Update Stralingsbewust Noordoostpolder

In mei dit jaar overhandigden wij, Stralingsbewust Noordoostpolder, onze petitie: “Eerst onderzoek gezondheidsrisico’s vóór uitrol 5G in Noordoostpolder”. We maken ons ernstige zorgen over de komst van 5G en hebben de gemeente hiervan op de hoogte gesteld via het ‘politiek uurtje’. Het viel ons toen op dat de meeste raadsleden niet eens op de hoogte waren van 5G en dat het uitgerold zou worden.

De fractievoorzitter van de PvdA heeft naar aanleiding van onze petitie vragen gesteld aan het college van B&W en maandag 18 november is er op verzoek van de politieke partijen ONS, GroenLinks, PvdA en SP een themabijeenkomst over 5G gehouden op het gemeentehuis in Emmeloord. Doel was om de raadsleden te informeren over 5G. Raadsleden van de SP, GroenLinks, ONS, PvdA, VVD, PU, CDA, ChristenUnie-SGP en de wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling waren aanwezig. Alleen D66 ontbrak.

Het Antennebureau hield een standaard verhaal en wij hadden Anouk de Bont van Let’s talk about tech uitgenodigd om te laten zien dat er meer is dan de eenzijdige en onvolledige informatie die het Antennebureau geeft. Ook mochten wij ons verhaal doen die avond, en wij kozen ervoor om de raadsleden persoonlijk aan te spreken en ze te wijzen op het voorzorgsprincipe, en het ethische stuk:

Kunt u met uw hand op uw hart zeggen dat u achter de uitrol van 5G staat? Dat het 100% veilig is voor ons? Dat u er alles aan gedaan heeft om die veiligheid te garanderen? Dat u als vertegenwoordiger integer te werk gaat en er boven alles zorg voor draagt dat de gezondheid van de inwoners boven de economische belangen staat?

Er kwam een discussie op gang en sommige raadsleden voelden zich wat ongemakkelijk. En gaven toe dat ze een dilemma hadden. Je kunt de themabijeenkomst via deze link terug kijken. En de video over het voorzorgsprincipe van ethica drs. Alja Hoeksema, waar over gesproken wordt in de bijeenkomst, valt hier te bekijken (9 min.).

Door ziekte kon Anouk de Bont 18 november niet aanwezig zijn maar gelukkig kreeg zij de week daarop, op maandag 25 november, tijdens het ‘politiek uurtje’ op het gemeentehuis de mogelijkheid om haar presentatie van Let’s talk about tech te geven. De zeer informatieve presentatie kun je onderstaand terugkijken.

Er is die avond toegezegd dat de gemeenteraad bij de omgevingsvisie en het omgevingsbeleid invloed zal uitoefenen. ONS heeft meteen vragen gesteld over de slimme lantaarnpalen die op verschillende plekken in de Noordoostpolder zijn geplaatst en gevraagd hoe ze snel het 5G stuk op de agenda kunnen krijgen.

Wij houden ze in de peiling. Wordt vervolgd!

Maroesja en Ester
Stralingsbewust Noordoostpolder


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.