Aankondiging TV uitzending Ubiquity

Op maandag 22 oktober om 21.00 uur zendt de VPRO de 2doc-documentaire Ubiquity van regisseur Bregtje van der Haak uit op NPO 2. Na afloop is Bregtje te gast in DocTalks op NPO2 Extra.

Ubiquity

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te kunnen bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt?

Let’s Talk About Tech

De drie mensen in de documentaire zijn niet de enigen die ziek worden van straling. Een schatting is dat 3% tot 5% van de bevolking er al last van heeft, in Nederland gaat het om meer dan een half miljoen mensen. Ook zijn er andere signalen dat altijd en overal digitaal connected zijn niet alleen een positieve impact heeft op ons leven. Zo kwamen o.a. bijziendheid, slaapproblemen, gameverslaving en het gebruik van smartphones op scholen regelmatig in het nieuws. Daarnaast is er een groeiende beweging van mensen die niet altijd en overal verbonden willen zijn. Innovatie gaat razendsnel en het is de vraag in hoeverre we nog grip hebben op de onzichtbare en ongrijpbare netwerken. Hoeveel keuzevrijheid qua gebruik en blootstelling aan straling hebben we eigenlijk nog? En wat is er nodig om gebruikersgemak, welzijn en een gezond leefmilieu hand in hand te laten gaan?

Anouk de Bont, de Nederlandse hoofdpersoon in de film Ubiquity, is samen met 7 anderen de expertgroep Let’s Talk About Tech gestart om deze en andere belangrijke vragen aangaande digitalisering aan de orde te stellen en samen te werken aan veilige, humane en duurzame toepassingen. Let’s Talk About Tech wil creatieve en oplossingsgerichte verbindingen maken met en tussen burgers, professionals en milieu- en maatschappelijke organisaties.

RTL Late Night uitzending 15 oktober

Afgelopen maandag 15 oktober waren regisseur Bregtje en hoofdpersoon Anouk te gast bij RTL Late Night met Twan Huys om te praten over de film Ubiquity en de impact van draadloze technologie. Kijk hier het fragment terug.

Meer weten over Let’s Talk About Tech en/of over de impact van straling?

Neem contact op met:

Martine Vriens: martinevriens@hotmail.com of
Anouk de Bont: anoukdebont@gmail.com

WWW.LETSTALKABOUTTECH.NL

Klik hier voor de PDF-versie van het Persbericht


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.