Petra

Ik wil graag mijn persoonlijke verhaal vertellen om duidelijk te maken wat er kan gebeuren als er technologieën worden uitgerold waarvan niet is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Elektrogevoelig

Sinds januari van dit jaar weet ik dat ik elektrogevoelig ben. Hoewel mijn zus en vader al eerder ziek waren van straling heb ik de klachten die ik had nooit gerelateerd aan straling. Waarom niet? Ik had deze klachten zoals moeheid, hoofdpijn, en allergieën al langere tijd en al voordat mijn zus en vader ziek werden van straling. Ik zag deze klachten als iets dat nou eenmaal bij mij hoort. En wellicht speelde ook een stuk ontkenning mee omdat ik weet wat voor impact elektrogevoeligheid heeft op het leven van mijn zus.

Ziekmakende werkplek

Waarom ik deze klachten nu wel met straling in verband breng? In december 2017 ben ik begonnen in een nieuwe baan op een nieuwe werkplek. Ik werk in de ICT als applicatiebeheerder. Op mijn nieuwe werkplek is veel draadloze apparatuur, zoals mobieltjes, laptops en headsets aanwezig. Veel meer dan op mijn vorige werkplek. En er staan zendmasten dicht bij het gebouw.

Na ongeveer een maand in deze omgeving had ik op een avond opeens een suis in mijn hoofd. In een flits heb ik toen gedacht, ik zal toch niet ook elektrogevoelig zijn. Deze gedachte heb ik echter snel verbannen en ik ben gewoon weer doorgegaan op mijn werkplek, waar ik het overigens erg naar mijn zin heb. In een paar dagen tijd kreeg ik er echter een aantal klachten bij, dichtzittende pijnlijke oren, een brandende huid van mijn hoofd, gezicht, schouder, arm en rug en een totaal gebrek aan eetlust. Het leek alsof ik opeens doorgebrand was, of de stoppen waren doorgeslagen. Ik voelde overal straling, mobieltjes, stroomkabels in de muur, en de babyfoon van de buren.

Dit heeft veel invloed op mijn leven

Ik ben nu een paar maanden verder. Mijn klachten zijn sterk verminderd door zoveel mogelijk uit de straling te blijven. Als ik ergens heen ga draag ik beschermende kleding, een t-shirt en short, een sjaal en haarband. Hierdoor ben ik in staat enige tijd in een omgeving met straling te zijn.

Elektrogevoelig zijn betekent dat ik me moet aanpassen. De stralingsbelasting in het centrum van Drunen is hoog, ik kan daar niet lang zijn, niet goed voor de dorpseconomie. Ik kan niet zomaar een weekendje weg. Op vakantie gaan is lastig, ik zou dit jaar voor het eerst een verre reis gaan maken, naar Thailand, maar hotels hebben bijna altijd wifi en veel vliegtuigen tegenwoordig ook.

Ik heb een LAT relatie, maar ik kan niet meer bij mijn vriend zijn omdat er in zijn appartement op de 3e verdieping te veel straling is van buren en zendmasten. Elektrogevoeligheid heeft dus veel invloed op mijn leven en bewegingsvrijheid.

Ik heb nog geluk

Ik heb echter geluk. Mijn huis is stralingsarm, ik heb niet heel veel hoeven afschermen in huis, dus daar kan ik herstellen. Mijn huis ligt op een plek in Drunen waar niet veel straling is, ik kan nog in de tuin zitten. Ik hoop dat dit mogelijk zal blijven. Ik heb ook geluk met mijn zoon en mijn vriend. Zij hebben er geen probleem mee dat er geen wifi in huis is en om hun telefoon op vliegtuigstand te zetten in huis. In veel relaties en gezinnen levert dit spanningen op en soms leidt dit tot een relatiebreuk. Ook vriendschappen kunnen onder druk komen te staan door onbegrip.

Verder heb ik geluk met mijn werkgever en mijn bedrijfsarts. Ze hebben me de mogelijkheid gegeven thuis te werken en te herstellen en langzaam weer op te bouwen op kantoor. Volgens mijn bedrijfsarts kunnen klachten ook bestaan zonder dat het zogenaamd wetenschappelijk bewezen is. We zijn nu aan het kijken hoe nu verder, het zou heel mooi zijn als ze een stralingsarme werkplek kunnen creëren, zodat ik weer volledig op mijn werkplek kan functioneren. Aan het alternatief wil ik nog niet denken, ik heb een jaarcontract, ze kunnen ook beslissen dit niet te verlengen zodat ik zonder werk kom te zitten.

Vluchteling in eigen land

Ik heb geluk dat ik nog veel dingen kan doen en dat ik mijn stem kan laten horen. Voor veel elektrogevoeligen is dit niet mogelijk, zij zijn zo ziek dat ze alleen nog maar kunnen overleven. Velen zijn hun baan kwijt. Velen zijn ook letterlijk op de vlucht, op zoek naar een plaats waar ze kunnen wonen, vluchteling in eigen land. Diegenen die geen stralingsarme plek kunnen vinden worden steeds zieker. En omdat de overheid zegt dat je niet ziek kunt worden van straling en de maatschappij dit voor een groot deel gelooft komen ze in een sociaal isolement en worden soms letterlijk voor gek verklaart. Maar zij zijn niet ziek, ik ben niet ziek, onze omgeving is ziek.

Uitrol van 5G is een gezondheids-experiment

De uitrol van 5G is een heel groot gezondheids-experiment, er is namelijk niet bewezen dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Kan de overheid garanderen dat ik en anderen niet nog zieker worden als 5G wordt uitgerold? Kan de overheid garanderen dat mijn bewegingsvrijheid niet nog verder beperkt wordt? En kan de overheid garanderen dat ik in Drunen kan blijven wonen?

Mijn verhaal is niet uniek, dit kan ook jou, je partner, kinderen en kleinkinderen overkomen. Laten we samen kijken hoe we ons land leefbaar kunnen houden voor alle inwoners.

< Terug naar de overzichtspagina met ervaringsverhalen