Straling beperken / afschermen

Op deze pagina staan een aantal tips om de hoeveelheid straling om je heen te beperken. Daarnaast tref je informatie aan over het (zelf) meten van straling en het gebruik van afschermmaterialen.

Draadloze straling beperken in huis

  1. Gebruik bij voorkeur telefoon, internet en televisie via bedrade verbindingen. Dit scheelt enorm veel straling in huis. Vergeet niet om de wifi-functie bij bedraad gebruik ook feitelijk uit te zetten op het modem.
  2. Zet de wifi-functie alleen aan bij gebruik. Er zit bij de meeste providers een ‘uit’-knop op het modem zelf. Zorg er in ieder geval voor dat de wifi ’s nachts uit staat (eventueel met een tijdklok), aangezien ons lichaam ’s nachts moet herstellen. Er zijn ook stralingsarme varianten te koop (Eco wifi-router). Zet modems/routers niet op maximaal zendvermogen. Een wifi-router/modem veroorzaakt 24 uur per dag veel straling in huis, aangezien het modem continue aan het communiceren is met de zendmasten buiten. Dit is dus een zendmast die in ons eigen huis staat.
  3. Gebruik geen draadloze DECT-huistelefoon, maar een bedrade verbinding (zie bijv. deze bedrade huistelefoon) of koop een stralingsarme variant (Eco DECT). Ook een DECT-telefoon veroorzaakt namelijk 24 uur per dag veel straling in ons huis.
  4. Gebruik bij voorkeur geen draadloze technieken, dus gebruik ook de smartphone, pc, laptop, tablet, gamecomputer, toetsenbord, muis, printer, luidsprekers, babyfoon, e.d. ‘met een kabel’ en zet de wifi-functie uit.
  5. Een smartphone kun je bekabelen via een adapter van USB-C naar Ethernet (ethernet = de internetaansluiting op je modem). Bekijk op je telefoon welke aansluiting je nodig hebt. Eventueel kun je nog een tussenstukje van micro-USB naar USB-C gebruiken. En daarna de wifi en bluetooth op je smartphone uitzetten (bij iPhone ook ‘Find my iPhone’ uitzetten). Controleer regelmatig of alles nog steeds uitstaat, vooral na updates.
  6. Hoe groter de afstand tot de stralingsbron, hoe minder de stralingsbelasting is. Houdt alle draadloze apparatuur dus bij voorkeur op zoveel mogelijk afstand van het lichaam (zeker ’s nachts).
  7. Gebruik de mobiele telefoon niet als wekker; voor een paar euro kan al een simpele wekker op batterijen gekocht worden. Deze wekker is bijvoorbeeld ook zonder getik vanwege een geruisloos uurwerk.
  8. Gebruik een ‘oortje‘ bij het mobiel bellen of zet de telefoon op de speaker-stand. Zet de mobiele telefoon in de vliegtuig-stand indien hij tijdelijk niet gebruikt wordt of zet hem helemaal uit.
  9. Installeer géén slimme meter (deze mag je weigeren) of andere draadloze communicatie-middelen tussen apparaten onderling (Internet of Things).
  10. Gebruik geen magnetron, maar een gasfornuis. De magnetron-frequentie is dezelfde als wifi. Dit vernietigt de voedingswaarde van ons voedsel.

Straling van bedrade apparaten beperken in huis

  1. Houdt afstand van elektrische kabels, snoeren, bedrade apparaten, elektra-leidingen en stopcontacten; ook daar is een (laagfrequent) elektrisch en magnetisch veld aanwezig.
  2. Gebruik geaarde stopcontacten (of laat ze aanleggen door een erkende elektriciën).
  3. Zet apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden (stekker er uit). Apparaten die ‘stand-by’ staan geven in de ‘uit’-stand bijna even veel velden als wanneer ze ‘aan’ staan. Dit geldt ook voor opladers.
  4. Vermijdt ook omvormers van zonnepanelen, transformators, opladers en lichtdimmers.
  5. Installeer een netvrij-schakelaar (liefst dubbelpolig afschakelend) op elke elektriciteitsgroep van de kamers waar je overdag en ’s nachts veel verblijft. De koelkast, vriezer en CV-aansluiting kan op een aparte groep gezet worden met afgeschermde bio-kabel.
  6. Schakel apparatuur rondom het bed ’s nachts uit. Bijvoorbeeld waterbedden, elektrisch verstelbare bedden en elektrische dekens (stekker er uit trekken).
  7. Wekkerradio’s hebben een groot elektromagnetisch veld om zich heen. Voor een paar euro kun je al een wekker op batterijen kopen.
  8. Gebruik geen elektrische- of inductie kookplaat (maar gebruik een gasfornuis). Het elektromagnetische veld vernietigt de voedingswaarde van ons voedsel.
  9. Gebruik geen spaarlampen of TL-lampen maar gloeilampen. Tegenwoordig zijn er gloeilampen met halogeen er in. Led-lampen zijn niet aan te raden wegens netvervuiling.
  10. Zet (licht)dimmers vol aan of uit. In alle andere standen geven ze veel stoorsignalen op het lichtnet.
  11. Gebruik geen zonnepanelen. De zonnepanelen zelf veroorzaken elektromagnetische velden en de omvormer zorgt voor vuile stroom op het hele electranet. Daarnaast heeft de omvormer vaak ook een wifi-antenne om de opbrengst te kunnen monitoren.

Beperk de straling buitenshuis

  1. Zorg dat straling van buren (zoals wifi en DECT-telefoon) en/of een zendmast niet in huis kunnen komen, te beginnen met de slaapplaats (dat scheelt de meeste uren).
  2. Check stralingsbronnen tijdens werk en op reis. In bussen en treinen is tegenwoordig ook wifi beschikbaar. Samen met alle reizigers die hun smartphone gebruiken is er veel straling (kooi van faraday).
  3. Een dieselauto is ‘schoner’ voor wat betreft elektromagnetische velden dan een benzineauto. Oudere auto’s hebben meestal minder draadloze en elektrische toepassingen dan nieuwere auto’s, waardoor er minder elektromagnetische velden aanwezig zijn in de auto zelf. Gebruik geen elektrische auto. Bij deze auto’s ontstaan tijdens het opladen en tijdens het rijden sterke elektro­magnetische velden waar je mogelijk gezondheidshinder door kunt ervaren.
  4. Er zijn ook autonavigatiesystemen die geen gebruik maken van wifi. De plattegronden staan dan op het navigatiesysteem zelf opgeslagen en de verkeersinformatie gaat via de fysieke antenne op de auto.
  5. Vermijd concentraties van mensen met een smartphone zo veel mogelijk, want daar is de straling het hoogst.
  6. De Stichting EHS heeft een overzicht gemaakt van diverse stralingsarme verblijfsplaatsen in Nederland en daarbuiten.

Stralingsmeting & Advies

Door de straling in jouw woon- of werkomgeving te (laten) meten weet je precies waar je aan toe bent en kun je gericht maatregelen nemen. Voor een stralingsmeting en persoonlijk advies over jouw eigen situatie kun je terecht bij een meetspecialist, woonbioloog of stralingsdeskundige.

Op de website van de Vereniging van Meetspecialisten staan de contactgegevens van een aantal meetspecialisten vermeld.

Zelf straling meten

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan. Het is belangrijk om eerst te meten wat er aan de hand is voordat je met afschermmaterialen in de weer gaat. De werkelijkheid kan namelijk anders zijn dan je denkt. Er zijn stralingsmeters en -detectors voor laagfrequente en/of hoogfrequente straling. Veelgebruikte meters zijn onder andere:

Electrosmog Detector Safe and Sound Pro 2 Gigahertz HF35C

Zie ook deze overzichtspagina met nog meer stralingsmeters. En lees ook dit artikel van Judith Jobse met een aantal tips voor stralingsmeters.

Je kunt ook stralingsmeters huren. Bekijk hier het overzicht van de stralingsmeters die je kunt huren via Vitalitools. De Safe and Sound Pro 2 kun je bijvoorbeeld voor € 55 een week huren. Dit meetapparaat is geschikt voor 5G.

Afschermmaterialen

Indien je te maken hebt met straling van buren of zendmasten, dan zijn er diverse mogelijkheden om je huis af te schermen. Zo is er stralingswerende verf, behang, vitrage, raamfolie, gaas en zelfs kleding.

Verf Vitrage/stof Raamfolie
Gaas Kleding Stralingsvrij slapen

Het bedrijf Vitalitools heeft een groot aanbod aan meetapparatuur, afschermmaterialen, stralingsarme telefoons/wifi, etc. Voor een deskundig advies kun je terecht bij Wim Fleuren van Vitalitools.

Informatie over zelf bouwen stralingsarm huis

Op 13 mei 2023 deelde Guy Lerat tijdens de landelijke contactdag van de stichting EHS zijn ervaringen met het zelf bouwen van een stralingsarm huis in een Witte zone in Zuidoost-België (vlakbij de Franse grens). De video kun je hier terugkijken (33 minuten). En zie ook deze PDF van zijn presentatie.

Contact met gelijkgestemden

Wil je ervaringen uitwisselen met anderen? Dan kun je op deze pagina een aantal stralingsbewuste facebook-groepen vinden en op deze pagina vind je de contactgegevens van een aantal stralingsbewuste werkgroepen/burgerinitiatieven in Nederland.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.