Campagne docu VPRO over straling

De Impact Academy heeft vandaag in Pakhuis de Zwijger een korte presentatie gegeven van filmmateriaal uit de documentaire Ubiquity. Dit is een film over straling die Bregtje van der Haak aan het maken is voor de VPRO.

Ubiquity betekent letterlijk ‘alom aanwezig’. De film laat de wereld zien door de ogen van mensen die zich belaagd voelen door digitale netwerken omdat zij overgevoelig zijn voor de elektromagnetische straling van zendmasten, routers en mobiele telefoons en er ziek van worden. In 2020 moet het wereldwijde web van digitale netwerken zijn alomvattende beslag krijgen. De gevoeligen raakt dit als eerste. Zij raken in het nauw omdat plekken zonder bereik schaars worden of zelfs helemaal verdwijnen. De documentaire Ubiquity kijkt mee met de digitale tegenbeweging om een ander perspectief te tonen op digitale verbondenheid.

Na de pitch was er een podiumdiscussie met o.a. Mirjam Bout (actiegroep zendmast Lombok), Carolien Schooneveld (stralingscoach), Martine Vriens (juridisch adviseur EMV), Jeroen Koning (gemeente Utrecht), Patrick Smans (D66 Breda), Rob van Strien (GGD Amsterdam) en Yvonne Trenning (Antennebureau).

De filmmakers zullen met de tips en adviezen die zij vandaag gekregen hebben de film verder af gaan maken. Naar verwachting zal de documentaire begin 2018 bij de VPRO worden uitgezonden.

Met de campagne rond de film wil de Impact Academy bezorgde burgers een stem geven in het debat over onze digitale toekomst. Campagne-activiteiten:

  • burgerinitiatieven steunen met een landelijke lobby naar de tweede kamer om stralingsvrije plekken in de publieke ruimte op de agenda te zetten
  • steun bieden aan gemeenten en provincies bij het verbeteren van de communicatie over zendmasten, 5G, Internet of Things en mogelijke risico’s voor de volksgezondheid
  • samen met burgerinitiatieven en gemeentes de rol van gezondheid in de Omgevingswet (2019) bevorderen
  • met vertoningen en informatiebijeenkomsten een bijdrage leveren aan de kennis over elektrosensitiviteit bij huisartsen en het stigma rond de medische klachten gerelateerd aan electrosmog doorbreken.

Om van deze plannen een realiteit te maken is de Impact Academy in gesprek met o.a. de GGD, wetenschappers, kennisplatform EMV, Mobile Network Operators Nederland, Antennebureau, gezondheidsprofessionals, burgerinitiatieven en lokale politici van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA.

Wil je ook betrokken zijn bij deze campagne, dan kun je contact opnemen met impactproducent Janina Pigaht via info@janinapigaht.com. Klik hier voor meer informatie over de film en de campagne.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.