Ik heb zelf jaren gedoold in het halfduister. Mijn voornaamste klacht was slapeloosheid en het gebeurde regelmatig dat ik een nacht slaap oversloeg. Ik raakte er zo overprikkeld van dat ik me regelmatig aan de rand van gekte bevond. Geen enkel advies gaf blijvend resultaat.
Pas toen ik op het spoor van straling werd gezet en (in eerste instantie met de nodige argwaan) de laagdrempelige tips van lotgenoten opvolgde, verbeterde mijn situatie meteen en blijvend. ’s Nachts de stroom eraf betekende een half uur extra slaap. De wifi van de buren afschermen met aluminiumfolie hielp ook. Na vier jaar extreem beroerd slapen, kreeg ik voor het eerst tips die werkelijk iets opleverden. Wat een verademing! Door deze kleine succesjes raakte ik overtuigd van mijn elektrogevoeligheid en liet een meetspecialist komen. Lang dacht ik dat alleen verhuizen mijn situatie kon oplossen, maar de aanpassingen aan mijn stroomnet (met name de nieuwe aardpen) waren zo baanbrekend dat ik er met een genormaliseerde nachtrust kon blijven wonen.
In onderstaande video vertel ik mijn persoonlijke verhaal (opgenomen tijdens de Utrechtse Raadsinformatiebijeenkomst op 12 januari 2017):
In mijn zoektocht naar informatie vond ik veel technische boeken, maar ik was op zoek naar het persoonlijke verhaal. Wat voor impact heeft EHS (elektro hypersensitiviteit) op iemands leven? Hoe ga je ermee om? En: hoe reageert je omgeving? Ik vond flarden van getuigenissen in het oorspronkelijk Zweedse boek ´Black on White´ van Rigmor Granlund-Lind en John Lind en het persoonlijke relaas van Ria Luttikhold-Lurvink in ‘Help! De kerktoren geeft straling’, maar meer vond ik niet.
Ik merkte om mij heen dat er weinig begrip was voor de EHS-er. ‘Dan ga je toch verhuizen’, is een opmerking die gemakkelijk gemaakt werd en ik dacht: Mensen moesten eens weten hoe EHS je leven op z’n kop kan zetten! Het werd de drijfveer achter mijn boek ‘De draadloze kooi’. Het is een boek geworden waarin ik stem geef aan ‘de EHS-er’ via tien persoonlijke verhalen (inclusief het mijne). De verhalen maken inzichtelijk wat elektrogevoeligheid inhoudt, hoe je onderzoekt of je het zelf hebt én wat je eraan kunt doen. Ze bieden herkenning en erkenning voor lotgenoten en geven degene met onverklaarde klachten handvatten voor zelfonderzoek.
Ik heb het boek geschreven voor mensen met (onverklaarde) klachten en de schil daar omheen: hun naasten, hulpverleners en artsen, die in hun beroepspraktijk bewust of onbewust met elektrogevoeligheid te maken krijgen. Het is mijn hoop dat het boek bijdraagt aan meer begrip, betere hulpverlening en een betere positie voor de elektrogevoelige medemens.
Boek ‘De draadloze kooi, ziek van electrosmog’
Chantal: Ik geloof in de kracht van verhalen. Dat is de reden waarom ik mensen ben gaan interviewen die – net als ik – last hebben van straling. Onderstaand een aantal uitspraken van de geïnterviewden:
“Terug in mijn eigen huis merkte ik pas hoeveel last ik had. Ik woonde in een appartementencomplex tegenover vijf zendmasten en allemaal wifi van buren. Het ging steeds slechter tot ik het echt niet meer uithield. Ik had het gevoel dat ik gefolterd werd, letterlijk. De straling ging dwars door me heen.”
“Ik dacht eerst dat ik een burn-out had, maar later bleek het een angststoornis te zijn. Ik ging van psycholoog naar psychiater en kreeg er medicatie voor. Tot twee jaar geleden had ik geen benul van straling of zoiets als elektrogevoeligheid. Ik had zelf alles draadloos thuis. Ik stond vooraan in de rij om er gebruik van te maken. Ik had een iPhone, een MacBook, Apple-tv, een draadloze printer. Wat een uitkomst. Ik had er echt geen afkeer van. Ik vond het net als iedereen helemaal geweldig.”
“Als ik meteen in het eerste jaar dat ik ziek was op het spoor van elektrogevoeligheid (EHS) was gezet dan had ik veel schade kunnen voorkomen. Dan had ik misschien niet in deze mate last van EHS gekregen en had ik nu nog kunnen werken.”
“Door dit alles ben ik het geloof in de reguliere hulpverlening wel kwijt geraakt. Want: wat voor medisch systeem hebben wij als geen enkele specialist het onbekende tegemoet wil of durft te treden? Niemand, behalve mijn huisarts, heeft zich werkelijk met mij en mijn problematiek durven te verbinden.”
Het boek ‘De draadloze kooi’ is te koop voor € 16,50.
Op 20 september 2017 heeft De Telegraaf dit artikel geplaatst, waarin Chantal waarschuwt voor de gevolgen van straling.