Update: advocaat gevonden in rechtszaak tegen opgelegde stralingsrisico’s

Zoals vorige maand aangekondigd ga ik in beroep bij de rechter. Niet alleen om de geplande zendmast in mijn dorp (Haarlo) aan te vechten, maar ook om er voor te zorgen dat er beschermende maatregelen komen voor alle mensen met EHS (zoals ikzelf) en voor andere burgers die aan de alsmaar toenemende stralingsbelasting willen ontsnappen.

Ik heb zo’n grondige argumentatie opgebouwd in de afgelopen twee jaar, dat ik denk dat ik een goede kans maak bij de rechter om de tendens om op oude jurisprudentie terug te vallen, te doorbreken. Als dit lukt, betekent dit dat gemeenten zich niet langer achter de landelijke overheid kunnen verschuilen met uitspraken als ‘wij hebben begrip voor uw zorg, maar…’, om vervolgens burgers die ziek worden van straling in de kou te laten staan. Het omverwerpen van vaste jurisprudentie is dus in het belang van iedereen die wil dat burgers serieus genomen worden als het gaat om opgelegde stralingsrisico’s en het inbrengen van gezondheidsargumenten. Onderstaand een update.

Toch op basis van toevoeging

Ik ben er heel erg blij mee dat het me alsnog gelukt is om op basis van toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) een advocaat te vinden. En niet zomaar een advocaat. Achter Bondine Kloostra, advocaat milieu- en natuurbeschermingsrecht, staat het gerenommeerde advocatenkantoor Prakken D’Oliveira, dat – ik citeer – “opkomt voor de belangen van individuen en bedrijven, met bijzondere aandacht voor de rechten van de mens. Onze advocaten staan bekend als experts in hun vakgebied en hebben een reputatie die tot ver over de landsgrenzen reikt”. In Bondine komen milieurecht en mensenrechten dus bij elkaar. Kijk, dan hebben we het ergens over als het gaat over opgelegde stralingsrisico’s!

Motivatie

Toen ik Bondine vertelde over de door mij opgebouwde argumenten / beroepsgronden, zei ze (tot tweemaal toe in hetzelfde gesprek) “ik vind dit leuk”. Dat raakte me. Een advocate te hebben gevonden die het echt ziet zitten en als uitdaging ziet. Daar zit de ware motivatie om iets te bereiken. Van groot belang, zeker nu 5G eraan zit te komen.

Financieel gedekt

Omdat het me toch gelukt is deze zaak op basis van toevoeging te regelen, heb ik, door de inmiddels ontvangen bijdragen, de middelen bijeen om dit te bekostigen. Ik ben nu met € 1.400 klaar in plaats van de geschatte € 10.000. Iedereen die financieel heeft bijgedragen wil ik heel hartelijk bedanken. Was je het nog van plan? Bewaar het dan voor de mogelijk tweede ronde, mocht het noodzakelijk zijn om door te gaan naar de Raad van State. Dan zal ik opnieuw een oproep doen voor financiële ondersteuning, maar voor nu is het niet meer nodig.

Ik geloof in deze zaak! Via deze website hou ik je op de hoogte. Tot zover mijn hartelijke dank.

Wish me luck. En vooral ook, dat er daadwerkelijk recht gesproken zal worden.

Wilma de Jong

Lees ook: Rechtspraak stralingsrisico’s moet op de schop. Advocaat wil met mij strijden voor Rechtvaardige Zaak. Help je mee?

Update: De zittingsdatum van het beroep is vastgesteld op 20 oktober 2020 in de rechtbank in Arnhem.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.