Informatiebijeenkomst nieuw transformatorstation Rijsenhout

Liander en Tennet organiseren op dinsdag 26 juni van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst over hun voornemen om een nieuw transformatorstation te realiseren in het gebied rond de rijksweg A4 tussen Hoofddorp en Rijsenhout.

De bewonersgroep ‘Rijsenhout zegt Nee’ is teleurgesteld dat deze informatie-avond een eenzijdig karakter lijkt te hebben. Zij willen dat er openheid van zaken wordt gegeven over de mogelijke locaties en dat zij betrokken worden bij het besluitvormingsproces. Zij roepen de gemeente en de netbeheerders dan ook op om gezamenlijk met elkaar in gesprek te gaan op deze avond. Zodat er tot een voor alle betrokken partijen aanvaardbare keuze gekomen kan worden.

Het transformatorstation

Het transformatorstation en de kabelverbindingen zijn nodig om de toenemende vraag naar elektriciteit, o.a. door vestiging van datacenters en grote tuinders in dit gebied, te kunnen garanderen. Het nieuwe transformatorstation zal een oppervlakte van twaalf voetbalvelden hebben.

De inwoners van Rijsenhout zijn op zich niet tegen het transformatorstation. Maar zo’n mega stroominstallatie hoort volgens hen thuis op een industrieterrein en niet vlak naast hun dorp. De inwoners maken zich dan ook grote zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s vanwege de elektromagnetische velden die een dergelijk station opwekt. Daarnaast genereert zo’n stroominstallatie continue bromgeluiden, verpest het hun uitzicht en is er het risico op dalende woningprijzen.

De locatie

De zoektocht naar een geschikte locatie voor dit transformatorstation is al ruim een jaar gaande. Naar aanleiding van eerdere protesten heeft er inmiddels een heroverweging plaats gevonden. De netbeheerders zullen hun bevindingen presenteren tijdens de inloopbijeenkomst op 26 juni. Daarnaast willen zij een toelichting geven over het proces dat de inwoners de komende periode kunnen verwachten. Zij hebben een groot deel van het dorp Rijsenhout uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De bewonersgroep roept alle inwoners van Rijsenhout op om naar deze bijeenkomst te komen. Zij hopen op een grote opkomst en op een inhoudelijk gelijkwaardig gesprek met de netbeheerders en de gemeente Haarlemmermeer. De inloopbijeenkomst vindt plaats in het Van der Valk Schiphol A4, Rijksweg A4 3 Hoofddorp. Zie voor meer informatie de uitnodigingsbrief van Liander en Tennet en deze vervolgpagina.

Zie ook onze eerdere berichtgeving over het transformatorstation.

Nagekomen bericht op 25 juni: De informatie-avond wordt uitgesteld vanwege recente ontwikkelingen. Zie het bericht van NH nieuws en het bericht van TenneT.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.