Hoe houden we de regie in een steeds verder digitaliserende wereld? De VPRO staat met de serie Digidocs dit najaar stil bij de groeiende invloed van ’tech’ op ons leven. De 2Docs verkennen hoe verborgen krachten ons bestaan steeds meer beïnvloeden: van de onzichtbare netwerken die ons omringen tot wie er bepaalt wat wij online te zien krijgen.
Wat gebeurt er als robots zichzelf steeds verder ontwikkelen en verbeteren, zonder dat wij dat doorhebben? Is het wel nodig om altijd en overal online te zijn en waar vinden we de pauzeknop? Betekent ‘bewaren’ in deze tijd iets anders dan vroeger? Kijk in september en oktober naar een viertal 2Docs over de mens in een digitaliserende wereld.
Mocht je ze gemist hebben, dan kun je ze terugkijken via de hier onder vermelde links.
The Cleaners – 11 september om 22.55 uur NPO2
Blijft alles wat je op internet post, er ook daadwerkelijk op staan? Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. De documentaire The Cleaners geeft een inkijk in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar wordt verwijderd wat ‘men’ niet goed vindt: geweld, pornografie, politieke boodschappen. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen?
More Human Than Human – 17 september om 21.00 uur NPO2
Wat betekent het om te leven in een tijdperk van intelligente machines? Kunstmatige Intelligentie (KI) is overal en we hebben er, veelal onbewust, al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen onze telefoon en dan ook nog antwoorden krijgen, in de vorm van Siri. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt? De documentaire More Human than Human zoekt op die vraag een antwoord.
Bewaren – 1 oktober om 20.55 uur NPO2
Waarom bewaren we dingen, wat zit daarachter? En zijn we beter af als we niets meer fysiek bewaren en alles alleen nog in de ‘cloud’ te vinden is? Zolang ze zich kan herinneren bewaart Digna Sinke van alles, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt, maar meteen weer springlevend worden.
En toch is er iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten. Bekijk hier de documentaire Bewaren.
Ubiquity – 22 oktober om 21.00 uur NPO2
Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?
De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? Bekijk hier vanaf 22 oktober de documentaire Ubiquity.
Debat over de digitale impact – 30 oktober vanaf 20.00 uur
Naar aanleiding van deze documentaires wordt er op dinsdag 30 oktober vanaf 20.00 uur doorgepraat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meld je gratis aan via de website van Pakhuis de Zwijger en praat mee over de digitalisering van ons leven.
Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.