Verkeerslichten nu al met wifi-antennes op de N205 bij Schiphol

Op de N205 bij Schiphol zijn nu al zes kruispunten op de weg tussen Haarlem en Nieuw-Vennep voorzien van ‘slimme’ verkeerslichten. Hierdoor kunnen de kruispunten aankomend verkeer herkennen en inspelen op de actuele verkeersdrukte.

In de regio rond Amsterdam zullen dit jaar 80 kruispunten worden uitgerust met de ‘intelligente’ verkeerslichten. Op korte termijn volgen er 15 in Amsterdam en de verwachting is dat daarna Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hilversum en Zaanstad snel zullen volgen. Hoewel het formeel nog gaat om een test is de verwachting dat alle verkeerslichten in Nederland zullen worden vervangen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterschap investeert met regionale overheden in de plannen. Onder de noemer ‘Talking Traffic’ werken zij met zo’n 20 marktpartijen vanuit de verkeersindustrie, telecom- en internetsector en de auto-industrie aan de ontwikkeling en uitrol van nieuwe verkeerstoepassingen.

De voertuigen moeten er wel op zijn toegerust om – nu nog via 4G – met de verkeerslichten te communiceren. Waarschijnlijk komen hiervoor apps beschikbaar voor de mobiele telefoon. Op termijn is het de bedoeling dat dit wordt geïntegreerd in de systemen die in de auto’s zitten. Dit is een voorbereiding op de komst van 5G en de zelfrijdende auto’s.

Bron: Haarlems Dagblad van 16-02-2018: Slimste weg van Nederland

En hoe zit het met onze gezondheid?

Er worden in dit artikel van het Haarlems Dagblad allerlei voordelen en handige toepassingen genoemd, maar er valt weer geen enkel woord te lezen over de gevolgen van nog veel meer wifi-straling voor onze gezondheid. De economische belangen en het ‘gemak’ staan weer voorop. Verder houden de meeste beleidsmakers liever de oogkleppen op voor de ‘ongemakkelijke waarheid’.

Hoeveel meer mensen moeten er nog klachten gaan krijgen voordat er wel serieus naar de (lange termijn) gezondheidseffecten gekeken gaat worden? Wij zijn als mensheid nog nooit eerder in de geschiedenis aan zoveel straling blootgesteld. De hoeveelheid mensen die hier wel degelijk gezondheidsklachten door ervaren groeit nog elke dag. En hoe kunnen stralingsgevoelige mensen straks nog reizen? Wegen zijn toch bedoeld voor ons allemaal?

Wat doet gemeente Haarlem?

Op 15 februari heeft Sander van den Raadt namens Trots Haarlem het initiatiefvoorstel ‘Haarlem Stralend Gezond‘ gepresenteerd aan de gemeenteraad in Haarlem. Hierin wordt o.a. gevraagd na te denken over hoe we de openbare ruimte ook toegankelijk kunnen houden voor stralingsgevoelige mensen en om na te denken over de mogelijke gevolgen van de 5G-technologie voor de gemeente en haar inwoners. Hopelijk heeft de gemeenteraad het lef om serieus naar deze problematiek te kijken.

Naar verwachting zal er nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen gestemd gaan worden over dit initiatiefvoorstel. Wij zullen de standpunten van de politieke partijen rondom dit onderwerp verzamelen en binnenkort op deze website plaatsen. Je kunt er dan met jouw stem voor zorgen dat er door onze gemeente wel stralingsbewust beleid gemaakt gaat worden.

Silvia Belgraver


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.