Kinderen al op jonge leeftijd bijziend

Vorige week las ik het artikel van de NOS “Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik.” Het nog lopende onderzoek van het Erasmus MC onder duizenden kinderen in Rotterdam laat zien dat wanneer kinderen/jongeren te lang op een klein beeldscherm kijken, dit schadelijk is voor de ogen. Dit geldt overigens ook voor volwassenen, maar kinderogen zijn nog in ontwikkeling.

Het raakte me. Niet alleen vanuit mijn professie als orthopedagoge, maar ook als mens die ziet hoe de techniek met een sneltreinvaart voortschrijdt. Dat is mooi aan de ene kant, maar heftig aan de andere kant. We ervaren op verschillend vlak dat dingen niet eerst uitgetest worden op mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid met alle gevolgen van dien. Zo ook met digitale technieken.

Het flitste door me heen. Bij hoeveel kinderen had ik niet een Individueel Onderwijskundig Onderzoek afgenomen, waarbij een onderdeel is het signaleren van oog-volg problemen. Deze kinderen kwamen uit heel Nederland. In de afgelopen 7 maanden heb ik bij 9 van de 13 kinderen tussen de 6 en 17 jaar afwijkingen geconstateerd en doorverwezen naar een oogarts/optometrist/orthoptist. Na controle bleken de kinderen allemaal bijziend te zijn. Ik vond het al opmerkelijk, maar nu ik dit artikel las en de informatie via het nieuws tot mij kreeg, kan ik het alleen maar onderschrijven.

Ik vroeg me daarbij tegelijkertijd af of niet alleen het te dicht op het scherm zitten de afwijking veroorzaakt, maar zou de straling hier ook niet een rol bij kunnen spelen? En de commercie speelt er handig op in. De bril-reclames vliegen je om de oren met de prachtigste deals. Kinderbrillen zijn hot. Nu nog een landelijk onderzoek en dan ook straling meenemen. Wie gaat het aan?

Erika de Blij
Orthopedagoog


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.