken. Er ontstaat daarbij ook een steeds groter risico op het uitvallen van het mobiele communicatie netwerk.

Lifi kan dan ook een gezondere en innovatieve oplossing zijn voor de toekomst. Lifi is een op licht gebaseerde communicatietechnologie, die via LED‐lampen en black light communiceert. Dit biedt vele voordelen. De bandbreedte van licht is veel groter, dus er kan veel meer data veel sneller verwerkt worden (wel 200x sneller) zonder de schadelijke gezondheidseffecten en kwetsbare data‐lekken die wifi met zich mee brengt. Licht gaat niet door muren heen, waardoor data‐diefstal niet mogelijk is vanuit een andere ruimte, waar dit met wifi wel mogelijk is. Lifi bespaart 80% op de energiekosten.

In onderstaande TED‐talk uit 2015 demonstreert Harald Haas in zeven minuten dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een video te verzenden vanuit een kant en klare LED‐lamp naar een zonnecel met een laptop als ontvanger. Er komt geen wifi aan te pas, het is alleen licht. De data wordt supersnel verzonden op een veilige manier. De gegevens worden door het licht overgebracht, gecodeerd in subtiele wijzigingen van de helderheid.

In Frankrijk is al een heel project uitgevoerd, in een ziekenhuis in Perpignan functioneert Lifi al. Lifi is al uitrolbaar voor in het openbaar vervoer, supermarkten, bibliotheken, fabrieken en buiten in de openbare ruimten. Als er een LED‐lamp in past, dan kan Lifi er op functioneren. Er is geen vervuiling van het licht met Lifi, deze LED’s zijn fosfor‐vrij. Lifi kan ook een hulpmiddel zijn in het begeleiden van blinden door de stad. Het huidige op radio golven gebaseerde draadloze communicatie netwerk kan getransformeerd worden naar een op licht gebaseerd communicatie netwerk. Lifi zal wifi niet helemaal gaan vervangen. Het zal vooral in stedelijke gebieden, waar er een hoge kunstmatige radiofrequente intensiteit aanwezig is, een goed alternatief zijn. Het werkt dan via het lichtnet in gebouwen en het openbare lichtnet in buitenruimten.

Door aandacht te vragen voor elektrostress, kan het bewustzijn bij het grote publiek vergroot worden. Daarnaast kan er begonnen worden met het toepassen van oplossingen om elektrosmog te voorkomen. Dit vraagt om samenwerking van gemeenten, inwoners, centrale overheden, bedrijven en kennisinstituten, zodat er transformatie‐campagnes tot stand kunnen komen, gericht op de overgang naar een LiFi communicatie netwerk.

Links

LiFi.nl – website met veel algemene informatie over de Lifi-technologie

LiFi white paper, de toekomst van het internet – korte samenvatting van het fenomeen Lifi

TED-talk van Harald Haas – demonstratie uit 2015 over de werking van Lifi met een LED-lamp, zonnecel en laptop als ontvanger (7 minuten)

Video van Allo Docteurs – toepassing van Lifi-apparatuur in beeld gebracht bij een ziekenhuis in Perpignan, Frankrijk (3 minuten)

Global LiFi Congress – Europees congres over Lifi op 8 en 9 februari 2018 in Parijs. De wetenschappelijke en professionele wereld komen daar samen om ideeën te delen en de weg te plaveien voor de toekomst van Lifi.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.