Het stralende dakterras

Het dak van parkeergarage de Kamp is, net als veel hoge gebouwen, voorzien van een kolossale zendmast. De hoogste parkeerplaatsen zijn nu omgetoverd tot een leuke trendy horeca gelegenheid waar je uitkijkt over ons prachtige Haarlem.

Naast dit spectaculaire uitzicht waren Silvia, Erika en ik reuze benieuwd naar de hoeveelheid straling die de zendmast op slechts een paar meter afstand van de eerste tafels zou afgeven. De panelen hangen zo laag dat je ze bijna kunt aanraken en een ervan is gericht op een deel van het terras. Dat voelden we alle drie; Erika en ik als druk op de borst en onze keel, alsof je tegen een muur oploopt, en Silvia werd er dizzy van.

Niet zo gek want mijn electrosmog meter gaf soms wel een veldsterkte van 55.000 microwatt/m2 aan. Dat is ongeveer 5 Volt/m en dus bijna 5x zo hoog als de gemiddelde waarde van 1 Volt/m ofwel 2000 microwatt/m2 die ik in de binnenstad meet. En dat is al veel hoger dan de 0,2 Volt/m waarbij de ervaring leert dat er lichamelijke klachten optreden. Ter vergelijking: In Brussel mag de elektromagnetische straling niet boven de 4 Volt/m uitkomen. Dat is nog steeds veel lager dan de ICNIRP norm van 61 Volt/m die hier te lande wordt gehanteerd, maar die gaat alleen uit van de opwarming van een zak water terwijl onderzoek aantoont dat biologische effecten al optreden heel ver onder die norm.

    

Een gesprekje met de serveerster, die wel benieuwd was wat wij met die meter deden, leerde dat het personeel veel last van hoofdpijn heeft tijdens het werk. Ze denken dat dat door het nogal felle daglicht komt maar wij achten het waarschijnlijker dat de zendmast de boosdoener is. Ze schrijven net als de meeste mensen klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, oorsuizen, tintelingen en duizeligheid aan van alles toe behalve aan de straling van hun smartphone, wifi of een zendmast. Gelukkig weten wij wel dat we ziek worden van zoveel straling en kunnen we maatregelen nemen om ons ertegen te beschermen of weg te blijven van plekken als deze.

Hoe dan ook voor ons was de straling van de mast in elk geval te overweldigend om nog langer van het uitzicht te kunnen genieten. Een drankje nuttigen deden we maar beneden op het terras van Wolkers. Ook hier was het stralingsniveau net als in de hele binnenstad nog te hoog om lang te kunnen vertoeven maar we konden tenminste weer ademhalen en even genieten van het ontegenzeglijk schilderachtige stadsgezicht met het zonnige Spaarne. Wat jammer toch dat de straling van de zendmasten en de bijna in elke horecagelegenheid aanwezige wifi ons belet om dit vaker te doen!

Eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat die al maar toenemende straling ons tot een soort paria’s maakt terwijl alle anderen zonder dat te weten worden blootgesteld aan enorme gezondheidsrisico’s. Het zou ons gemeentebestuur sieren als ze ook eens wat aandacht hadden voor de schaduwkant van altijd en overal online.

Vera Verhagen

Naschrift: Volgens het Antenneregister is 9 meter de ‘veilige afstand’ voor deze specifieke zendmast.

Zoals onderstaande foto van de trap naar het dakterras laat zien, lopen bezoekers vlak langs de zendmast.

Ook op grotere afstanden zijn er wetenschappelijk bewezen gezondheidseffecten.
Lees hier meer over de totstandkoming van de blootstellingsnormen. En bekijk hier het officiële meetrapport van dit terras.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.