Werkgroep zendmast Bloemendaalse Bos

Eerder dit jaar werd bekend dat gemeente Bloemendaal een tijdelijke vergunning had verleend voor de plaatsing van een 33 meter hoge zendmast op ’t Kopje, de hoogste duinpunt van Bloemendaal. Veel omwonenden werden hierdoor verrast omdat zij het bericht daarover in het Bloemendaals Weekblad niet hadden gelezen. Zij hadden graag inspraak gehad over deze belangrijke kwestie. Ondanks een hoop commotie kwam de zendmast er toch. Hij staat inmiddels op het parkeerterrein bij restaurant De Uitkijk.

Vanwege de ophef die destijds ontstaan is, willen de betrokken partijen het nu beter aanpakken. Zij willen nu starten met een werkgroep om te bekijken of de betreffende mast t.z.t. in het Bloemendaalse Bos geplaatst zou kunnen worden. Hier zijn allerlei partijen bij betrokken, waaronder ook buurtbewoners.

Een van de buurtbewoners schreef er het volgende over:

“De bijeenkomst op dinsdag 16 oktober in het dorpshuis van Bloemendaal was puur een informatieve: er werd uit de doeken gedaan hoe de werkgroep Kopje Bloemendaal tot nu toe te werk was gegaan en welk resultaat dat had opgeleverd.

De nieuwe werkgroep ‘Bloemendaalse Bos’ moet dus nog gevormd worden en die gaat binnenkort aan de slag. Dan zit ook de accountmanager van KPN erbij. Nu was Dick Bazuin van Dualtec aan tafel, straks ook weer. Hij is de uitvoerder/onafhankelijke die hier over gaat.

Resultaat vorige werkgroep: via de metingen van de radioplanner kwam als nieuwe plek voor de zendmast naar voren, het Bloemendaalse Bos (als je via de Koepellaan het bos in loopt, kom je een open plek tegen … ongeveer daar). We kregen verschillende plaatjes te zien, o.a. waar de masten, maar ook alle (radio- en amateur-)zenders in Bloemendaal staan.

Reden van het zoeken naar de nieuwe plek: de oude mast (KPN 308) was door een storm omgewaaid maar mag niet worden teruggeplaatst (staat op privéterrein en die hadden al bedongen – voor de val – dat het contract niet verlengd zou worden). Tijdelijk is er toen een mast (KPN 8078) geplaatst op het parkeerterrein van de Uitkijk aan de Hoge Duin en Daalseweg. Deze vergunning van 2 jaar loopt aan het eind van het jaar af. De oude (omgewaaide) plek was overigens de allerbeste plek m.b.t. bereik.

Overigens, de ‘mastvoet’ is een bebouwde plek van 10 bij 10 meter, waar o.a. de kasten van de providers staan e.d., met een hek eromheen. Deze plek moet ook met groot materieel bereikt kunnen worden. Dus een plek midden in het bos is ook om die reden wellicht niet zo’n goed (haalbaar) idee.

De werkgroep gaat dus bekijken wat een goede plek zou kunnen zijn m.b.t. verschillende invalshoeken: bereikbaarheid, bereik, gezondheid, zicht, natuur, kinderen (2 scholen), wandelaars, e.d.

We kregen ook nog een soort van brochure mee van het antennebureau.”

Uiteraard begrijpen wij dat zendmasten ergens moeten staan, maar wij betreuren het dat het duin- en bosgebied geen stralingsvrije plaatsen kunnen blijven. Voor veel stralingsgevoelige mensen zijn dat inmiddels nog de enige plekken waar zij nog kunnen ontspannen en energie opdoen. Dat soort stralingsarme plekken (zogenaamde ‘white spots’) zijn juist hard nodig in een leefomgeving met steeds meer elektromagnetische straling overal om ons heen. Wij blijven de ontwikkelingen volgen.

Lees ook:
Zendmast op ’t Kopje zorgt voor onrust– Haarlems Weekblad 02-05-2018
33 meter hoge zendmast in Nationaal Park Zuid-Kennemerland – 13-04-2018


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.