Rob en Wally

Rob en Wally Verboog zijn woonachtig in Werkhoven. Zij voelen zich geroepen om een waarschuwend geluid over de alsmaar toenemende straling in onze leefomgeving te laten horen.

Aanleiding is het feit dat Wally behoort tot een groep mensen die extreem gevoelig is (geworden) voor straling, wat Elektrohypersensitiviteit (EHS) genoemd wordt. Straling heeft een negatieve werking op haar lichaam, waardoor zij met forse gezondheidsklachten te kampen heeft.

Kanarie Wally: “Straling heeft niet alleen een negatieve werking op mij, maar in feite op alle mensen en dieren. Ik heb er alleen een grotere gevoeligheid voor. Het is soms moeilijk om duidelijk te maken wat straling met me doet als andere mensen daar (nog) niet zo’n last van hebben. Ik voel me soms net de kanarie die men vroeger meenam in de kolenmijn: als die stopte met zingen, of zelfs dood neerviel, wist men dat er dodelijke gifgassen in de mijn gekomen waren en dat men moest maken dat men weg kwam. Nu ben ik gestopt met zingen en wil de mensen waarschuwen voor een gevaarlijke situatie.”

Meetbaar Afgelopen maandag namen Rob en Wally deel aan een uitzending “Van onze centen” op SBS6 (te zien vanaf 25:45 min.). In dit programma werden de zogenaamde “Slimme lantaarnpalen” op de Utrechtse Heuvelrug besproken tezamen met het fenomeen straling. Programmamaker Kees Tol had een veertig minuten durend interview met Wally in het bos en met Rob voor de katholieke kerk in Werkhoven. Vanwaar juist die plek? Rob: “Die hebben we gekozen omdat er op de toren van de katholieke kerk diverse zenders zijn aangebracht. Deze geven een krachtige straling af die in de verre omtrek te merken is. Wally voelt dat in haar lichaam, maar we kunnen het ook zichtbaar maken met een stralingsmeter. Die hebben we speciaal aangeschaft om straling zichtbaar te maken voor anderen.”

Onderzoek Rob betreurt het dat straling en de effecten daarvan in Nederland zo weinig serieus worden genomen. Rob: “Vaak wordt geroepen dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Daar ben ik het echter niet mee eens. Er zijn wereldwijd meer dan 14.000 wetenschappelijke onderzoeken, welke de gezondheidsrisico’s van straling aantonen. In het BioInitiative 2012 rapport geven wetenschappers een samenvatting, zelfs per gezondheidsklacht. Ik adviseer mensen om bijvoorbeeld eens de bijsluiter van hun mobiele telefoon te lezen. Daar wordt in niet mis te verstane woorden geadviseerd om het apparaat niet dicht op het lichaam te gebruiken of rond te dragen. Er zijn mensen waarbij tumoren op plaatsen verschenen waar zij hun mobieltje droegen.”

Grens bereikt Rob en Wally zijn niet tegen vooruitgang of tegen zendmasten. Zij willen benadrukken dat er een grens is bereikt en mogelijk al overschreden. Wally: “Ik ben al heel lang stralingsgevoelig. Maar vroeger kon ik gewoon ergens anders naar toe gaan als ik straling voelde. Er waren voldoende van wat wij “white-spots” noemen. Ik kon nog deelnemen aan het sociale leven en een restaurant bezoeken. Maar dat kan nu allemaal niet meer. Ik ben nu aan huis gekluisterd omdat er werkelijk overal straling is. Ik zou graag willen werken of vrijwilligerswerk doen, maar ik word buitenshuis letterlijk doodziek. Ik heb beschermende kleding die de straling enigszins opvangt. Deze draag is steevast als ik mij toch eens naar buiten begeef. Mensen kijken mij vaak niet begrijpend aan of na, maar vreemd of niet, voor mij is het noodzaak om dat te dragen.”

Politiek Rob: “We hebben geprobeerd om straling op de politieke agenda te krijgen en brieven gestuurd naar de gemeente. Burgemeester Martijn Ostendorp en wethouder Jorrit Eijbersen zijn beiden bij ons thuis geweest om het te bespreken en zich te laten informeren. Eijbersen heeft het vervolgens ingebracht tijdens een vergadering van de GGD, maar dat heeft niet tot concrete acties geleid. Dat vinden wij heel jammer en ook wel kortzichtig. Natuurlijk zijn er veel belangen die hier spelen, maar de volksgezondheid mag wel wat zwaarder meegewogen worden.”

Het is overal Rob: “Er is helaas een proces gaande dat zo’n beetje alles draadloos aan het worden is. Bijvoorbeeld internet of things, overal wifi, slimme meters, radiatoren en natuurlijk telefoons. Overal verrijzen zendmasten of worden zenders op hoge gebouwen geplaatst. Met meerdere stralingsbronnen per woning wordt een netwerk verkregen van cumulerende straling. Als eerste krijgen mensen die daar gevoelig voor zijn last van. Kinderen en mensen wiens immuunsysteem is verzwakt, zoals bijvoorbeeld lymepatiënten, kunnen veel verschillende klachten ondervinden die mogelijk te verhelpen zijn. Naar verwachting hebben ruim 550.000 mensen in Nederland gezondheidsklachten door straling, maar zijn zich niet bewust van deze oorzaak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn, slaapproblemen, oorsuizingen, huidproblemen, concentratie- en geheugenproblemen en angsten. En je kunt er zelf wat aan doen! Op de website www.eerlijkoverstraling.nl kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden. Ook geven we regelmatig lezingen. We hopen dat we bij mensen een proces van bewustwording op gang kunnen brengen.

Bron: Bunniks Nieuws, Richard Thoolen

Lees ook: Wally & Rob op TV bij SBS 6, bron: SOS straling

< Terug naar de overzichtspagina met ervaringsverhalen