Lifi, de nieuwe wifi

Internet via licht. Verre toekomstmuziek? Verre van dat. Want al binnen enkele jaren zal lifi waarschijnlijk geen sciencefiction maar feit zijn. In een wereld waar smartphones, laptops, huishoudelijke apparatuur en heel veel andere draadloze toepassingen nu nog gebruik maken van wifi, zal Light Fidelity (lifi) snel zijn intrede doen.

Voor internet via licht zijn light emitting diodes nodig. Die kennen we beter als led. En het geluk wil dat led inmiddels alom aanwezig is. In woningen natuurlijk, maar ook op kantoren, ziekenhuizen of scholen. En ook auto’s en lantaarnpalen beschikken steeds vaker over led-verlichting. Daarmee is een heel bruikbare en bovendien zeer energiezuinige infrastructuur ontstaan. Want al die lichtbronnen zijn in potentie bronnen voor datacommunicatie. Tenminste, als ze worden uitgerust met lifi.

Al over een aantal jaren lifi

Naar verwachting is dat binnen vijf jaar realiteit. Dan ook zullen smartphones, laptops en andere apparatuur uitgerust zijn met ontvangers voor lifi. Lifi kan dan een volwaardig alternatief worden voor het populaire wifi. En dat is zeer welkom. Want wifi maakt gebruik van het radiospectrum. En dat is overvol. Daardoor zien we nu al dat wifi, met name in de drukbevolkte gebieden van ons land, trager kan worden. En het zou zomaar kunnen dat dat met de komst van het Internet of Things (IoT) alleen nog maar erger zal worden. Want dan zal het aantal apparaten dat aan een wifi-netwerk wordt geknoopt alleen nog maar toenemen.

          

Tot honderd keer sneller dan wifi

Lifi maakt gebruik van een heel ander deel van het frequentiespectrum; dat deel kennen we als ‘zichtbaar licht’. Dit deel is tienduizend keer zo groot als het radiospectrum. En bovendien: er is nog volop ruimte. Dat alles maakt lifi tot een zeer aantrekkelijk alternatief voor wifi. Zeker in de wetenschap dat het wel tot honderd keer sneller kan zijn dan wifi!

Natuurlijk, nadelen en onzekerheden zijn er ook nog. Lifi via led-licht gaat in tegenstelling tot radiogolven, niet door muren. Dat maakt het bereik beperkter. Daarnaast zijn er nog vragen over de wijze waarop lichtverbindingen beveiligd kunnen worden en of er ook effecten zijn voor de gezondheid. Ook standaardisatie in Europees verband is een belangrijk thema: aan welke eisen moet lifi-apparatuur voldoen?

Onderzoek naar mogelijkheden lifi

Agentschap Telecom heeft daarom een onderzoeksopdracht verstrekt aan Stratix. Dit onderzoeksbureau werkt nauw samen met de TU Eindhoven. In het onderzoek worden de mogelijkheden en beperkingen van lifi, als vorm van optical wireless communication, in kaart gebracht. Ook wil Agentschap Telecom meer inzicht verkrijgen in de vraag in welke mate lifi kan bijdragen aan het verminderen van de schaarste in het spectrum. Naar verwachting kan het onderzoek in december 2017 worden afgerond. Het agentschap agendeert de resultaten vervolgens bij de International Telecommunications Union (ITU). Dat geldt ook voor het onderwerp standaardisatie.

Bron: Agentschap Telecom

Goed om te lezen dat het Agentschap Telecom ook de mogelijke gezondheidseffecten van het gebruik van Lifi meeneemt in het onderzoek. Zie voor meer informatie over Lifi onze themapagina.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.