Margot

Onlangs was er een mooi, integer en informatief interview met Margot Verhoeven te zien bij HTR Actueel, de lokale omroep voor de gemeente Heusden. In dit programma vertelt Margot over haar elektro allergie, hoe ze er achter kwam dat haar klachten door straling werden veroorzaakt, wat dit voor gevolgen heeft voor haar gezondheid en hoe dit haar leven beïnvloed.

Screenshot HTR Actueel

Met haar verhaal hoopt ze te zorgen voor meer bewustwording, begrip en erkenning van de problematiek. Je kunt het interview hier terugkijken (22 minuten).

Veld weg, Klacht weg

Margot legt uit dat er bepaalde lichaamsprocessen verstoord kunnen raken door elektromagnetische velden. Dat kunnen hoogfrequente velden zijn van wifi, zendmasten, smartphones en dect-huistelefoons, maar ook laagfrequente velden door netvervuiling en vuile stroom op het electranet.

Aangezien het een allergie is, weet ze precies wat er wel en niet verstorend werkt. Als ze in deze velden zit, dan heeft ze er veel last van. Als ze uit deze velden weg is, dan zijn de klachten ook volkomen weg. De bronnen waar zij last van heeft is eigenlijk alles wat digitaal is en met elkaar door de lucht heen contact maakt, dat gaat door je lichaam heen.

Het zal wel psychisch zijn

Toen Margot een aantal jaar geleden lichamelijke klachten kreeg wist ze eerst niet dat het door de straling kwam. Als gezondheidsklachten noemt ze de aanvalsgewijze neurologische uitval van spraak, denken, lopen, zicht en oriëntatie, maar ook verstoring in de geheugenfunctie, een beperkt korte termijn geheugen, concentratiestoornissen, duizeligheid, pieptoon in haar oor, misselijkheid, koortsaanvallen en chronische vermoeidheid. De energie wordt uit je gezogen en je bent nergens meer toe in staat.

Uiteraard is ze eerst naar haar huisarts geweest, die haar doorverwees naar een neuroloog, cardioloog en allerlei specialisten. Er zijn allerlei testen gedaan, maar er werd geen ziektebeeld gevonden voor haar klachten. De conclusie was ‘dat ze het niet wisten’ en dat het wel psychisch zou zijn. De psycholoog concludeerde vervolgens dat er niets met haar aan de hand was en verwees haar weer terug naar de huisarts. En zo ontstond een vicieuze cirkel.

Zelf testen

Maar hoe kwam ze er dan achter dat straling er iets mee te maken had? Ze vertelt dat ze destijds verhuisd is naar een flat waar een sterke zendmast naast stond. Ze heeft in die periode veel op haar mobiele telefoon gezeten. Ze bleek later een goedaardige knobbel te hebben op haar vinger, precies op de plek waar ze haar telefoon vast hield. En ook een knobbel op haar borst precies waar ze haar mobiel droeg. Ze heeft heel lang in ontkenning gezeten, maar toen bleek dat meerdere mensen in de flat last hadden van de zendmast is ze verder op onderzoek uit gegaan.

Bij wijze van test is ze in Frankrijk naar een stralingsarme locatie gegaan, waar ze binnen een paar dagen opknapte. Haar klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Ze had weer energie, haar geheugen werkte weer en na een paar dagen was ook de pieptoon in haar oren weg. Dit heeft ze later nog een paar keer getest met hetzelfde resultaat.

Stralingsvluchteling

Toen duidelijk werd dat haar klachten stralingsgerelateerd waren is ze verhuisd naar een stralingsarm gebied in Drunen. Ze woont nu in een stralingsarme sta-caravan en is daar weer volledig opgeknapt. Daarna had ze geen twijfel meer, dat zijn duidelijke signalen. Je kunt jezelf beter maken door uit de straling weg te gaan. Deze ervaring wilde ze graag met artsen en instanties delen, maar ze liep tegen dichte deuren aan.

Over 5G maakt ze zich grote zorgen. In de meeste huizen kan ze nu al niet meer wonen omdat overal zendmasten staan. Ze kan bijna nergens meer naar toe. De 5G-techniek maakt gebruik van kortere golven en hogere frequenties, waardoor er heel veel antennes bijgeplaatst moeten gaan worden. De overheid wil gemeenten gaan verplichten om 5G in te voeren, waardoor ze lokaal geen beslissingsrecht meer zullen hebben. Wat de precieze gevolgen van 5G voor haar en haar gezondheid zullen zijn weet ze niet, maar ze vraagt zich wel af of ze na de uitrol van 5G nog wel in Nederland kan blijven wonen.

Bewustwording en erkenning

In het buitenland is er veel meer begrip voor, en erkenning van, elektro allergie. In bijvoorbeeld Zweden is het onderzocht en bleek dat 5% van de mensen daar last van kunnen hebben, daar is het een erkend ziektebeeld. Margot wil graag dat we in Nederland deze klachten ook serieus gaan nemen. We moeten mensen gaan beschermen, zodat ze niet omvallen. We kunnen daarbij kijken naar wat andere landen doen.

Verder geeft ze als tip dat mensen zelf kunnen gaan testen of hun klachten locatiegebonden zijn (op de ene plek wel klachten, op de andere plek niet) door bijvoorbeeld op stralingsarme plekken te logeren/camperen en te kijken of ze verschil ervaren. Bij gezondheidsklachten kun je bijvoorbeeld je huis afschermen en er voor zorgen dat je alles weer via de kabel doet (en de wifi uitzet). Ook wil ze ouders er alert op maken dat dit bij hun kinderen een mogelijke oorzaak van klachten kan zijn (met name bij burn-out situaties). Het is belangrijk dat er stralingsarme scholen komen, zodat kinderen niet de hele dag worden gebombardeerd met straling.

Margot hoopt dat er snel meer bewustwording komt en dat er een plek komt waar ze, samen met haar gezin, zonder gezondheidsklachten kan leven. Met haar verhaal hoopt ze te zorgen voor meer bewustwording, begrip en erkenning van de problematiek.

Bekijk hier het hele interview met Margot Verhoeven – HTR Actueel (22 minuten).

< Terug naar de overzichtspagina met ervaringsverhalen