Wifi-rollators in Haarlem?

Op Haarlem105 valt te lezen dat de non-profit organisatie 023DOEN deze zomer wifi-rollators in gaat zetten bij evenementen. In deze rollator zit een hotspot waar je met een snelle 4G-verbinding het internet op kan. Het is bedoeld om ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen.

“Initiator Bart Landheer zegt dat het werkt als een trein. Zelfs met twintig mobieltjes op het netwerk crasht het niet. Dat bleek bij een try-out met ouderen uit het Reinaldahuis en basisschoolkinderen. De positieve reacties stroomden binnen. Een test op het Spaarneveer om reacties van jongeren te peilen, pakte ook positief uit.

Deze zomer wordt gekeken wat de mogelijkheden van de rollator zijn. Landheer weet nog niet precies wat er uit de testperiode gaat komen. Het loopt tot eind september. We zijn nog zoekende, maar als mensen een idee hebben, bijvoorbeeld als iemand er een winkeltje in wil beginnen, mogen ze dat altijd naar ons toeschuiven. Op 17 juni introduceert 023DOEN tijdens het Houtfestival officieel de wifi-rollator aan het grote publiek. De rollators zijn momenteel al te boeken.”

Helaas is dit weer een voorbeeld van een initiatief dat ongetwijfeld goede bedoelingen heeft, maar waar niet is nagedacht over de gevolgen van wifi-straling op onze gezondheid. Zowel basisschoolkinderen als ouderen vallen in de groep kwetsbare mensen. En door wifi in een rollator te installeren zit je als mens ook nog eens midden in de wifi-straling. Hoe dichter je bij de bron bent, hoe sterker de straling is. Hier is duidelijk sprake van een kennistekort. Hoog tijd voor een voorlichtingsgesprek met Bart Landheer.

En hoe kan het dat de gemeente Haarlem mede-sponsor is? Zij horen hun inwoners toch te beschermen tegen dit soort onnodige blootstellingen aan straling? Tijdens de Raadsmarkt op 29 november 2017 hebben zij alle informatie over de gezondheidseffecten van straling ontvangen. Dat was toch reden genoeg om op zijn minst het voorzorgsprincipe toe te passen en dit soort onnodige straling te voorkomen. Het is dus ook hoog tijd voor een gesprek met de gemeente Haarlem!


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.