Een terugblik van Eerlijk over Straling op de Gezondheidsbeurs 2019

De Nationale Gezondheidsbeurs van 2019 zit er al weer op. Met een enthousiast team van stralingsbewuste personen en organisaties stonden wij gedurende 4 dagen gezamenlijk op een eigen stand op de Gezondheidsbeurs in Utrecht.

We hebben vele goede gesprekken gehad en weer een heleboel mensen eerlijk kunnen informeren over de mogelijke gezondheidseffecten van straling en wat je er zelf preventief en veelal zonder kosten aan kunt doen.

Onderstaand een kort verslag en helemaal onder aan dit bericht een uitgebreide foto-impressie voor degenen die niet in de gelegenheid waren om er zelf bij aanwezig te zijn.

Goede gesprekken

Het was donderdag nog enigszins rustig op de beurs, maar de dagen daarna werd het heel druk en hebben we vele goede gesprekken gehad. Wat opviel was dat de meeste mensen wel eens wat hadden gehoord of gezien over de gezondheidsrisico’s van straling (en andere elektromagnetische velden). Het onderwerp is gelukkig steeds vaker in het nieuws. Er zijn tijdens de beurs ook interessante contacten gelegd met diverse media en televisieploegen (zoals de regionale omroep RTV Utrecht).

Naast geïnteresseerde bezoekers kwamen er vanuit het hele land ook groepen die zelf bezig waren met het opstarten van lokale stralingsbewuste acties. Dit waren o.a. groepen uit Groningen, Zuid-Limburg, Noord-Holland, Brabant en Zeeland. Zij kwamen speciaal voor onze stand voor informatie en advies over eigen lokale acties bij scholen en in gemeenten (o.a. Voorschoten, Hengelo, Son en Breugel, Ermelo, Zeist, Noordoost Groningen, Hellevoetsluis, Eindhoven en Maastricht). Er zijn diverse informatiepakketten samengesteld en er werden vele contacten geregeld.

Opvallend was dat onder de bezoekers aan onze stand ook veel (medische) professionals aanwezig waren. Er was bijvoorbeeld een bezoekende psychologe, die in haar praktijk de factor ‘straling’ meeneemt in haar consulten en zelfs met een eigen meter (detector) haar klanten bezoekt en goed adviseert. En ook waren er verontruste vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen waarin sprake is van veel straling tijdens de uitoefening van het beroep, zoals o.a. bij pakjesbezorgers.

Het blijkt dat straling overal steeds meer in de aandacht komt en men wil graag (eerlijke) gastsprekers en (eerlijke) gastschrijvers hebben: dat kan dus!

Tent & Gele Stoel

Verder werden er door onze standbemanning demonstraties gegeven met meetapparatuur, waarmee de aanwezige straling kon worden gemeten. Dit schudde vele bezoekers (nog meer) wakker. Ook was er een tent te bezichtigen, die gemaakt is van stralingswerende stof. Daarin viel met de meetapparatuur mooi aantoonbaar te maken dat deze stof daadwerkelijk straling tegenhoudt. Deze tent trok veel aandacht. Een waarschijnlijk stralingsgevoelige mevrouw heeft er zelfs 30 minuten als test in gelegen.

En uiteraard mocht ook de Gele Stoel niet ontbreken. Deze stoel stond op de stand om zichtbaar te maken dat er vele mensen op de stand en de beurs aanwezig hadden willen zijn, maar er vanwege de grote hoeveelheid straling niet bij konden zijn.

Team van Eerlijk over Straling

Op de stand van Eerlijk over Straling stond een dagelijks wisselend team van enthousiaste en goed geïnformeerde mensen. De standbemanning betreft een samenwerking van vele stralingsbewuste organisaties, groepen en individuele personen die op vrijwillige basis meehielpen om onze medemensen van eerlijke informatie te voorzien. Zij kwamen uit heel Nederland, o.a. uit Twello, Amsterdam, Den Bosch, Drunen, Tilburg, Amersfoort en Lisse. Zij hebben veel informatie gegeven, goede gesprekken gevoerd en er zijn ook een aantal best wanhopige mensen geholpen. Veel dank aan alle vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet.

De stralingsbewuste organisaties en groepen van Eerlijk over Straling werken zonder winstoogmerk (non-profit). Wij zijn dus hoofdzakelijk afhankelijk van giften. De aanzienlijke kosten voor de stand en de brochures zijn ook dit jaar weer voor het grootste deel betaald via crowdfunding door vele stralingsbewuste mensen en bedrijven. Dus ook veel dank aan alle donateurs die onze deelname aan de beurs mogelijk hebben gemaakt. Donaties zijn nog steeds heel welkom, zie deze pagina van Eerlijk over Straling voor meer informatie daarover.

Door de beurs is de samenwerking tussen de diverse organisaties binnen Eerlijk over Straling ook weer verder verstevigd en uitgebouwd.

Nieuwe folders (ook over 5G)

Er bleek op de beurs veel interesse te zijn voor de diverse folders, met name de nieuwe flyer over 5G was erg gewild. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de digitale versie van de flyers en brochures. Deze zullen binnenkort op onze websites geplaatst worden. Uiteraard kunnen de papieren folders ook tegen kostprijs besteld worden.

Daarnaast zijn onze ‘wand-borden’ veelvuldig gefotografeerd, met name het bord met de waarschuwing voor straling voor zwangere vrouwen. Maar ook het artikel in The Lancet, het artikel Bellen schaadt Cellen van De Groene Amsterdammer, de blootstellingsnormen en ook het overzicht met de gezondheidsklachten.

Een sfeer-impressie

Onderstaande foto’s geven een mooie sfeer-impressie van onze gezamenlijke deelname aan de Nationale Gezondheidsbeurs van 2019:Tekst: Rob Verboog en Silvia Belgraver
Foto’s: Rob Verboog en Sodis Vita

Naschrift:
De nieuwe digitale folder van Eerlijk over Straling over 5G en de flyer met Tips zijn inmiddels beschikbaar. Je kunt ze onderstaand downloaden (PDF):

      


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.