Ministerie wil landelijke normen voor straling van zendmasten

Deze week was volop in het nieuws dat het ministerie van Economische Zaken overweegt om wettelijke normen vast te leggen vanwege de toename van straling door de komst van 5G. En zowaar ook een erkenning dat straling wel degelijk gevaren op kan leveren voor de volksgezondheid. Wel bijzonder dat het Ministerie van Economische Zaken het heeft over de volksgezondheid. Dat klinkt toch wat tegenstrijdig.

Maar wat een goede ontwikkeling dat de media het onderwerp niet langer negeren. Het nieuwsbericht stond deze week o.a. in onderstaande media:

Op NPO radio 1 was er een informatief interview in Nieuws en Co met een actiecomité tegen zendmasten en diverse raadsleden in Maasland/Den Hoorn (klik op ‘Gehele uitzending’; te beluisteren vanaf 38:10 tot 48:20 min.). En ook een interessant gesprek bij Radio EenVandaag (vanaf 1:20 tot 12:50 min.) met o.a. natuurkundige dr. Leendert Vriens en het kennisplatform EMV.

En deze week kwam er ook nog een nieuw boek uit over de Gezondheidsklachten door straling. Hierin geeft Jolanda van Dam inzicht in een leven met stralingsgevoeligheid. Zij beschrijft welke impact dat op je maatschappelijke, sociale en mentale leven heeft. Daarnaast gaat zij in op hoe onze overheid hiermee omgaat en hoe andere landen dat doen. Een springplank voor verdere discussie en verdieping. En een reden om op te komen voor een gezonde toekomst van onze kinderen.

En in het tijdschrift Spiegelbeeld een uitgebreid artikel van journalist Fred Teunissen over De grote 5G-uitdaging; Hoe weerstand te bieden aan een fijnmazig stralingsoerwoud.

Nu het onderwerp in zo veel mediabronnen tegelijk aandacht heeft gekregen zijn er in ieder geval weer een heleboel mensen een stukje bewuster geworden. En dat is hard nodig, want veel mensen blijken nog geen idee te hebben van de gezondheidseffecten van straling. Het is dan ook heel belangrijk dat we op een zorgvuldige manier omgaan met alle draadloze technologieën.

Onderstaand het volledige nieuwsbericht uit het AD van 27-03-2018:

Straling antennes aan banden: onduidelijkheid over gevaar volksgezondheid van vandaag

Het ministerie van Economische Zaken overweegt om straling van zendmasten landelijk aan banden te leggen. Door de uitrol van 5G wordt een wildgroei aan antennes verwacht, onder meer in lantaarnpalen en bushokjes. Dat levert mogelijk gevaar op voor de volksgezondheid.

In een document van het ministerie van Economische Zaken staat dat ‘wordt overwogen om normen voor elektromagnetische velden vast te leggen’. Nu gelden nog geen landelijk vastgestelde limieten voor de straling die vrijkomt bij zendmasten.

,,Door de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk verwachten we de komende jaren meer antennes in het straatbeeld”, licht een woordvoerder van het ministerie toe. ,,Nu zie je de antennes op masten, daken van flats en andere hoge gebouwen. Daar gaan veel meer ‘small cells’ bijkomen, denk aan antennes in lantaarnpalen, bushokjes en reclamezuilen.”

Volgens de woordvoerder ‘doet dat ook iets met de straling’. ,,Wij willen zoveel mogelijk zekerheid voor burgers dat elektromagnetische velden van de antennes geen bedreiging vormen voor de gezondheid in de leefomgeving, ook als er sprake is van meerdere antennes in de directe omgeving.”

Eind vorig jaar waarschuwden 180 wetenschappers uit 36 landen voor de mogelijke risico’s van het nog te bouwen 5G-netwerk. De stralingsdichtheid gaat flink stijgen, maar de gevolgen voor de volksgezondheid zijn onbekend. De wetenschappers stellen dat uit sommige onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

‘5G belangrijk voor toekomst’

Ondanks die waarschuwing is staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken stellig van plan in 2020 een landelijk 5G-netwerk uit te rollen. Volgens haar is 5G belangrijk voor de toekomst van onder meer zelfrijdende auto’s, drones en razendsnelle internetverbindingen op mobieltjes.

Gemeente beoordelen nu of ergens een nieuwe zendmast mag komen. Al in 1999 werd een Europese richtlijn met limieten voor elektromagnetische velden opgesteld, maar die is in Nederland niet wettelijk ingevoerd. ,,Het is niet zo dat er nu geen rekening wordt gehouden met straling, daar letten gemeenten op, op basis van een convenant met telecomproviders”, zegt de woordvoerder van het ministerie.

Over de grens strengere normen

Uit een vergelijkend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – in januari dit jaar – blijkt dat Nederland tot een kleine groep landen in Europa behoort waar nog géén landelijk vastgestelde limieten gelden voor straling van telefoonzendmasten. De meeste Europese landen houden zich aan de Europese richtlijn, maar in bijvoorbeeld Belgisch Vlaanderen is de overheid veel strenger: in de buurt van scholen en verzorgingshuizen mag de stralingskracht van een telefoonzendmast slechts 7 procent van de EU-norm zijn.

Ook in landen als Italië, Luxemburg, Polen en Kroatië zijn de normen aanzienlijk strenger dan in Nederland. De verschillen zijn groot, omdat wetenschappelijk onderzoek nog niet onomstotelijk heeft vastgesteld dat straling van zendmasten ongevaarlijk is voor de volksgezondheid.

‘Weinig bekend over gezondheidseffecten op lange termijn’

Zo laat de GGD in Amsterdam weten dat ‘we niet zo veel weten over de langetermijngezondheidseffecten (zoals kanker) van het wonen in een elektromagnetisch veld rond antennes voor mobiele telefonie’. Dat komt doordat de antennes er pas relatief kort staan. ,,De sterkte van deze velden is in het algemeen zo laag dat gezondheidsproblemen niet worden verwacht”, aldus de GGD. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat hun gezondheidsproblemen wel worden veroorzaakt door deze antennes. Zij meldden bij de GGD zeer uiteenlopende gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.

Nederland telt op dit moment ruim 45.000 antennes voor mobiele telefonie (GSM, UMTS en 4G). Dat aantal stijgt de komende jaren enorm als het nieuwe 5G-netwerk wordt uitgerold. ,,5G kan werken op een hogere frequentie”, zegt de woordvoerder van het ministerie. ,,Dat betekent meer capaciteit, maar het bereik van een antenne is minder. Daardoor zullen er veel meer kleine zenders nodig zijn, die overal in het straatbeeld zullen verschijnen.”

Kinderleukemie

Voor hoogspanningskabels gelden in Nederland al wel strengere regels, omdat uit onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk een verband is tussen de straling van hoogspanningslijnen en kinderleukemie. Daarom mogen er geen huizen of scholen dichtbij een hoogspanningslijn worden gebouwd.

Silvia Belgraver

Zie ook: de indrukwekkende fotoserie die het AD op 14 januari 2018 publiceerde van mensen die ziek worden van straling.

Lees ook ons vervolgbericht: Gemeenten en burgers worden buiten spel gezet


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.