5G, een risico voor de volksgezondheid

In mei 2017 zijn het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie al akkoord gegaan met het WiFi4EU-initiatief. Dit houdt in dat er 120 miljoen euro aan subsidie vrijkomt voor Europese gemeenten om gratis wifi-hotspots te realiseren op zoveel mogelijk openbare plekken, zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea, etc. Hierdoor worden openbare plekken dus niet meer toegankelijk voor stralingsgevoelige mensen.

Toename blootstelling aan straling

En alsof dat nog niet genoeg is komt nu ook de 5e generatie (5G) van mobiele communicatie al weer op ons af. Het 5G-netwerk zal met name gebruikt gaan worden voor het Internet of Things (draadloze communicatie met koelkasten, wasmachines, beveilingscamera’s, zelfrijdende auto’s, etc.).

Door 5G zal de blootstelling aan straling voor alle mensen substantieel verhoogd worden. Het komt ook bovenop de straling van 2G, 3G, 4G en wifi die momenteel al actief is. Van elektromagnetische straling is inmiddels al bewezen dat het schadelijk is voor mensen en hun leefomgeving.

Zendantennes aan lantaarnpalen

Voor dit 5G-netwerk worden veel hogere frequenties gebruikt dan de huidige zendantennes. Omdat dit millimetergolven betreft werkt deze technologie alleen over korte afstanden. Hierdoor zullen er heel veel nieuwe zendantennes nodig zijn. Dit zal resulteren in antennes om de 10 tot 12 huizen, bevestigd aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Inmiddels vinden er in Groningen al proeven plaats met dit 5G-netwerk.

Eind 2019 worden de 5G-frequenties geveild. Deze vergunningen worden voor 20 jaar (!) afgegeven. De overheid stelt daarbij als eis dat de providers er voor moeten zorgen dat er een landelijke dekking komt (ook in dunbevolkte gebieden). Dit betekent dat de gemeenten hier dus geen zeggenschap meer over zullen hebben. Er wordt naar gestreefd om in 2020 een volledig functionerend 5G-netwerk actief te laten zijn. Maar waar kan de stralingsgevoelige mens straks nog wonen en leven?

Dringende waarschuwing van wetenschappers

Het 5G-netwerk wordt ingevoerd zonder dat er wetenschappelijk onderzoek is verricht naar de biologische gezondheidseffecten hiervan en zonder dat er reële veiligheidslimieten zijn vastgesteld.

Op 13 september 2017 heeft een groep van 186 wetenschappers uit 36 landen in een appèl de Europese Unie dringend gewaarschuwd voor de gevaren van 5G. Zij verzoeken de EU om te stoppen met 5G totdat onafhankelijk is vastgesteld dat dit niet schadelijk is. Zie ook deze blog van Judith Jobse met informatie over de komst van 5G en deze blog met een beschrijving van de persoonlijke gevolgen van straling.

De invoering van 5G is dan ook te beschouwen als het grootste biologische experiment op de mensheid ooit, zonder precies te weten wat de lange termijn-gevolgen hiervan zullen zijn voor de gezondheid van mens, dier en natuur.

Silvia Belgraver


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.