Boekpresentatie De Draadloze Kooi

Vandaag vond in cultureel centrum De Kargadoor in Utrecht de boekpresentatie van Chantal Halmans plaats. Zij heeft het boek ‘De draadloze kooi, ziek van elektrosmog’ geschreven. Hierin zijn tien persoonlijke ervaringsverhalen rondom straling gebundeld (waaronder haar eigen verhaal). Speciaal voor de boekpresentatie had De Kargadoor de wifi uitgezet, een mooi gebaar.

Het was ook gelijk een informatieve middag. Elektrotechnisch ingenieur Jan-Rutger Schrader gaf een toelichting op de stand van zaken van de wetenschap. Er is allang meer dan genoeg onderzoek waaruit de schadelijkheid van straling is gebleken. Het blijft verwonderlijk hoe hardnekkig overheidspartijen dit toch steeds maar niet serieus willen nemen.

Stralingscoach Carolien Schooneveld deelde daarna haar persoonlijke ervaringen met straling. Zij vertelde o.a. dat het haar tijdens vakanties in het buitenland opviel hoe verschillend landen met straling omgaan. Op campings zetten de Nederlanders bijvoorbeeld hun tent/caravan allemaal zo dicht mogelijk om de wifi-zenders heen, zodat ze optimaal bereik hebben. Terwijl buitenlanders vaak een betere voorlichting hebben gehad en juist een ruime afstand houden van deze zenders. Er is helaas nog veel onwetendheid in Nederland.

Vervolgens heeft Frans van Gastel van YOUECHO een sounddesign laten horen, dat hij gemaakt heeft met de geluiden uit een stralingsmeter. Hier kun je zelf luisteren hoe straling klinkt als je het hoorbaar maakt (3 minuten). Wifi klinkt bijvoorbeeld weer heel anders dan een draadloze DECT-huistelefoon. Als je straling altijd zou horen, dan was er permanent een enorm kabaal om ons heen.

En na een indrukwekkend piano-intermezzo van haar man kwam Chantal zelf aan het woord. Ze had geen speech voorbereid omdat ze recht uit haar hart wilde spreken. En dat is zeker gelukt. Wat een moedige vrouw om jezelf zo kwetsbaar op te durven stellen, waar tegelijkertijd ook weer zo’n kracht uit spreekt. Mooi dat ze haar eigen aangrijpende ervaringen nu constructief heeft kunnen gebruiken voor meer bekendheid en bewustwording van de stralingsproblematiek. Respect!

Tenslotte is het eerste boek overhandigd aan Monique Beerlage, algemeen secretaris van Kennisplatform EMV (een samenwerkingsverband van diverse overheidsorganisaties rondom straling). Goed dat er ook iemand van de overheid aanwezig was. Nu straling de laatste tijd wat meer aandacht krijgt is het te hopen dat ook de overheid de stralingsgevoelige mensen eindelijk eens serieus gaat nemen.

Het boek heb ik in 1 ruk uitgelezen. Heel veel herkenning. Dat is de kracht van verhalen. Daarnaast stonden er ook veel tips en adviezen in vermeld, daar heb ik toch ook weer wat ideeën door opgedaan. Maar ook voor mensen die geen stralingsklachten ervaren is het een heel informatief en goed leesbaar boek. Zeker een aanrader! Klik hier voor meer informatie over het boek ‘De draadloze kooi, ziek van elektrosmog’.

Silvia Belgraver

Naschrift: Bekijk hier de compilatie van de boekpresentatie die in De Kargadoor in Utrecht plaats vond.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.