Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE!

Kijk voor actuele informatie op onze nieuwe website >>

Over onze actiegroep

Maak jij je ook ongerust over (nog) niet erkende gezondheidsrisico’s van 5G? Geen enkele wetenschapper noch de overheid, zelfs geen Telecombedrijf kan garanderen dat de toenemende draadloze technieken veilig zijn. Onderzoeken uitgevoerd in opdracht van en betaald door de industrie zijn helaas zelden objectief.

Tegelijkertijd luiden steeds meer onafhankelijke wetenschappers en artsen de noodklok over straling. Moeten we maar afwachten tot er onomkeerbare schade is aangericht? Nemen we dus maar het risico dat wijzelf, onze kinderen en kleinkinderen worden blootgesteld aan iets waarvan de gezondheidseffecten onzeker zijn?

Wij vinden van niet. Daarom is in ’t Gooi in april 2019 een initiatief gestart tegen de lokale uitrol van 5G.

Wil je op de hoogte gehouden worden of actief meedoen of meedenken? Neem dan contact met ons op via onderstaand mailadres. Mocht je zelf niet actief mee willen of kunnen doen, maar weet je wel iemand die dat zou willen, deel deze pagina dan.

Woon je niet in ’t Gooi maar wil je in je eigen woonplaats in actie komen tegen 5G? Kijk dan hier hoe je dat kunt doen.

Alle suggesties, ideeën, acties, kortom alle support is welkom!

Stralende groet,

Ayna Siem, Sylvia Slegers en Maarten Nederhorst
Contact: actiegroep5ghetgooizegtnee@gmail.com


NIEUWSBRIEF
Je kunt hier onze meest recente nieuwsbrieven lezen:
Nieuwsbrief Augustus 2019  /  Oktober 2019  /  December 2019  /
Februari 2020  /  April 2020  /  Juni 2020  /  Augustus 2020  /  Oktober 2020  /  December 2020  /  Februari 2021

BROCHURE
We hebben een brochure gemaakt met een aantal belangrijke feiten op een rijtje: ‘Vraagtekens bij 5G: Privacy en Gezondheid. Wat de overheid en telecomproviders u niet vertellen’. Je kunt de brochure hier downloaden (PDF).


ONDERSTAAND EEN OVERZICHT VAN EEN AANTAL VAN ONZE ACTIES:

INTERVIEW OVER 5G OP NH GOOI RADIO
Op 25 mei 2019 was er een interview over onze actiegroep bij NH Gooi Radio (de lokale omroep voor Huizen, Laren en Eemnes). Hierin werd Rob Verboog gedurende ruim 12 minuten live geïnterviewd door presentatoren Bea Kuijs en Mischa Spelt. Centraal in het interview stond 5G en de gezondheidsrisico’s van straling. Het zeer informatieve radio-interview is via de website van NH Gooi Radio hier terug te luisteren.

Radio NH Gooi heeft ons n.a.v. het verschijnen van ons persbericht over de zendmastbranden wederom uitgenodigd voor een interview. Dit radio-interview vond plaats op zaterdag 18 april 2020 en is hier terug te luisteren (10 min.).

PETITIE
Op 11 juli 2019 zijn we gestart met een petitie:
Geen 5G maar een verlaagde stralingslimiet en Witte Zones in Gooi en Vechtstreek
Geen enkele wetenschapper, geen telecombedrijf, noch de overheid kunnen ons garanderen dat de ons omringende draadloze technieken veilig zijn. Tegelijkertijd luiden steeds meer onafhankelijke wetenschappers en artsen de noodklok over de gezondheidsrisico’s van straling. Wees wijs: zeg NEE tegen 5G!
Je kunt de petitie hier ondertekenen.

BRANDBRIEF NAAR DEN HAAG GESTUURD
We hebben op 1 augustus 2019 een brandbrief naar Den Haag gestuurd, waarin wij het kabinet en alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer met klem verzoeken om de aangeleverde informatie zorgvuldig te bestuderen en serieus mee te laten wegen in de besluitvorming omtrent de eventuele uitrol van het 5G-netwerk in Nederland.

5G OP DE AGENDA VAN DE COMMISSIE SOCIAAL DOMEIN
Eén van de oprichters van onze actiegroep (Sylvia Slegers) heeft tijdens de vergadering van de Commissie Sociaal Domein in Huizen (Het Gooi) op 15 oktober 2019 vijf minuten spreekrecht toegewezen gekregen. Je kunt hier de tekst lezen op basis waarvan zij haar betoog heeft gebaseerd.

De PvdA liet na afloop van Sylvia’s betoog weten “onder de indruk” te zijn en het “best een zorgelijke ontwikkeling” te vinden.
Leefbaar Huizen gaf o.a. aan het goed te vinden dat het college de zorgen deelt van de verontruste briefschrijvers en het CDA informeerde naar de mogelijkheid om inwoners meer informatie te gaan geven over de gezondheidsaspecten.

PvdA wethouder Hoelscher, die 5G in zijn portefeuille heeft, sprak duidelijke taal:
“(…) het gaat over de gezondheid van ónze inwoners.
En hoewel de Rijksoverheid doet voorkomen (…) dat wij dingen hebben uit te voeren, denken wij daar toch anders over. Het gaat over ónze inwoners, dus we gaan erover.”

“(…) u kunt er vanuit gaan dat we dit buitengewoon serieus nemen en ook de terechte zorg die de inspreekster naar voren heeft gebracht van dat regeren vooruit zien is en dat we niet straks achteraf moeten constateren “hadden we toen maar wat beter ons best gedaan en hadden we toen maar wat meer onze kont tegen de bestuurlijke krib gegooid.” We willen gewoon aan de voorkant duidelijkheid hebben daarover. En inwoners van Huizen hebben daar recht op.”

“(…) Het gaat hier om iets zéér elementairs, en dat is namelijk een gezonde leefomgeving. En we zijn niet honderdduizenden euro’s aan het investeren omdat het internet een beetje sneller moet, want dáár hebben we het over, om dát te grabbel te gooien.”

BRIEF AAN HUISARTSENPRAKTIJKEN
Op 1 november 2019 viel er bij alle huisartsenpraktijken in Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Kortenhoef, Loosdrecht, Muiden, Muiderberg, Naarden, Nederhorst den Berg en Weesp een envelop op de mat met daarin een brief en onze brochure “Vraagtekens bij 5G: privacy en gezondheid. Wat de overheid en telecomproviders u niet vertellen”. Indien gewenst kan de brief vrij gebruikt worden.

INGESPROKEN BIJ COMMISSIE SOCIAAL DOMEIN
Op 18 mei 2020 hebben we ingesproken bij de Commissie Sociaal Domein in Huizen waarbij ik drie thema’s gecombineerd onder de aandacht heb gebracht: het Mount Nardi onderzoek >>, de brochure Nulmeting 5G Culemborg >> en het boek Elektrisch Ecosysteem >>. De video-opname van het inspreken zie je hier >> (duurt ongeveer 5 minuten).

Na afloop vroeg raadslid Vreedeveld van de PvdA of de Commissie Sociaal Domein het Australische onderzoek toegestuurd kon krijgen. Dat heb ik inmiddels gedaan. En om het kader te schetsen waarbinnen dit onderzoek ter sprake kwam, heb ik de commissie eveneens de Powerpoint-presentatie, de brochure Voorstel Nulmeting Culemborg en de bijbehorende uitnodigingsbrief toegestuurd (met het verzoek daar vóór 7 juni a.s. op te reageren). De twee laatst genoemde documenten heb ik, voorafgaand aan het inspreken, tevens rechtstreeks aan PvdA-wethouder Hoelscher overhandigd, die 5G in zijn portefeuille heeft. Lees meer…

ARTIKEL IN DE GOOI- EN EEMLANDER
Op 22 januari 2020 stond er een uitgebreid interview met Sylvia Slegers van de Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE! in De Gooi- en Eemlander. Je kunt het informatieve artikel ‘Wij worden als proefdieren gebruikt’ hier lezen op de website of als PDF. En zie ook dit artikel in De Gooi- en Eemlander van 4 juni 2020.

PRESENTATIE TIJDENS POLITIEKE AVOND GOOISE MEREN
Op 14 september 2020 heeft Sylvia Slegers de Presentatie “Voorstel nulmeting 5G” gegeven tijdens Politieke Avond 9 van gemeente Gooise Meren. Terug te kijken via deze link.

INTERVIEW MET STUDENTEN SCHOOL VOOR JOURNALISTIEK
Onlangs heeft Sylvia Slegers van de Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE! -op uitnodiging- een interview gehad met tweedejaars studenten aan de School voor Journalistiek (Hogeschool van Utrecht). Lees hier het artikel dat Rick Wenink (tweedejaars student) op 1 december 2020 publiceerde. En bekijk hier het interview (13:22 min).

ARTIKEL IN NIEUWSBLAD VOOR HUIZEN
Op 9 december 2020 hebben we de 5G-petitie overhandigd aan wethouder Maarten Hoelscher. Lees hier het artikel.


PERSBERICHT OVER ZENDMAST-BRANDEN
Op 14 april 2020 hebben we een persbericht verstuurd waarin wij ons distantiëren van de zendmast-branden. Diverse lokale media besteedden aandacht aan ons persbericht. GooisNieuws.nl publiceerde er dit artikel over en De Gooi- en Eemlander publiceerde dit artikel, wat op 15 april ook in de papieren editie werd geplaatst, dat je hier kunt lezen.