Internationale dag van Elektrohypersensitiviteit: 16 juni

Zaterdag 16 juni is uitgeroepen tot Internationale dag van Elektrohypersensitiviteit (stralings­gevoeligheid) met activiteiten in diverse landen.

Iedereen die stralingsgevoelig is en andere betrokkenen worden uitgenodigd om op 16 juni kleding in de kleur ‘kanarie-geel‘ te dragen en deze kleur verder op zoveel mogelijk manieren te gebruiken om iedereen actief te informeren over de milieuaandoening Elektrohypersensitiviteit (EHS).

Kanariegeel

Waarom kanariegeel? Geel is de kleur van de aloude waarschuwende kanarie in de kolenmijnen. Want als die kwetsbare vogeltjes stopten met zingen, hadden ze door giftige gassen waarschijnlijk het loodje gelegd. Dan was het voor de mijnwerker zaak zelf zo snel mogelijk te vluchten en een veilige ruimte te zoeken. Mensen met EHS zien zich vaak als die kanarie: lang voordat ieder ander problemen ervaart, raakt de EHS-er van zijn stuk. Maar het gevaar dreigt voor iedereen.

Geel kan geïdentificeerd worden met het gevaar van straling. En dat treft, want geel, of zwart-geel staat in het algemeen al voor: ‘Oppassen, er is een reële kans op gevaar!’ We hebben immers weercode geel, een geel-zwart teken voor nucleaire straling of de combinatie geel/zwart in de dierenwereld (giftige rups van de Jacobsvlinder, gifkikker, wesp). En tegelijkertijd hoe mooi: geel is ook symbool voor energie, activiteit, groei, kracht, koestering, stralend optimisme, vrolijkheid, warmte, zon en lente of nieuw begin.

De gele stoel

Op zondag 3 juni is de film Ubiquity in premiere gegaan. In deze film wordt stralingsgevoeligheid treffend in beeld gebracht. Tijdens de première werd regisseur Bregtje van der Haak een gele stoel aangeboden. Deze gele stoel staat symbool voor alle mensen die niet aanwezig konden zijn, omdat ze EHS hebben. In de nabije toekomst zullen er ook speciale filmvertoningen worden georganiseerd in een stralingsvrije ruimte. De gele stoel zul je binnenkort op nog veel meer locaties tegen gaan komen. EHS wordt hierdoor zichtbaar.

Foto: Jurre Rompal

Help je mee?

Wil jij ook meehelpen, kies dan op 16 juni ook voor stralend geel! Kleur jouw wereld. Pronk in geel. Communiceer in geel. Wees creatief in geel. Bedenk informatieve en ludieke acties.

Je kunt ook bijdragen aan meer bewustwording door deze informatieve flyer te downloaden en in je omgeving te verspreiden. In de flyer staan o.a. eenvoudige praktische tips, waarmee je de stralingsbelasting zelf al flink kunt verminderen. Er is nog veel onwetendheid bij mensen, dus voorlichting is heel belangrijk.

Ook in Nederland kan 16 juni een stralende, stralingsbewuste dag worden!

Bron: Stichting EHS


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.