Uitrol 5G gestopt in Zwitserland

In Zwitserland wordt de uitrol van 5G tot nader order stopgezet. Dat berichtte de Financial Times afgelopen week.

In een brief van de Zwitserse Federale Milieudienst (Bafu) aan de kantonnale overheden van het land eind januari, vraagt zij om uitstel op het in gebruik nemen van nieuwe 5G-zendmasten. Verschillende kantons hebben al hun eigen vrijwillige moratoria opgelegd vanwege de onzekerheid over de gezondheidsrisico’s.

De nieuwe 5G-communicatietechnologie houdt in dat personen worden blootgesteld aan meer geconcentreerde stralingsbundels, maar dan wel voor kortere perioden. De Bafu moet bepalen welke wettelijke normen hierop van toepassing zijn. Swisscom, de grootste mobiele operator van het land, zei dat het “de angsten die vaak worden geuit over nieuwe technologieën” begreep. Het bedrijf stelt dat “er geen bewijs is dat de straling van de antennes binnen de grenswaarden de menselijke gezondheid negatief beïnvloedt.”

De Zwitserse Medische Vereniging heeft een advies uitgebracht over 5G, met het argument dat de strengste wettelijke principes moeten worden toegepast vanwege de onbeantwoorde vragen over het potentieel van de technologie om schade aan het zenuwstelsel, of zelfs kanker, te veroorzaken.

Zwitserland heeft al een anti-5G-lobby, met recente protesten tegen de uitrol in Bern, Zürich en Genève. Vijf “volksinitiatieven” – voorstellen voor juridisch bindende referenda over het gebruik van 5G – zijn al opgestart in Zwitserland. Twee daarvan zijn al geformaliseerd en zijn bezig met het verzamelen van de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om een landelijke stemming uit te vaardigen waarmee de grondwet van Zwitserland kan worden gewijzigd.

De ene zal telecombedrijven wettelijk aansprakelijk stellen voor claims van lichamelijke schade veroorzaakt door straling van zendmasten, tenzij ze het tegendeel kunnen bewijzen. De andere stelt strenge grenswaarden voor de straling van zendmasten voor en zal de plaatselijke bevolking een vetorecht geven over alle nieuwe bouwwerken in hun gebied.

Ook in Nederland zijn er protesten tegen de komst van 5G en de grote hoeveelheid elektromagnetische velden in het algemeen. Komende maandag spreken mensen van het initiatief Stop5GNL met de staatssecretaris van economische zaken in verband met een sommatiebrief die zij hebben gestuurd. De groep wil een kort geding starten tegen de staat om een moratorium af te dwingen omdat de effecten op de gezondheid nu nog niet bekend zijn.

De overheid zou het voorzorgsprincipe moeten toepassen omdat wetenschappers nu al waarschuwen tegen de huidige velden van 3G en 4G en de overheid zou moeten onderzoeken in hoeverre klachten van mensen daadwerkelijk in verband staan met de grote hoeveelheid wifi, draadloze apparatuur en zendmasten.

Stralingsbewust regio Leiden


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.