Burgerinitiatief Eindhoven: Verplaats zendmasten bij basisscholen en kinderdagverblijven

Wilt u ook een stralingsarme omgeving voor uw kinderen? Steun deze actie en vul dit formulier in.

In het kort

De initiatiefnemers willen dat zendmasten dichtbij basisscholen en kinderdagverblijven worden verplaatst. Geef kinderen een stralingsarme omgeving om in op te groeien, te leren en te spelen.

Diverse Risico’s

Er is wetenschappelijke onzekerheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van zendmasten voor de samenleving, milieu en onze kinderen. Daarom nemen buitenlandse overheden maatregelen om kinderen te beschermen tegen elektromagnetische velden. Bijvoorbeeld, De Raad van Europa riep in 2011 alle Europese ministers op, via “Resolutie 1815”, om burgers beter te beschermen tegen straling en geen zendmasten in de buurt van basisscholen en kinderdagverblijven te plaatsen. Deze buitenlandse overheden baseren hun maatregelen op onafhankelijke onderzoeken die schadelijke effecten aantonen op ons organisme. Het BioInitiativeReport uit 2012 geeft een overzicht van 1800 wetenschappelijke studies. Er wordt aanbevolen een afstand aan te houden van vierhonderd meter van zendmasten, omdat de straling met zeer grote waarschijnlijkheid schadelijk is voor mens, dier en milieu. Ook bij stralingsniveaus ver beneden de Nederlandse norm.

Nederlandse stralingsnormen

Nederland hanteert de stralingsnormen uit 1998 van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Het uitgezonden vermogen om een zak zoutwater van 72 kg met 1 graad op te warmen wordt als grenswaarde gesteld. Hierbij is duidelijk geen rekening gehouden met het gewicht van kinderen.

Gemeente Eindhoven

In gemeente Eindhoven staan bij vijftien basisscholen (23%) en twintig kinderdagverblijven (35%) GSM zendmasten op minder dan honderd meter afstand. Bijvoorbeeld, GSM zenders zijn bevestigd op de kerktoren van het kinderdagverblijf De Schatkamer en op tachtig meter afstand van basisschool De Regenboog. Baby’s, peuters, kleuters en kinderen slapen, spelen en verblijven hele dagen in het stralingsveld. Het gemeten stralingsniveau op het kinderdagverblijf en in de directe omgeving was al zeer hoog. Door plaatsing van de extra zenders is de stralingssterkte alleen nog maar verder toegenomen.

Het burgerinitiatief

Het burgerinitiatief met 250 handtekeningen geeft burgers de mogelijkheid om een kwestie in de stad rechtstreeks aan de gemeenteraad voor te leggen. De GSM zendmasten bij kinderdagverblijf De Schatkamer willen wij op deze manier aankaarten bij het gemeentebestuur.

Zendmasten hoeven niet dichtbij basisscholen en kinderdagverblijven te staan en kunnen gemakkelijk herplaatst worden naar industrieterreinen.

Steun dit initiatief! Vul dit formulier in en stuur het op.

Marie Dietz en Vincent De Natris,
Burgers uit Eindhoven

Naschrift: Het burgerinitiatief heeft ongeveer 350 handtekeningen verzameld. Deze zijn inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad. Het burgerinitiatief zal op 29 januari 2019 om 19.00 uur besproken worden in de gemeenteraad van Eindhoven. Zie ook de berichten hierover van Omroep Brabant en van Studio 040.

Lees ook:
Als er eenmaal een zendmast staat, dan krijg je hem (bijna) niet meer weg – Omroep Brabant, 9-2-2019


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.