Stichting Stop5GNL heeft de Nederlandse Staat gedagvaard

Stichting Stop5GNL heeft op 25 februari de Nederlandse staat gedagvaard. Hiermee start zij een kort geding om zo te proberen de uitrol van 5G te stoppen.

Stichting Stop5GNL is van mening dat de uitrol van 5G onrechtmatig is omdat het de burgers niet beschermt tegen de gevaarlijke gevolgen van blootstelling aan straling van 5G.

Waarom een kort geding?

5G betekent een enorme toename van zendmasten en kleine zenders (smal cells). In bewoonde gebieden moet er elke 100 meter een zender komen. Dit betekent een enorme verhoging van de stralingsintensiteit. 5G is niet onderzocht op gezondheidsrisico’s en de vele onderzoeken die nu al gedaan zijn naar 2G, 3G en 4G tonen aan dat er schadelijke effecten zijn voor mens, dier en plant. Steeds meer mensen worden ook ziek van straling. Met de uitrol van 5G en de toename van stralingsintensiteit zal de impact voor mens en milieu enorm zijn. Dit moet voorkomen worden!

Stop5GNL vindt dat de overheid zich verschuilt achter richtlijnen die geen bescherming bieden tegen schadelijke effecten. De richtlijnen die Nederland hanteert zijn verouderd, ze laten de effecten op middellange en lange termijn buiten beschouwing en belangrijk: ze houden alleen rekening met acute opwarmingseffecten en niet met andere gezondheidseffecten zoals DNA-schade, kanker, doorlating bloed-hersenbarrière, neurologische schade etc.

Al jarenlang werken grote groepen Nederlanders aan meer bewustzijn over de schadelijke gevolgen van EMV. Op alle mogelijke manieren heeft men bestuurders en politici benaderd. Men heeft hen geïnformeerd over onderzoeken die schadelijke effecten aantonen, over Europese resoluties die pleiten voor meer bescherming, men heeft informatieavonden georganiseerd, handtekeningen verzameld en demonstraties gehouden. Duizenden burgers wijzen de overheid steeds op hun verantwoordelijkheid om de eigen bevolking te beschermen tegen de risico’s van straling. Stop5GNL wil met dit kort geding de rechterlijke macht inzetten om de overheid aan deze verantwoordelijkheid te houden.

Wat ging aan de dagvaarding vooraf?

Op 17 februari jl. heeft stichting Stop5GNL overleg gehad met het ministerie van EZK. We waren hiervoor uitgenodigd naar aanleiding van de sommatiebrief die we 19 december hebben gestuurd. Hierin hebben we hun gevraagd om de uitrol van 5G te stoppen. Omdat het ministerie niet aan deze eis tegemoet is gekomen starten we de kortgedingprocedure. Stop5G heeft uiterst kundige advocaten in de arm genomen om dit proces te voeren. De kwestie is zo urgent omdat de overheid de veiling voor de frequenties voor 5G op dit moment voorbereidt.

Voor de volledig tekst van de dagvaarding: klik hier.

Stichting Stop5GNL

N.B. Je kunt meehelpen om 5G te stoppen door een donatie te doen om de advocaatskosten te kunnen betalen. Dank aan iedereen die al heeft gedoneerd.

In de media
03-03-2020 AD: Belangenclub sleept Staat voor rechter, eist verbod uitrol 5G
03-03-2020 Telecompaper: Stichting Stop5G start kort geding tegen Nederlandse staat
03-03-2020 Parool: Stichting Stop5G spant kort geding aan tegen ministerie om ‘ongezonde’ 5G-netwerken


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.