Terugblik demonstratie in Eindhoven tegen 5G op 20 november

Ruim twee maanden na de succesvolle landelijke demonstratie tegen 5G op 9 september in Den Haag, werd op woensdag 20 november de volgende demonstratie in Eindhoven gehouden. Ook daar wordt 5G al volop getest en is het zeker voor het gemeentebestuur goed dat we ons hebben laten zien en horen.

Er waren ruim 100 deelnemers, net zoveel als opgegeven bij de gemeente, en zij kwamen ook weer uit het hele land. Lang niet zo veel als in Den Haag, maar dat was ook wel te verwachten. Het was toch weer een zinvolle demonstratie en de sfeer was prima.

We liepen vanaf het 18 Septemberplein (vlakbij het station) via het drukke winkelgebied en langs terrassen naar het Stadhuisplein. Onderweg trokken we veel aandacht met onze borden, spandoeken en gezang. Op het Stadhuisplein hielden Alja, Marloes, Leendert, Nanny en Jan van Gils hun gloedvolle betogen.

      

Waar Mona Keijzer het niet nodig vond om naar de demonstratie in Den Haag te komen waar haar de ‘Informatiemap 5G en Gezondheid’ aangeboden zou worden, was in Eindhoven de locoburgemeester Marcel Oosterveer (de burgemeester was verhinderd) wel bereid om de nieuwe en uitgebreide ‘Informatiemap 5G en Gezondheid’ in ontvangst te nemen. Deze is ook digitaal naar alle gemeenteraadsleden en het college van B en W verstuurd. De informatiemap kun je via deze link bekijken. Daar valt ook een deel van de toespraak van Leendert Vriens terug te lezen over de totstandkoming van de normen voor blootstelling aan straling van draadloze communicatie.

We kunnen terugkijken op een geslaagde demonstratie, ook al was deze niet zo massaal als in Den Haag. Onze dank voor de inspirerende speeches van de sprekers en alle deelnemers voor hun enthousiasme en positieve reacties. Ook wil ik Elisabeth Hoeke en Maureen Trommelen danken voor hun hulp bij de organisatie.

Het Eindhovens Dagblad en het Algemeen Dagblad hadden al een paar dagen voor de demonstratie een aankondiging geplaatst en na afloop een artikel met foto. Al ben ik niet tevreden over het artikel, er is toch weer aandacht voor 5G geweest. Ik hoop dat dit soort manifestaties in meer steden gehouden worden want het is echt de hoogste tijd dat we ons laten zien en horen: STOP 5G. En ik hoop dat ook de Werkgroep 5G Eindhoven, die bezig is voorlichting te geven aan de gemeente, voordeel zal hebben bij deze demonstratie.

Eke Vriens
Initiatiefneemster demonstratie in Eindhoven

Foto’s: Marloes van Mensvoort


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.