Sfeerimpressie landelijke demonstratie tegen 5G

“Demonstreren in Den Haag: wat een fun was dat. Mooie mensen ontmoet, mooie gesprekken gehad.

Niks geen bange burgers die niet goed voorgelicht zijn en gerustgesteld moeten worden, zoals de media de demonstranten neigt weg te zetten. Maar juist zeer goed ingelichte en bewuste mensen, die zich oprecht kunnen verbazen over de domheid en oppervlakkigheid rondom 5G.

Dus demonstreren we. Gebruiken we ons burgerrecht. En ondertussen ont-moeten we elkaar, hebben van hart tot hart leuke gesprekken, lachen, bewonderen elkaars geknutselde kunstwerkjes, maken leuke nieuwe connecties en gaan met een hart vol glimlachjes weer naar huis.

5G hebben wij niet nodig: wij kunnen op een andere manier draadloos verbinden.”

Van: Judith Jobse, http://www.5gculemborg.nl/

Maandag 9 september 2019 is er een stukje geschiedenis geschreven. Actiegroep 5G Den Haag heeft met ondersteuning van andere (stralings) bewuste organisaties een demonstratie tegen 5G gehouden. Meer dan 1000 burgers kwamen naar Den Haag om mee te doen aan dit protest.

Actiegroep 5G Den Haag, Let’s Talk About Tech, Facebookgroep Straling en zo, Verminder elektrosmog, Lotgenoten Laagfrequent geluid (facebook), Stichting EHS, StopUMTS, Eerlijk over straling, Zeeuws platform stralingsrisico, SOS straling, Nationaal Platform stralingsrisico, Patiëntenvereniging CPLD, We Are Change, 5G nee en Stralingsbewust.info danken iedereen die er bij is geweest en ook degenen die (mogelijk door de straling) niet aanwezig kon zijn, maar op zijn/haar manier zich inzet om onze medeburgers en politici te informeren over de keerzijde van draadloze technologie en specifiek 5G!

In dit nieuwsbericht een sfeerimpressie op basis van de filmpjes, foto’s en ervaringen die online zijn gedeeld.

“En daar liepen we dan, in mijn toch wel geliefde Den Haag, stad achter de duinen, in de zonnestralen. Die straling willen we wel. Ik vond de energie erg, erg goed. Iemand beschreef het als ‘verbindend, liefdevol en toch ook strijdbaar’, en dat was het. Erg blij dat ik er bij was. Een keerpunt!

Hoeveel mensen waren er? Ik schat 600. Een spreker zei bijna duizend maar dat lijkt me wat overdreven.

Boeit niet. Het werkt anders tegenwoordig, omdat we zo verbonden zijn in de energie. Het rimpeleffect is tegenwoordig veel groter ook met kleine aantallen aanwezigen.

We hebben een statement gemaakt! Een statement dat we geen 5G willen. Dat we LIEFDE willen.

‘5G is de Smart Killer’ en dat vind ik een goeie. Niks te smart city. Wat Internet of Things? Het wordt steeds gekker met innovaties die ons leven penetreren. Waar komt de behoefte aan zo’n vergaande controle vandaan? Gebakken lucht om alles met alles technisch te verbinden. Alles is al met alles verbonden, maar dan zonder ‘media’ en techniek.

‘Dit is geen spelletje’, zie iemand naast me en zo is het. Er staan giga-belangen op het spel. En tegelijkertijd is zelfs dit een spel met spelers en knikkers, maar wel een spel met échte verantwoordelijkheden. Neem jij die? We kunnen, mogen en willen de verantwoordelijkheid voor een leefomgeving die echt oke is, nooit weggeven. Dat hebben we al teveel gedaan.

En daar liepen we dus op de klinkers en het asfalt. Van jong tot oud. Ik zag werkelijk alleen maar prachtige zielen, bewust van de gevaren, liefhebbers van het leven. Op deze bijzondere dag 9-9, liepen we recht in het hart van dit majestueuze, mysterieuze bestuurlijke en politieke hart van ons vader/moederland. Daar hebben we de energie neergezet. Daar hebben we een rimpel in de (hof)vijver doen bewegen. Laat dit gehoord worden. laat duidelijk zijn dat 5G echt geen goed idee is. Voorbij de hype die erop wordt losgelaten. Trap er niet in.

Ik heb gelachen, geroepen, genoten. Ik heb gezinderd van opwinding. Ik heb de energie van 1981 en 1983 weer gevoeld, de demonstratie tegen kernwapens. Ik was daarbij…1983 deed een half miljoen mensen bij elkaar komen…

Ik heb oude bekenden gezien, en enkele Facebook-vrienden dan eindelijk eens live ontmoet, wat heerlijk.

‘5G – weg ermee!’ heb ik gescandeerd. Ik moest even wat overwinnen voordat dat uit mijn mond kwam, omdat het me te activistisch leek, te kinderachtig, maar die schroom was snel weg.

Op naar de volgende demonstratie.”

Van: Stralen Doen We Liever Zelf – Utrechtse Heuvelrug

Deze filmreportage van Jan den Ouden brengt de demonstratie tegen 5G kleurrijk in beeld.

Meer over de demonstratie tegen 5G op 9 september 2019, de toespraken van deskundigen (waaronder Anouk en Anne van Let’s Talk About Tech) en de berichtgeving in de media is te vinden in ons vorige bericht.

Sfeerimpressie samengesteld door: Let’s Talk About Tech

Foto’s: Judith Jobse, Marnix Lamers (Stralen Doen We Liever Zelf) en Anouk de Bont


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.