Ubiquity: Straling overal om ons heen

Gisteren is de film Ubiquity in Nederland in première gegaan in EYE Filmmuseum in Amsterdam. Het is een prachtige, maar ook indringende film geworden die duidelijk weergeeft wat straling voor verstrekkende gevolgen op je leven kan hebben als je overgevoelig bent voor elektromagnetische velden (straling). De zaal zat helemaal vol, dus aan belangstelling geen gebrek.

Ubiquity betekent ‘alom aanwezig’. Een bijzonder treffende omschrijving voor de straling die inmiddels inderdaad overal om ons heen is. Er valt bijna niet meer aan te ontkomen; overal zijn smartphones, wifi-routers, zendmasten, hoogspanningslijnen, etc. En dat is een levensgroot probleem als je overgevoelig bent voor straling. Helaas is dit een groeiende groep mensen.

Voorafgaand aan de film was er een gesproken column van filosoof Hans Schnitzler om de film in te leiden: “First we shape our tools, thereafter they shape us”. De Impact Academy  heeft een speciale impact campagne rondom de film gebouwd, met een eigen website turnitoff.nl die vanaf a.s. donderdag online zal zijn. Hier zullen speciale vertoningen en diverse nagesprekken met diverse sprekers te zien zijn.

De film

De film Ubiquity is een drieluik, waarin drie elektrogevoelige mensen worden gevolgd; Anouk uit Weesp, Per uit Zweden en Asaka uit Japan. Net als de ‘kanaries in de kolenmijn’ zijn elektrogevoelige mensen de eersten die de fysieke gevolgen ervaren van de overmatige hoeveelheid straling waaraan wij tegenwoordig worden blootgesteld. Een signaal dat we maar beter heel serieus kunnen nemen.

De Zweedse ingenieur Per heeft destijds de smartphone bij Ericsson helpen ontwikkelen. Vanwege de enorme hoeveelheid elektromagnetische velden waaraan hij daar is blootgesteld, is hij (net als een aantal van zijn collega’s) elektrogevoelig geworden. Zelfs zo erg dat hij nu alleen nog in de bossen kan wonen, ver weg van de ‘beschaafde’ wereld. Ook uit het persoonlijke verhaal van Asaka uit Tokio komt duidelijk de impact naar voren. Zij is op zoek naar bestaansrecht in een wereld waar niet meer te ontkomen valt aan straling. Want waar kun je als elektrogevoelige nog wonen en leven? En wie kun je daar op aanspreken?

Anouk uit Weesp

Ook Anouk (links op de foto) is de afgelopen maanden gevolgd door de filmmakers. Vlakbij haar huis is een zendmast geplaatst waarvan zij gezondheidsklachten ervaart. Zij maakt zich grote zorgen over de toekomst. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar drie kinderen die opgroeien in een wereld die altijd online is.

Anouk is een petitie gestart tegen de plaatsing van de zendmast, waarin zij de gemeente oproept om het belang van een gezonde leefomgeving voorop te stellen en het voorzorgsprincipe na te leven (zoals geadviseerd door de Raad van Europa in Resolutie 1815). Deze petitie heeft zij, mede namens 247 medestanders, op 29 mei jl. ingediend bij de gemeente. Een mooi initiatief.

Na afloop van de film gaf Anouk nog een bevlogen toespraak en riep ze iedereen op om mee te helpen om voor meer stralingsbewustzijn te zorgen, zodat deze ellende andere mensen bespaard blijft. Ik heb groot respect voor haar en haar gezin, dat zij zichzelf zo kwetsbaar, maar toch ook krachtig, op durven te stellen.

Bregtje van der Haak

En uiteraard ook complimenten voor de regisseur Bregtje van der Haak, die het aandurfde om dit onderwerp een podium te geven. Eerder heeft zij voor VPRO Tegenlicht ook al diverse documentaires gemaakt, zoals Offline als luxe, Digitaal geheugenverlies en TechMens. Hiermee brengt zij de gevolgen van de steeds verdergaande digitalisering (en ontmenselijking) onder de aandacht van een grote groep mensen.

Zie ook dit uitgebreide interview met Bregtje dat naar aanleiding van de film is geschreven door De Filmkrant: Wifi hoeft er niet overal altijd voor iedereen te zijn en door LindaNieuwsEn beluister ook het dubbelinterview met Bregtje en Anouk bij De Nieuws BV: Wat als je smartphone je ziek lijkt te maken?

Vaak in het nieuws

Gelukkig is het onderwerp straling de laatste tijd steeds vaker in het reguliere nieuws. Zo werd onlangs bijvoorbeeld bekend dat het Ministerie van Economische Zaken wettelijk normen wil vastleggen voor de blootstelling aan straling van zendmasten. De Gezondheidsraad heeft onlangs in een rapport aangegeven dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn aan het wonen vlakbij hoogspanningslijnen (bovengronds en ondergronds). En nu zelfs een professionele film van 82 minuten over elektrogevoeligheid.

Help jij ook mee?

De groep mensen die zich er bewust van worden dat er ook een keerzijde is aan het gemak van de draadloze technologieën is nu toch echt aan het groeien. Ik hoop dat veel mensen de film gaan bekijken, zodat er daadwerkelijk iets gaat veranderen in onze samenleving. Hopelijk hoeven mensen dan straks niet, net zoals deze stralingsgevoelige bezoekster aan de filmpremière, in afschermende kleding rond te gaan lopen omdat ons land onleefbaar is geworden.

Bregtje, Anouk, Per, Asaka en het hele productieteam, enorm bedankt voor jullie bijdrage aan het welzijn van onze samenleving. En ik wil jou, als lezer van dit bericht, vragen om ook (op jouw manier) op zoveel mogelijk plekken en bij zoveel mogelijk mensen het onderwerp onder de aandacht te brengen. Het is belangrijk voor de toekomst van onszelf en onze kinderen om onze gezondheid serieus te nemen. Iets belangrijkers dan onze gezondheid is er niet!

De film is de komende tijd in diverse bioscopen te zien (zie onderstaand). Voor stralingsgevoeligen is de film ook vanuit huis te bekijken via Picl. Op 22 oktober 2018 zal de film op de Nederlandse televisie uitgezonden worden.

Silvia Belgraver

Filmvertoningen in de eerste speelweek vanaf donderdag 7 juni:

AMERSFOORT • De Lieve Vrouw:
vr 12.15 / ma 19.00 uur

AMSTERDAM • De Balie:
special met Bregtje op vr 19.15 / dagelijks 15.00 uur / dagelijks (met uitzondering van vr) 21.00 uur / vr 22.00 uur

AMSTERDAM • Rialto:
dagelijks 17.00 uur / vr en zo 19.30 uur

DEN BOSCH • Verkadefabriek:
zo 14.45 uur

DEN HAAG • Filmhuis Den Haag:
do, zo, ma, wo 18.45 / vr 13.15 / za 12.45 / zo 12.45 / di en wo 13.15 uur (vertoningen op woensdag met Engelse ondertiteling)

EINDHOVEN • Natlab:
do 12.20 en 16.00 / vr 14.35 en 19.15 / za 16.30 / zo 16.15 en 21.10 / ma 10.40 en 14.25 / di 12.45 / wo 12.30 uur

GRONINGEN • Groninger Forum:
Docu woensdag

HILVERSUM • Filmtheater Hilversum:
do 17.25 / zo 19.10 / di 15.55 uur

MAASTRICHT • Lumière Cinema:
do, ma, di 19:00 uur

NIJMEGEN • LUX:
do 19.00 / vr 16.40 / za 12.30 / zo 10.30/ ma 20.30 / di 18.45 / wo 13.00 uur

ROTTERDAM • LantarenVenster:
do, ma om 19.30 / wo 19.00 special met Derck en Anouk / za 17.15 uur

UTRECHT • Filmtheater ’t Hoogt:
dagelijks rond 20.00 (met uitzondering van zondag) / zo 19.00 / za ook om 12.45 uur

ZWOLLE • Filmtheater Fraterhuis:
vr 16.00 / zo 16.30 / di 14.00 uur

N.B. zie voor de filmvertoningen vanaf 14 juni dit bericht.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.