Mobieltjes uit tijdens evenement over straling in het Natlab Eindhoven

EINDHOVEN – Offline beyond this point, ofwel: mobieltjes uit vanaf hier. Het is de tekst waarmee iedere bezoeker van Let’s Talk About Tech afgelopen zaterdag in het Natlab in Eindhoven verwelkomd wordt.

Hier, op de eerste verdieping van het voormalige natuurkundig laboratorium van Philips, mogen de elektromagnetische stralen van het 4G-netwerk en de huis-wifi tijdelijk niet doordringen. En dat heeft alles te maken met het thema van het evenement: de risico’s die mensen kunnen lopen bij het gebruik van mobiele telefoons of wanneer ze langere tijd bij zendmasten wonen.

Op het podium staat Nanny van Hese uit Geldrop in een wel héél futuristisch ogend pak. Die is niet louter bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken, hoewel ze daar absoluut in slaagt. De outfit is gemaakt van speciale stof die haar moet beschermen tegen de straling die op straat overal is. Eerder trok ze hem aan tijdens de Dutch Design Week en om mensen op straat om te vertellen over de gezondheidsklachten waar ze al jaren mee kampt. Over dat ze op een gegeven moment geen licht of geluid meer kon verdragen, maar toen haar man bij wijze van proef de wifi-router thuis uitzette, ze enorm opknapte. “Iemand zei dat ik er maar niet meer aan moest denken en dat het dan wel vanzelf zou over gaan”, vertelt ze.

Hinder

Maar de klachten verdwijnen niet als ze er niet aan denkt. Hetzelfde geldt voor de andere zeven vrouwen achter het platform Let’s Talk About Tech. Alle zeggen in meer of mindere mate hinder te ondervinden van elektromagnetische straling, zoals hoofdpijn, steken in het oor, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. En dat ze dus hun leven radicaal hebben moeten omgooien.

Neem Martine Vriens, een van de andere sprekers. Jaren woonde ze in Amsterdam en had ze een goede baan als juridisch adviseur van Vluchtelingenwerk, totdat haar klachten zo ernstig werden dat ze naar Knegsel is verhuisd. Daar, in haar stralingsvrije houten huis, helpt ze andere mensen die niet meer kunnen functioneren met juridisch advies. “Ik heb me heel veel bezig gehouden met het fenomeen broekzak”, zegt ze. “Weinig mensen weten dat in de gebruiksaanwijzing van hun mobieltje staat dat je een gsm anderhalve centimeter van je lichaam moet houden. Bellen met de telefoon tegen het oor of je gsm in je broekzak stoppen wordt dus afgeraden door de telecombedrijven.”

Om te bewijzen dat ze geen onzin praten, laten de vrouwen twee documentaires zien. Ubiquity, over het leven van drie mensen die hun leven drastisch moesten aanpassen omdat ze ervaren dat ze op plekken waar veel straling is niet kunnen functioneren. En Generation Zapped, waarin wetenschappers aan het woord worden gelaten over de potentiële gevaren van blootstelling aan elektromagnetische stralen. Zo zou er een verband zijn tussen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid bij mannen of borstkanker bij vrouwen en gebruik van mobiele telefoons.

Gevolgen

De organisatie wil met het evenement meer bewustzijn kweken over de gevolgen van draadloze toepassingen. Keihard wetenschappelijk bewijs is er ook niet, stelt Fred Woudenberg, voorzitter van het communicatieforum van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. “Er zijn wereldwijd misschien wel 30.000 onderzoeken gedaan naar straling, maar er zijn tot nu alleen op basis van toeval effecten gevonden. We weten dus niet waar de klachten van deze mensen vandaan komen. Aan de andere kant, het is ook uitgesloten dat ze door suggestie of door iets anders ziek zijn geworden.”

Dat beaamt ook hoogleraar elektromagnetisme Mark Bentum van de TU Eindhoven. “Het is aangetoond dat er mensen zijn die gevoelig lijken voor straling”, durft hij te zeggen, om daarbij wel op te merken dat elektromagnetische stralen natuurkundig gezien niet meer zijn dan golven die zich voortplanten in de ruimte. “Net als licht dat bijvoorbeeld uit een tl-buis komt. Sommige golven worden geabsorbeerd door het menselijk lichaam en kunnen cellen beschadigen, zoals ultraviolet en röntgen.” Maar radiostraling, zoals umts, 4G en wifi valt daar dus niet onder. “Dat zeggende weten we ook niet alles, er moet veel meer onderzoek gedaan worden. Er zijn namelijk wel grenzen aan blootstelling. Gooi maar eens een stuk vlees twee uur in de magnetron.”

Artikel: Eindhovens Dagblad, 8 september 2018
Auteur: Lilian Dominicus
Foto: Fotopersburo van de Meulenhof BV


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.