Straling meten net zo belangrijk als schoonmaken

Wil jij weten hoeveel straling je in huis hebt? En hoe hard de favoriete gadgets van je kinderen zoals tablet, mobiel en spelcomputer stralen? Ik wel. In dit draadloze tijdperk kun je met een stralingsmeter checken hoeveel straling je om je heen hebt.

Stralingshygiëne is net zo belangrijk voor de gezondheid van jou en je kinderen als goed schoonmaken. Schimmels bijvoorbeeld zijn dol op onze elektromagnetische uitstoot: ze groeien daardoor veel harder en produceren 600 keer meer biotoxines. Hoe je zelf eenvoudig thuis straling kunt meten en waarom dit belangrijk is lees je in dit bericht [geschreven door Judith Jobse].

De meeste mensen kletsen maar wat over straling maar hebben eigenlijk geen idee waar ze het over hebben. Als je over straling en de gezondheidseffecten praat kun je dooddoeners verwachten als dat het ‘vaag’ is en ‘niet wetenschappelijk’. Maar als je vervolgens een stralingsmeter uit je handtas tevoorschijn tovert gebeurt er iets anders: meten is tenslotte weten. Hoezo vaag? Wie is hier nou zweverig?

Intuïtie

Het is misschien een beetje gechargeerd gezegd, maar wij vrouwen weten intuïtief al lang wat slecht is voor onszelf en onze kinderen: de wetenschap hobbelt daar vaak achteraan. Na jaaaaaaaaren onderzoek en nog eens jaaaaaren discuzeuren over de uitkomst kwamen wetenschappers bijvoorbeeld met de conclusie dat roken ongezond is en dat je dat niet moet doen in de buurt van kinderen. Duh… dat wisten wij allang toen wij proestend die smerige rook inhaleerden.

Zo ook met straling: velen van ons weten al lang dat we er koppijn van krijgen, slaapproblemen, hartkloppingen en noem maar op. Maar we houden onze mond uit angst weggezet te worden als hysterisch, zweverig of hypochonder. Tot nu: maak kennis met ons geheime wapen de stralingsmeter.

Meten is weten

Met een stralingsmeter maak je zichtbaar (en soms ook hoorbaar) wat de meeste mensen met hun zintuigen niet kunnen waarnemen omdat het niet te zien, proeven, ruiken, horen en voelen is: straling afkomstig van mobieltjes, zendmasten, wifirouters, bluetooth en slimme gadgets. Deze straling wordt hoogfrequente straling genoemd of RF-EMV (Engels).

Als je wilt weten in wat voor een elektromagnetische soep je leeft en hoe hard alles straalt (of juist niet) heb je een meter nodig. Wat je meet kun je haarfijn vergelijken met data uit grafiekjes gemaakt door oerdegelijke mannen met een zeer wetenschappelijke mindset. Niks zweverigs aan toch? Maar wat is nou een goede meter? Hieronder de drie meest vrouwvriendelijke meters. (Niet gelijk afhaken: na het saaie stukje over de meters volgt het interessante WAAROM het belangrijk is om te meten).

Acoustimeter AM-11

De meest gebruiksvriendelijke meter en ook voor de leek begrijpbaar is de Acoustimeter. Kosten: 379 euro (Vitalitools). De acoustimeter is een goed instapmodel om bekend te worden met straling. En ook om aan anderen te laten zien hoeveel straling er is. Hoe de acoustimeter precies werkt kun je zien in deze YouTube tutorial en in deze video van een meting met de acoustimeter.

Een ander voordeel van de acoustimeter is dat er ook een geluidsweergave op zit, waardoor je niet zichtbare stralingsbronnen kunt opsporen. Bijvoorbeeld als je wilt weten door wat voor een apparaat aan de andere kant van een muur jouw meter uitslaat: is het een wifi-router of een draadloze huistelefoon? Of als je wilt checken of het de mobiel op het nachtkastje van de buurman is die jou uit je slaap houdt. Met deze soundbank is het opsporen van apparaten een fluitje van een cent.

Cornet ED88Tplus

Een budgetvriendelijkere meter is de Cornet ED88Tplus. Kosten: 179,90 dollar (Radmeters). Het voordeel van deze meter is dat hij klein en lichtgewicht is en dat je hem in je handtas mee kunt nemen: een goed gevulde portemonnee weegt meer. Als je de meter bestelt bij Radmeters in Israel krijg je er bovendien een handige zwarte opbergcase bij. Een ander voordeel van deze meter is dat je niet alleen de hoogfrequente straling kunt meten, maar ook elektrische en magnetische velden afkomstig van elektrische apparaten. Een goede alles-in-één-meter dus voor een leuk prijsje.

De Cornet ED88TPlus meet vanaf 0,5 microwatt. Hoe deze meter werkt kun je zien in een YouTube tutorial. Nadeel van deze meter is dat wat je meet een stuk lastiger te ontcijferen is. Bij de Acoustimeter is het heel helder wat je ziet, zelfs voor een leek. Een ander nadeel is dat de behuizing en de knopjes niet echt heel robuust overkomen en eerder iets weghebben van speelgoed van de Action. Maar gelukkig is het maar schijn en is hij in de praktijk minder kwetsbaar dan het lijkt.

Gigahertz

Speelt geld geen rol en heb je zo iets van ‘go big or go home’, dan kom je bij de meters van Gigahertz (Vitalitools). Deze meters zijn super profi, maar erg groot en lomp: hij past niet in je handtas. Er zit een grote zwarte koffer omheen en je moet er in veel gevallen een grote groene antenne opschroeven. Dit laatste wekt al gelijk argwaan: als je ermee rondloopt hebben mensen het idee dat je spioneert of op zoek bent naar E.T. Niet een goed metertje als je even onopvallend op kantoor of in het klaslokaal van je kind wilt meten. Het is trouwens wel een leuk vaderdagcadeau: gekleed met een Gigahertz-meter ziet je man er gelijk heel intelligent uit.

Bouwbiologische waarden

Het is natuurlijk heel leuk om straling te meten, maar het wordt pas écht interessant als je weet wat je meet. En wat de waarden precies zeggen over hoe gezond je leefomgeving is. Om daar achter te komen kun je je meting vergelijken met de bouwbiologische richtlijnen SBM-2015 opgesteld door artsen, wetenschappers en bouwbiologen. Kijk in dit overzichtje van de bouwbiologische richtlijnen bij ‘hoogfrequent’ en vergelijk jouw meetwaarden.

bouwbiologische waarden
Tabel afkomstig van www.stralingsvrijwonen.nl

Bouwbiologische richtlijnen

De bouwbiologische richtlijnen zijn duizenden malen lager dan de normen die onze overheid hanteert, de zogenaamde ICNIRP-normen. Deze ICNIRP-normen gaan ervan uit dat straling enkel weefsel kan opwarmen, de zogenaamde thermische effecten. Biologische effecten worden ontkent: daardoor liggen de waarden zover uiteen. Als je benieuwd bent welke biologische effecten er in de wetenschap gevonden zijn bij verschillende veldsterkten bekijk dan deze overzichtstabel. Je krijgt hierdoor ook een idee hoeveel wetenschappelijk onderzoek er al gedaan is naar de biologische effecten van straling.

Stralingsnormen kloppen niet

Het is dan ook overduidelijk dat als onze overheid zegt dat ‘de straling binnen de norm blijft’ dit een wassen neus is (lees er hier meer over). De norm waar de overheid aan refereert gaat alleen over opwarming van weefsel dat pas voorkomt bij een hele hoge dosis straling. Deze normen beschermen ons niet tegen DNA-breuken, lekken van de bloed-hersenbarrière, verstoord calcium-metabolisme, verstoorde immuunfunctie, etc. Effecten die al optreden bij duizenden malen lagere veldsterkten. En wat een heel scala aan gezondheidsklachten zoals neurologische problemen, slaapproblemen, hartritmestoornissen, hoofdpijn kan veroorzaken.

Bacteriën

Kortom: In dit draadloze tijdperk is het handig om een stralingsmeter te hebben zodat je weet hoeveel straling je in huis hebt. Stralingshygiëne, dat wil zeggen niet teveel straling in huis hebben, is net zo belangrijk voor de gezondheid van jou en je kinderen als goed schoonmaken. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan deze video van Dr. Klinghardt. Hierin kun je zien dat schimmel een stuk sneller groeit en 600 keer meer biotoxines produceert onder invloed van straling. Zet maar eens een doosje aardbeien naast een wifi-router en een ander doosje op een stralingsarme plek: dan zal je zien dat het klopt.

5G

Tenslotte: let er op dat als je een meter koopt of huurt deze op zijn minst tot 6 GHz (Gigahertz) meet. Wifi zit namelijk op zowel 2,4 als op 5,2 GHz. De veel gebruikte meter HF35C van Gigahertz, de zogenaamde groene E.T- scanner (zie afbeelding rechts) meet maar tot 2,7 GHz. Je kunt er nog wel zendmasten mee meten, maar niet meer alle wifi traceren.

Als straks 5G wordt uitgerold vanaf 3,5 GHz, dan verdwijnt deze meter waarschijnlijk in de speelgoedkist van je kinderen. Je kunt komende jaren prima vooruit met meters die tot 6 of 8 GHz meten. Pas later worden waarschijnlijk de hogere frequenties ontsloten. Hopelijk duurt het dan niet lang voordat er ook voor die frequenties budgetvriendelijke en handtashandige meters op de markt komen.

Nawoord

Dit bericht is opgedragen aan onze zuster en staatssecretaris Mona Keijzer. Als Kate Winslet staat ze voor op het vlaggeschip dat 5G heet. Schermend met de ICNIRP-normen ingefluisterd door de Leonardo Di Caprio’s achter haar wordt een nieuw soort draadloze technologie uitgerold die niet bewezen veilig is en volgens vele wetenschappers juist bewezen onveilig. Straling is voor veel mensen iets ongrijpbaars en daarom weten we niet zo goed wie we moeten geloven. Het zal allemaal wel… Maar gelukkig kunnen wij nu meten en ons eigen oordeel vellen. Zullen we afspreken dat we Mona pas weer serieus gaan nemen als we een stralingsmeter uit haar handtas zien steken?

Judith Jobse

Zie ook:
>> Pagina Straling beperken/afschermen


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.