Zondag 16 juni Internationale dag van elektrosensitiviteit: het gele stoeltje goes international!

Foto: Jurre Rompal

Een jaar geleden, tijdens de Nederlandse première van de film UBIQUITY in EYE Amsterdam, werd een schijnbaar leeg geel stoeltje geïntroduceerd door Let’s Talk About Tech. Nanny van Hese heeft na afloop van de speciale vertoning namens ons dit gele stoeltje aangeboden aan filmmaker Bregtje van der Haak en daarbij een hoopvolle speech (Click here for English version) gehouden:

“Laten we de signalen van onze medemens serieus nemen, onze koers bijstellen en leren van het verleden. Leren van hoe we omgingen met asbest, roken en het wellicht (bijna) te laat onderkennen van het klimaatprobleem….

Laten we gaan voor een technologie die onze keuzevrijheid respecteert en die veilig, humaan en duurzaam is! Zodat we weer allen kunnen deelnemen aan onze maatschappij.”

Het gele stoeltje staat symbool voor degenen die ziek worden/zijn geworden door kunstmatige elektromagnetische straling en daardoor niet volwaardig kunnen deelnemen in onze maatschappij of niet meer in ons midden zijn. Overal ter wereld hebben elektrosensitieve mensen moeilijkheden om te overleven, om gehoord te worden en om als zodanig erkend te worden. Omdat ze op veel plekken niet meer kunnen komen zijn ze voor velen onzichtbaar. Met het lege gele stoeltje maken wij zichtbaar dat ze er zijn en geven wij hen toch een plekje onder ons. Ze horen er bij.

Ook tijdens de eerste editie van de Internationale dag van elektrosensitiviteit in 2018 hebben wij het gele stoeltje ingezet om de afwezigheid van de mensen die ziek worden van straling in onze samenleving te benadrukken. En in de loop van het jaar hebben we steeds meer plekken en momenten met een gele stoel gefotografeerd. Al deze plekken en momenten zijn dusdanig vervuild met straling van zendmasten, wifi, smartphones en andere draadloze apparatuur dat deze niet (lang) toegankelijk zijn voor onze elektrosensitieve medemens.

Op zondag 16 juni 2019 organiseert de Franse organisatie Coeurs d’EHS (ElektroHyperSensitiviteit) opnieuw de internationale dag van elektrosensitiviteit. Net als vorig jaar is deze dag bedoeld om de perceptie van elektrosensitiviteit bij het grote publiek te veranderen en zorgzaamheid ten opzichte van hen aan te moedigen. Daarnaast wordt ook de aandacht gevestigd op andere gezondheidsrisico’s van straling. Elektromagnetische straling maakt niet alleen 5% van de bevolking elektrosensitief, maar verzwakt ook alle levende organismen in het algemeen en er is een breed scala aan ziekten die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling.

Iedereen mag meedoen met de Internationale dag van elektrosensitiviteit. Alle originele en creatieve manieren om te benadrukken welke openbare plaatsen ernstig vervuild zijn door straling zijn welkom. De Franse organisatie laat voorbeelden zien van het markeren van de afwezigheid van de mensen die ziek worden van straling in onze samenleving en brengt daarbij ook het symbool van het gele stoeltje internationaal onder de aandacht.

Coeurs d’EHS roept alle betrokken verenigingen, stichtingen, groepen, professionals en burgers in Frankrijk en in de rest van de wereld op om aan te sluiten en heeft een aantal middelen (zowel Engels- als Franstalig) ter beschikking gesteld, zoals verschillende posters, EHS-logo’s en Facebook profielontwerpen met de trefwoorden: “EHSday2019” of “EHS hearts”. In de Engelstalige presentatie voor Electrosensitivity day staan vele voorbeelden en materialen en iedereen die zijn steun wil betuigen mag deze gebruiken. Graag zelfs!

Een Nederlandse variant van de actie is te vinden op de deze maand gelanceerde site ERKEN EHS.NL. Naast een korte informatiefilm over ElektroHyperSensitiviteit (EHS) kun je hier ook een animatie en kaders vinden waarmee je je profielfoto op Facebook kunt pimpen.

Ook wij doen dit jaar weer mee aan de Internationale dag van elektrosensitiviteit en vragen ook jullie om in actie te komen. Hoe meer mensen meedoen, hoe bekender elektrosensitiviteit en de overige gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling worden bij het grote publiek.

Aan degenen die door alle elektromagnetische straling niet meer vrij kunnen bewegen in onze samenleving stellen we de vraag: Is er een speciale plek die je het meest mist omdat je er niet meer kunt zijn door de straling? Plaats een lege gele stoel en maak er een foto van (of laat iemand anders een foto maken) en schrijf ons waarom je deze plek zo mist. Stuur deze informatie en foto naar info@letstalkabouttech.nl. Wij willen graag met de gele stoel-foto’s, liefst van over de hele wereld, zichtbaar maken hoeveel impact straling heeft op ons leven.

LET’S CREATE AWARENESS TOGETHER! IT’S TIME TO ACT NOW.

Let’s Talk About Tech


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.