We willen graag een mooi burgerinitiatief onder de aandacht brengen, namelijk EMF kaart NL. Dit initiatief is in 2022 opgestart door stichting Stralingsbewust Zeist. Het is begonnen met het in kaart brengen van de stralingsintensiteit in Zeist. Maar inmiddels is het een landelijk initiatief geworden en zijn er al zo’n 40 gemeenten in Nederland waar meetgroepen de straling met professionele meetapparatuur in kaart brengen.
Wil jij meehelpen om ook in jouw woonplaats de straling in kaart te brengen? In dit bericht vindt je meer informatie over dit initiatief. Verder is er op zaterdag 2 november weer een conferentie burgerinitiatieven in Zeist, waar o.a. wordt stilgestaan bij 2,5 jaar EMF kaart NL. Wat is er geleerd en welke ontwikkelingen zijn er te zien op het gebied van stralingsintensiteit? Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom!
Waarom een EMF kaart?
Je kunt je afvragen waarom burgers zelf een EMF kaart willen bijhouden (EMF = elektromagnetische velden). De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) verricht tenslotte toch ook al stralingsmetingen. Het antwoord daarop is ten eerste dat de RDI alleen steekproeven houdt, het betreft dus geen compleet overzicht van de daadwerkelijke stralingsintensiteit in een gemeente.
De hoeveelheid straling op een locatie is sterk afhankelijk van allerlei factoren, zoals of er vrij zicht is naar een zendmast/antenne, of er bomen tussen staan die straling absorberen, het tijdstip van de dag, het seizoen, de weersomstandigheden, etc. Er zijn grote verschillen tussen de diverse meetplekken en meetmomenten. Door de meetgroepen van EMF kaart NL worden er veel meer metingen gedaan, zodat er een vollediger beeld ontstaat.
Daarnaast staan er op de openbare kaart in het Antenneregister van de RDI gemiddelde waarden vermeld. Om de maximale waarde te kunnen zien moet je het PDF meetrapport eerst downloaden. Aangezien de stralingsintensiteit continue sterk wisselt en er sprake is van sterke pieken in de stralingsbelasting, geeft een gemiddelde geen realistisch beeld van de effecten op het menselijke lichaam. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat met name die pieken zorgen voor biologische verstoringen in ons lichaam. En die pieken verdwijnen naar de achtergrond als je werkt met een gemiddelde stralingsbelasting. Zie onderstaande afbeelding om dit duidelijk te maken.
De groene lijn is de gemiddeld gemeten straling op een locatie gedurende een periode van bijvoorbeeld 6 minuten. Maar zoals je kunt zien zijn er in die periode ook sterke pieken (de blauwe lijnen). Bij de burger-meetgroepen zijn juist de piekwaarden leidend. Op EMF kaart.nl worden zowel de maximale als de gemiddelde waarden vermeld. Dit geeft dus een realistischer beeld.
En verder is een overzichtskaart van heel veel onafhankelijke objectieve stralingsmetingen waardevol als inzichtgevend hulpmiddel in bijvoorbeeld de volgende situaties:
- om in gesprek te gaan met gemeenten, overheids- en gezondheidsinstanties;
- voor EHS-ers als hulp bij het zoeken naar stralingsarme woon- en verblijfsplekken;
- als hulp bij het opzetten van buurtonderzoek;
- als nulmeting, zodat er vergelijkingsmateriaal is in de situatie dat er ‘slimme technologie’ geïnstalleerd wordt.
Waar komt de EMF kaart vandaan?
Bij het meten wordt een vastgelegd protocol gevolgd. De opzet daarvan komt van de Canadese emeritus hoogleraar Magda Havas. Zij is een wereldwijd project gestart om de straling in stedelijke gebieden in kaart te brengen: Can you BRAG about your City? (Vertaling: Kun je opscheppen over je stad?) Vanuit de hele wereld ontvangt zij metingen. De website wordt alleen niet meer goed bijgewerkt. Vandaar dat in 2022 EMF kaart NL is opgericht, om de data voor heel Nederland te verzamelen.
Werkwijze meetgroepen
Er is een vaste methodiek om de straling te meten. Het doen van metingen werkt het beste met z’n tweeën. Daarbij doet één de meting en de ander de administratie. Bij een meting wordt zowel het gemiddelde als de piekwaarde genoteerd. Op de kaart is de piekwaarde bepalend voor de kleur die een meting krijgt. Hoe hoger de piekwaarde, hoe donkerder de kleur.
Alle metingen worden buiten op straat gedaan. In huizen kunnen meetwaardes lager uitvallen omdat muren en ramen de straling terugkaatsen of absorberen. Boven het straatniveau, in hoge gebouwen, kunnen meetwaardes hoger uitvallen.
Voor alle metingen wordt wereldwijd gebruik gemaakt van de Safe and Sound Pro II stralingsmeter. Dit is een meter die geijkt is in een onafhankelijk laboratorium. Het bereik van de meter is van 400 MHz tot 7,2 GHz. De meter is erg goed in het opsporen van stralingspieken omdat iedere 5 milliseconden een meting wordt gedaan. Hierdoor vangt de Safe and Sound Pro meer pieken op dan de meeste andere meters. Deze stralingsmeter is te koop bij Vitalitools voor € 479, maar je kunt de meter ook vanaf € 55 bij hen huren of je kunt hem voor een beperkte tijd lenen via stichting Stralingsbewust Zeist.
Help je ook mee?
EMF kaart NL staat open voor alle meetgroepen en enthousiaste mensen die een gedeelte van Nederland in kaart willen brengen. Heb je interesse om mee te doen? Kijk dan of je in je omgeving mensen kent die ook mee willen doen en neem contact op met EMF kaart NL voor ondersteuning. Op hun Meedoen-pagina vind je meer informatie over de uitgangspunten, de methodiek, een uitleg over hoe je gaat meten, een korte online training en de gebruikte formulieren voor de metingen.
Ook is het mogelijk voor meetgroepen om een persoonlijke training te ontvangen. Enkele medewerkers van EMF kaart NL zullen dan een meetgroep ter plaatse trainen in methodiek en procedures. En er is ook ondersteuning bij de organisatie en de invoer van data in een spreadsheet. Doel is om de waardes exact te noteren, zodat alles precies verloopt zoals voorgeschreven door het wereldwijde onderzoek van Magda Havas.
Verder kun je op 2 november de landelijke meetgroep EMF kaart NL persoonlijk ontmoeten tijdens de conferentie burgerinitiatieven.
Conferentie burgerinitiatieven & update 2,5 jaar EMF kaart NL
Op zaterdag 2 november 2024 organiseert stichting Stralingsbewust Zeist van 13.00-17.30 uur een Smart City conferentie in Zeist. Ze schenken daarbij aandacht aan de contacten en ontwikkelingen met gemeenten. Ingrid de Koning, namens burgerinitiatief Burgers aan Zet, en burgerraadslid André Rozendaal delen hun ervaringen over gemeente-participatie. Daarnaast wordt er stilgestaan bij 2,5 jaar EMF kaart NL. Wat is er geleerd en welke ontwikkelingen zijn er te zien op het gebied van stralingsintensiteit?
Alle geïnteresseerden zijn welkom! Locatie: Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24 in Zeist. Aanmelden via info@stralingsbewustzeist.nl. Bekijk onderstaand het programma.
Update 2 november 2024:
Op 2 november werd op de Smart City Conferentie in Zeist de rapportage gepresenteerd van 2,5 jaar EMF kaart NL. Bekijk de presentatie hier: Rapport (PDF).
Bekijk ook:
> EMF kaart NL, EMF kaart.be (België) en GlobalEMF.net (wereldwijde kaart)
> Overzicht acties van stralingsbewuste burgerinitiatieven
> Debat over Initiatiefvoorstel Pilot Meld- en Informatiepunt stralingsklachten in gemeente Zeist
> Burgers gemeente Renkum willen openbaarheid over smart city plannen – prachtig burgerinitiatief
Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.