Actiegroep 5G Het Gooi zegt NEE – Wij worden als proefdieren gebruikt

Vandaag stond er een mooi interview met Sylvia Slegers van de Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE! in De Gooi- en Eemlander. Onderstaand het informatieve artikel dat Bert-Jan van Oel hierover schreef.

Wij worden als proefdieren gebruikt

Burgers komen steeds vaker in verzet tegen overheidsplannen. In deze regio praten actiecomités mee over de herinrichting van de Spoorzone in Hilversum en was er recent ook protest tegen de bomenkap op Anna’s Hoeve ten bate van de HOV-lijn tussen Huizen en Hilversum. ’Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE!’ richt zich tegen het nieuwe telecomnetwerk dat op komst is.

Foto: Sylvia Slegers

De actiegroep is opgericht door Ayna Siem, Maarten Nederhorst en Sylvia Slegers. Laatstgenoemde voert het woord. Meteen even duidelijk: bij Sylvia Slegers geen aluminiumfolie tegen de muren en ze heeft ook geen aluhoedje op. „Het gevaar dat je in die hoek wordt gedrukt is altijd aanwezig als het over straling gaat”, weet ze. „Maar er is genoeg wetenschappelijk bewijs om te kunnen aantonen dat het ongezond is om blootgesteld te worden aan elektromagnetische stralingsvelden.”

De 55-jarige espavo-therapeute merkte ongeveer tien jaar geleden dat ze last kreeg van hoofdpijnen en slapeloosheid. Na enige tijd heeft ze voor zichzelf het verband met straling gelegd. Inmiddels ligt er een wolk van ’stralingssmog’ over grote delen van de wereld door toepassing van talloze vormen van draadloze communicatie – het uitzenden van radio- en televisieprogramma’s en mobiele telefonie zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Communicatie op zee en in de luchtvaart, satellietverbindingen en wifi in huis dragen ook bij tot die onzichtbare ’smog’. En dat geldt ook, wie had dat gedacht, voor de tegenwoordig in zwang zijnde ’slimme elektriciteitsmeter’. Elke vorm van draadloze informatieoverdracht dus.

Verdeeldheid

Nu is dat allemaal nog tot daaraan toe, ware het niet dat een groeiend aantal mensen en ook wetenschappers menen dat dergelijke straling gevaar voor de gezondheid kan opleveren. Sylvia Slegers is daarvan overtuigd: „Ik heb me er inmiddels al tien jaar in verdiept. We ondervinden ook steeds meer steun. Stralingsonderzoeken spreken elkaar tegen. Er is grote wetenschappelijke verdeeldheid. Maar, je kunt het wel raden: als zo’n onderzoek is gefinancierd door een telecommaatschappij is de uitkomst anders dan bij een neutraal wetenschappelijk rapport.”

Ze leeft in het nu en heeft in haar leven enkele aanpassingen gedaan om zelf minder last te hebben van straling. Sylvia Slegers heeft bijvoorbeeld een ’ouderwetse’ mobiele telefoon, 2G, dus minder straling. „Ik kan er alleen mee bellen en sms’en. Ze zijn niet meer verkrijgbaar, dus ik moet er maar zuinig op zijn en gebruik hem zo min mogelijk. De muren van mijn slaapkamer zijn geschilderd met stralingswerende verf op basis van koolstof. Sindsdien heb ik thuis geen last meer van hoofdpijn en slapeloosheid. Ik vermoed dat bij mij wifi de grootste boosdoener is. Ik heb wel een computer, maar geen draadloze verbinding.”

De ’Actiegroep 5G: Het Gooi zegt NEE!’ bestaat nog geen jaar en heeft inmiddels een kleine achterban van zo’n honderd stralingsbewuste, bezorgde maar niet per se stralingsgevoelige mensen. Een petitie, om de invoering van 5G in het Gooi en omstreken tegen te houden, is circa 250 keer ondertekend. „Dat is allemaal nog klein en weinig”, vindt Sylvia Slegers ook. „Maar dat komt mede omdat we nog niet veel in de publiciteit zijn geweest.”

Inspreken

Ze heeft wel mogen inspreken bij de raadscommissie sociaal domein in haar woonplaats Huizen. Met als gevolg dat de gemeente een informatiebijeenkomst over 5G gaat organiseren en dat er door het college ook een brief is gestuurd naar Den Haag waarin het haar zorgen uit over de gezondheids­risico’s die 5G met zich kan meebrengen.

„Weet dat er in Nederland, als 5G wordt geïntroduceerd, 150.000 nieuwe zendpunten zullen komen, in lantaarnpalen, putdeksels, noem maar op. Er komen, om wereldwijd 5G te kunnen gebruiken, 20.000 extra satellieten in de ruimte. De straling is gerichter, maar ook veel en veel sterker dan het huidige 4G. Met 5G wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd, zodat je niet kunt zeggen dat het de opvolger is van 2 tot en met 4G.”

Volgens de actievoerster overtreedt de overheid haar eigen wetten, nu al. „In de jaren negentig is het voorzorgsbeginsel aangenomen, dat geldt als er sprake is van wetenschappelijke verdeeldheid over de invoering van nieuwe producten en technologieën. Medicijnen bijvoorbeeld, moeten eerst uitgebreid zijn getest voordat ze op de markt mogen komen. Mensen die aan medicijnproeven meedoen, melden zich daar zelf voor aan en krijgen betaald. Nu, met het testen van 5G en de voorgenomen uitrol ervan wordt de bevolking gewoon als proefdieren gebruikt.”

Schandaal

Sylvia Slegers noemt dat een ’schandaal’. „Omdat de langetermijn effecten op de volksgezondheid onvoldoende onderzocht zijn. Naar 2G, 3G en 4G is wel onderzoek gedaan, maar daarover is nog steeds sprake van grote wetenschappelijke verdeeldheid en de langetermijn effecten zijn niet bekend. Toch zijn de laatste jaren overal gewoon zendmasten neergezet. Pas als de omwonenden zelf aan de bel trokken, kwam er in enkele gevallen overleg. De grens is nu bereikt. Bij de introductie van 4G was er al protest, maar het bewustzijn bij de mensen is veel groter nu de invoering van 5G voor de deur staat. Vanwege onze gezondheid, en onze privacy.”

Zaterdag wordt wereldwijd gedemonstreerd tegen 5G, ook in Amsterdam. ’5G: Het Gooi zegt NEE!’ is dan ook van de partij. „In Duitsland zijn vorig jaar oktober al artsen de straat opgegaan om de gezondheidsrisico’s van 5G onder de aandacht te brengen. De wetenschap heeft vastgesteld dat straling, van 2G tot en met 4G, het navigatievermogen van vogels en bijen al verstoort en dat 5G-golven een verhoogde lichaamstemperatuur en veranderd gedrag bij insecten kunnen veroorzaken. Er moet meer voorlichting komen, iets waar wij zelf al mee bezig zijn. En nog meer onafhankelijk onderzoek. Als het aan ’Den Haag’ ligt worden straks gewoon de frequenties geveild en stroomt er een miljard de staatskas binnen. Terwijl zelfs de Gezondheidsraad van de regering heeft verklaard dat 5G onvoldoende is onderzocht.”

Bert-Jan van Oel
Gooi en Eemlander 22-01-2020

Bekijk hier de PDF van het oorspronkelijke artikel en het aanvullende artikel ‘Twijfels over gezondheid en privacy’. Dit artikel is met toestemming op deze website geplaatst.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.