Elektrogevoeligen kunnen zich beroepen op VN-verdrag Handicap en Wet gelijke behandeling

Lange tijd waren de rechten van mensen die gezondheidsklachten ervaren door straling onduidelijk. Maar inmiddels is erkend dat EHS (elektrohypersensitiviteit) valt onder het VN-verdrag Handicap en onder de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte. Dit betekent dat EHS een handicap is in de zin van de gelijke behandelingswetgeving.

Onlangs is dit ook bevestigd door het Ministerie van VWS, het College voor de Rechten van de Mens en koepelorganisatie Ieder(in). Hiermee is er dus een juridische grondslag waar mensen met EHS zich op kunnen beroepen. Daarnaast heeft het Kennisplatform EMV aangegeven dat zij de communicatie hierover na de vakantieperiode verder gaan oppakken. Dus dat zijn enorme stappen voorwaarts!

Mooi overzichtsdocument van Stichting EHS

Stichting EHS, die de belangen behartigt van elektrogevoeligen, heeft via het document ‘EHS als handicap: ontwikkelingen en achtergrond‘ in 7 pagina’s een mooi overzicht gemaakt van de (juridische) positie van elektrogevoeligen.

Deze notitie is in juli 2024 naar het Kennisplatform EMV gestuurd, zodat zij kunnen zorgdragen voor de verdere implementatie van het VN-verdrag Handicap. Stichting EHS kreeg direct – naast complimenten voor het stuk – de bevestiging van het Kennisplatform dat zij dit beslist na de vakantieperiode verder gaan oppakken.

Daarnaast is dit ook een mooi document voor mensen die vanwege stralingsgevoeligheid te maken hebben met beperkingen in het meedoen aan de samenleving. Alle juridische handvatten staan hierin (makkelijk leesbaar) uitgelegd en toegelicht. Onderstaand tref je een korte samenvatting aan.

Wetten, verdragen en besluiten die van toepassing zijn:

De volgende instanties hebben erkend dat EHS een handicap is en dat mensen zich dus kunnen beroepen op het VN-verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling:

Dit betekent dat:

  • Nederland zich moet inspannen om in de regelgeving aanpassingen te maken zodat mensen met een beperking op gelijke wijze kunnen deelnemen aan de maatschappij.
  • De maatschappij voor iedereen toegankelijk moet zijn, waardoor er maatregelen genomen moeten worden die de omgeving, vervoer, informatie, de werkplek, openbare faciliteiten en diensten, onderwijs, woningen, openbaar vervoer, horeca, musea, winkels, theaters, verzekeraars, etc. voor iedereen toegankelijk maken.
  • Mensen met EHS zich kunnen beroepen op deze verdragen, wetten en besluiten, indien zij niet op volwaardige en gelijke wijze kunnen deelnemen aan de samenleving. Zij kunnen vragen om een ‘doeltreffende aanpassing’. Zo’n verzoek mag alleen worden afgewezen als deze aanpassing onevenredig belastend is, bijvoorbeeld als het heel veel geld of moeite kost. Wanneer een verzoek wordt geweigerd, dan kan een oordeel worden gevraagd aan het College voor de Rechten van de Mens.

Zoals Stichting EHS in hun notitie (goed onderbouwd) concludeert:

“Het recht op inclusie en toegankelijkheid
voor elektrogevoeligen is dus een feit”
.

Informatievoorziening Kennisplatform EMV

Om te zorgen voor een brede maatschappelijke bewustwording van dit feit is het belangrijk dat ook het Kennisplatform EMV deze rechten duidelijk in beeld gaat brengen. Niet alleen richting haar contacten bij de ministeries en providers, maar ook als informatieve publieke uiting op haar website.

Het Kennisplatform EMV is opgezet door de Overheid en is een samenwerking tussen 6 partijen, te weten RIVM (onderdeel van het Ministerie van VWS), TNO, landelijke GGD, DNV (waarin het oude KEMA), RDI (Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur, het oude Agentschap Telecom) en ZonMW (wetenschappelijk fonds). Daarnaast zijn tevens diverse andere partijen betrokken, waaronder telecom, andere ministeries (o.a. I&W, Defensie, BIZA), Vereniging Nederlandse Gemeentes, vakbonden en ook ‘stralingsbewuste organisaties’. Zo maken Stichting EHS en wij als StralingsBewust.info/wonen al jaren deel uit van de zogenaamde Klankbordgroep van het Kennisplatform.

In de Klankbordgroep-bijeenkomst van 6 maart 2024 heeft Stichting EHS een presentatie gegeven aan het Kennisplatform over de situatie dat elektrogevoeligen onder het VN-verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling vallen en dat zij zich op deze rechten kunnen beroepen. En daaropvolgend is in juli 2024 dus het eerdergenoemde overzichtsdocument aan hen verstrekt.

Het Kennisplatform heeft inmiddels het voornemen uitgesproken om een ‘werkgroep inclusie‘ in te stellen en om elektrogevoeligheid onder de aandacht van huisartsen te brengen. Tevens komt er een uitvoerige toelichting op de website van het Kennisplatform. Dus ook dat zijn mooie stappen voorwaarts.

Help mee om te zorgen voor meer bewustwording

Dit zijn allemaal goede ontwikkelingen, maar het zal nog wel enige tijd duren voordat deze rechten bij alle instanties, organisaties, (lokale) overheden, werkgevers, huisartsen, scholen, etc. bekend zijn. We willen je dan ook van harte uitnodigen om vooral mee te (blijven) helpen om te zorgen voor meer bewustwording in de samenleving over stralingsgevoeligheid, onze rechten en mogelijke oplossingsrichtingen.

Wat kun je zelf doen?

  • Je gezondheidsklachten melden bij het meldpunt van Stichting EHS. Dit is belangrijk omdat zij daarmee bij overheidsinstanties zichtbaar kunnen maken hoeveel mensen dit betreft en hoe beperkend en soms ernstig de gevolgen van elektrogevoeligheid kunnen zijn.
  • Indien je beperkingen ervaart, maak dit dan bespreekbaar bij je werkgever, school, huisarts, gemeente, etc. Niet alleen om te zorgen voor meer bewustwording, maar ook om samen te kunnen zoeken naar mogelijke oplossingen. Je hebt recht op volwaardige en gelijke deelname aan de samenleving op alle terreinen.
  • Je kunt bijvoorbeeld bij de gemeente vragen of zij kunnen bijdragen in de kosten voor het afschermen van muren en/of ramen met behulp van stralingswerende verf, raamfolie of vitrage. Er zijn al diverse gemeenten die dit mogelijk hebben gemaakt vanuit bijvoorbeeld de Wmo of het Ontschottingsfonds.
  • Indien je er uiteindelijk niet uitkomt, meld je dan bij Stichting EHS om te bekijken of je de zaak kunt voorleggen bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College is toezichthouder op het VN-verdrag Handicap en zij kunnen dus individuele zaken beoordelen.
  • En uiteraard is het heel belangrijk om ook zelf te onderzoeken wat je eventueel zelf al kunt doen om je situatie te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de wifi in je eigen huis uitzetten, internet bekabeld gebruiken, je mobiele telefoon alleen gebruiken in noodgevallen, etc. Zie bijvoorbeeld deze tips.
  • Start een actiegroep/werkgroep in jouw regio en zet het onderwerp op de agenda van jouw gemeente. Je kunt al een heleboel voorbeelden van acties van groepen vinden op deze webpagina.

Bedankt voor jullie (voortdurende) inzet. Samen komen we verder!

Silvia Belgraver en Rob Verboog

N.B. Je kunt hier de volledige tekst van de notitie van Stichting EHS lezen.

Lees ook:
> Historische omslag: erkenning EHS in Nederland is een feit!
> Presentatie door Stralingsbewust op 6 maart tijdens bijeenkomst Kennisplatform EMV over gewenste stralingsarme woon- en werkplekken
> Ongehoord Nieuws besteedt uitgebreid aandacht aan gevolgen straling voor gezondheid


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.