Nieuw initiatief: Stralingsarme appartementen & herstellingsoord

Onlangs viel in de media te lezen dat een Haarlemmer het initiatief heeft genomen om stralingsarme appartementen te gaan realiseren. Steeds meer mensen ervaren gezondheidshinder door straling en zijn op zoek naar een plek waar ze nog stralingsarm kunnen verblijven. Stralingsarme appartementen klinkt dan ook als een heel goed plan.

Aangezien ik zelf vlak bij Haarlem woon heb ik de initiatiefnemer, Rob Mesman, uitgenodigd voor een interview. Daaruit bleek dat er een grotere visie achter het pand zit. Een deel van de appartementen zal verkocht worden, maar een ander deel is bedoeld als (tijdelijk) herstellingsoord om te kunnen ervaren of je opknapt in zo’n omgeving. Onderstaand kun je meer lezen over zijn plannen.

Eerst maar eens kennis maken met de persoon achter de plannen. Kun je wat over jezelf vertellen? Wie is Rob Mesman?

Ik werk al 20 jaar in de appartementenbeheer business. Ik doe het VVE-beheer voor een aantal gebouwen, zoals het regelen van het onderhoud, contacten met aannemers en schilders, het bijhouden van de servicekosten en het voeren van VVE-administraties.

Mijn vriendin heeft enige tijd geleden een aantal maanden gezondheidsklachten gehad door straling en een vriendin van haar heeft er permanent last van. Ik vroeg mij daardoor af wat hier aan de hand is en ben mij gaan verdiepen in de materie. Al snel kwam ik er achter dat zo’n 3% van de mensen heel gevoelig is voor elektromagnetische velden, vaak zonder dat ze door hebben dat hun klachten daardoor worden veroorzaakt.

Aangezien ik zelf werkzaam ben als VVE-beheerder verbaasde ik mij erover dat er nog helemaal geen stralingsarme appartementen zijn. Nu er overal steeds meer straling aanwezig is, lijkt het mij van groot belang dat stralingsgevoelige mensen nog ergens kunnen herstellen. Vandaar dat ik zelf het initiatief heb genomen om afgeschermde appartementen te gaan realiseren.

En hoe gaan die appartementen er uit zien?

Er gaan 16 appartementen komen, verdeeld over twee woonlagen, dus acht appartementen per bouwlaag. Elk appartement heeft een vloeroppervlakte van bijna 100 vierkante meter. De woonruimte wordt aan alle kanten afgeschermd. Voor de ramen wordt er HR+++ glas gebruikt, wat bestaat uit drie glasbladen (voorzien van een metaalcoating) en twee spouwen. Dat zorgt voor een goede afscherming van straling. Verder zal er veel metaal worden gebruikt in de schil van het gebouw.

Het gebouw wordt achthoekig, zodat er een grote afgeschermde binnentuin mogelijk is om toch buiten te kunnen zitten. Op de etage heeft iedereen een balkon en op het afgeschermde dak komt begroeiing (sedum). Uiteraard komen er geen slimme meters, wifi-routers of zonnepanelen en koken gaat gewoon op gas.

Er zijn inmiddels schetsen gemaakt van de appartementen, deze zijn indicatief. De definitieve tekeningen moeten nog gemaakt worden. Vanwege de bijzondere bouwvorm noem ik het gebouw ‘Het Octagoon’. [Klik op de afbeeldingen hierboven voor een grotere weergave.]

In het Octagoon zelf wordt alleen 24 Volt gelijkstroom gebruikt. Er komt een apart bijgebouw waar wel 220 Volt aanwezig is. Mijn idee is om zelf in dat bijgebouw te gaan wonen als beheerder van het gebouw. Er zal in dat bijgebouw ook een aparte ruimte komen voor wasmachines en drogers.

Ik las in de media dat de verkoopprijzen van de appartementen rond de € 350.000 tot € 400.000 zullen zijn. Dat is best veel geld. Hoe zit dat?

Ja, dat was inderdaad een eerder genoemd bedrag, maar dat blijkt inmiddels een stuk lager te gaan worden. De inschatting van een leverancier in afschermmaterialen was dat er rekening gehouden moest worden met zo’n € 100.000 per appartement aan afschermmaterialen.

Ik heb daarna advies ingewonnen bij de VEMES (Vereniging van Meetspecialisten) en toen bleek dat afschermen veel goedkoper is als het gelijk vanaf de bouw wordt gedaan. De afschermkosten zullen dan zo’n 80% tot 90% lager zijn, dus dat levert ook gelijk een hele andere verkoopprijs op. De eerdere inschatting bleek te zijn gemaakt op basis van het afschermen van een bestaand pand, en dat is hier natuurlijk niet aan de orde. Wat de exacte verkoopprijs wel gaat worden, dat is nog niet bekend.

Dat klinkt inderdaad al weer heel anders. En waar gaan die appartementen komen?

Ook de locatie is nog niet precies bekend. Ik ben aan het zoeken naar een geschikte locatie in Noord-Holland. Er lopen inmiddels aanvragen bij een viertal gemeenten in de regio boven Zaanstad. Voor dit soort plannen is een principebesluit van de gemeente nodig, aangezien het hier gaat om grondgebied met het bestemmingsplan ‘wonen en herstellingsoord’.

Ja, hoe zit dat met het herstellingsoord? Hoe gaat dat vorm krijgen?

Het plan is om 10 tot 11 appartementen te verkopen aan geïnteresseerden en de rest zelf te gaan verhuren voor korte perioden. Met die korte verhuur wil ik mensen de gelegenheid geven om zelf te voelen en ervaren of hun gezondheidsklachten verdwijnen als ze in een afgeschermde omgeving verblijven.

Ook wil ik GGD’s, artsen en verzekeraars gaan benaderen en aanmoedigen om mensen met onverklaarde gezondheidsklachten ervaringen op te laten doen in het Octagoon. Als we daarmee kunnen aantonen dat afgeschermde omgevingen echt helpen en dat het wel degelijk de oorzaak is van veel aandoeningen, dan moeten ze EHS wel gaan erkennen. Met het alleen behandelen van dit soort klachten neem je de oorzaak niet weg. Door dit soort ervaringsverslagen ontstaat er ook meer algemene bewustwording van de effecten van straling op de gezondheid. Wat mij betreft wordt het Octagoon het Sanatorium van de 21e eeuw.

Dat is een mooi streven. En wat is nu de volgende stap?

Mensen kunnen zich nu al inschrijven als geïnteresseerde voor de koopappartementen. De financier (een bancaire instelling) heeft als vereiste gesteld dat er minimaal 20 inschrijvingen moeten zijn om naar de volgende fase te kunnen gaan. Een inschrijving op dit project kost eenmalig € 50,00 en verplicht mensen verder nergens toe. In de volgende projectfase ga ik de opdracht geven aan een architect voor een definitief ontwerp. Het hele bouwgedeelte wordt uit handen gegeven, daarvoor zijn een zestal bouwbedrijven uit de voorselectie gekomen.

Verder hangt het ook van de gemeentes af wanneer we kunnen starten. Ik ben ondertussen al in gesprek met een viertal gemeenten en ben al druk op zoek naar geschikte locaties voor het Octagoon. In Zaanstad blijken al wat inwoners het gesprek te zijn aangegaan met de gemeente over de noodzaak voor crisisopvang. Ik hoor dat dit soort gesprekken in meer gemeentes plaats vindt. Als iemand een mogelijke geschikte locatie en/of meewerkende gemeenten weet, dan hoor ik dat graag.

Bedankt voor het gesprek Rob. Houd ons op de hoogte van de vorderingen, want dit zijn belangrijke ontwikkelingen!

Tot zover het interview dat ik afgelopen week met Rob Mesman heb gehad. Wil je meer informatie over dit project of weet je een mogelijke geschikte locatie of welwillende gemeente, dan kun je op deze website zijn contactgegevens vinden: http://octagoon.nl/.

Silvia Belgraver


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.