Internetsatellieten gaan zorgen voor wereldwijde electrosmog vanuit de ruimte

Foto: Marco Langbroek

Terwijl wij ons nog druk maken over de komst van 5G via zendantennes op aarde, wordt de ruimte ondertussen al opgevuld met internetsatellieten die straks voor een wereldwijd dekkend netwerk van draadloze internetverbindingen moeten gaan zorgen. Afgelopen week lanceerde SpaceX al de eerste zestig internetsatellieten, die ook in Nederland als een lichtsliert te zien waren.

Er valt straks dus letterlijk niet meer te ontkomen aan de kunstmatige elektromagnetische velden die vanuit de ruimte naar ons toe worden gezonden. Maar hoe moet dat dan als je gezondheidshinder ondervind van dit soort straling? Dan kun je dus echt helemaal nergens meer naar toe. Wie komt er nog op voor de volksgezondheid?

Internetsatellieten SpaceX

In de nacht van donderdag op vrijdag lanceerde SpaceX zestig internetsatellieten vanaf de raketlanceerbasis in Cape Canaveral in Florida. De satellieten zijn op 440 km boven de aarde losgelaten, waarna ze uiteindelijk naar 550 km klimmen door middel van stuurraketten die zij aan boord hebben. Het is de bedoeling om uiteindelijk 12.000 satellieten te lanceren om zo een aardedekkend netwerk te creëren voor satellietinternet. Dit soort satellietslierten zullen we dan ook nog vaker gaan zien.

Na de aarde, wordt nu dus ook de ruimte geëxploiteerd. Niet door rijksoverheden, maar door commerciële bedrijven. SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) is een Amerikaans ruimtevaartbedrijf uit Californië, met als bekende CEO Elon Musk. Zijn ultieme doel is om bemande ruimtevaartuigen op Mars te laten landen. De inkomsten van het satellietennetwerk moeten bijdragen aan de financiering van deze Mars-missies. Het gaat hier dus om commerciële activiteiten.

Toestemming van Amerikaanse telecomtoezichthouder

SpaceX heeft op 29 maart 2018 toestemming gekregen van de Amerikaanse telecomtoezichthouder, de Federal Communications Commission (FCC), voor de lancering van 4.425 internetsatellieten in een baan om de aarde om wereldwijd snel breedbandinternet te realiseren. De satellieten gaan op een hoogte van ongeveer 1100 tot 1300 km opereren. Het satellietnetwerk heeft de naam Starlink gekregen.

Op 15 november 2018 heeft de FCC aan SpaceX toestemming gegeven om nog eens 7.518 internetsatellieten te lanceren. Deze satellieten komen in een lage baan om de aarde op hoogtes tussen 335 en 346 kilometer. Een baan dichter bij de aarde heeft voordelen op het gebied van de stroombehoefte voor het versturen van de signalen, maar betekent ook dat de satellieten sneller zullen opbranden in de atmosfeer.

Eind april 2019 heeft SpaceX toestemming van de FCC gekregen voor aanpassing van de plannen, waardoor het nu mogelijk is om 1.500 van de eerste 4.425 satellieten in een lagere baan om de aarde te brengen. Zij zullen nu op een hoogte van 550 km boven het aardoppervlak terecht komen voor een betere dekking van het netwerk. In totaal moet het Starlink-netwerk 12.000 satellieten krijgen en zes zogenaamde gateways op aarde om communicatie met de satellieten te faciliteren.

Geen onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s

Helaas heeft de FCC bij het verlenen van al deze toestemmingen geen rekening gehouden met de gezondheidsrisico’s voor mens, dier en milieu. Door dit wereldwijde satellietennetwerk zullen er nog heel veel meer kunstmatige elektromagnetische velden in onze leefomgeving gaan ontstaan. De huidige stralingsniveaus leveren nu al gezondheidsklachten op bij veel mensen. Als straks ook nog eens 5G wordt uitgerold én we daar bovenop ook nog eens bestraald gaan worden vanuit de ruimte, dan gaat dit uiteraard wel degelijk ook een impact hebben op de volksgezondheid.

De Amerikaanse senator Richard Blumenthal concludeerde op 6 februari 2019 tijdens een hoorzitting van de Senaat over de impact van 5G, dat de telecom-industrie zeer weinig verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid en gezondheid van burgers. Uit de hoorzitting komt duidelijk het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s naar voren. En ook het volledig ontbreken van financiering voor het doen van dergelijke onderzoeken werd benoemd. Blumenthal eindigt zijn betoog met de woorden: “So there really is no research ongoing. We are kind of flying blind here, as far as health and safety is concerned.Een zorgwekkende conclusie.

En het blijft niet alleen bij SpaceX

We hebben het hier alleen nog gehad over SpaceX, maar er zijn nog veel meer commerciële bedrijven die staan te trappelen om de ruimte te exploiteren voor eigen commercieel gewin. Het in Londen gevestigde bedrijf OneWeb werkt bijvoorbeeld ook aan een eigen internetsatellietnetwerk om met een wereldwijde dekking snel internet op de hele aarde te kunnen bieden. Er is in totaal al 3,4 miljard dollar voor opgehaald bij investeerders. De eerste zes satellieten zijn al gelanceerd. Op termijn zou dit aantal moeten oplopen naar ruim 900 satellieten. In 2021 zou het grootste deel van deze satellieten al actief moeten zijn.

Internet vanuit de ruimte is niet nieuw. Project Loon, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, zorgde in oktober 2017 al voor dertig 4G-luchtballonnen in het luchtruim boven Puerto Rico. Elke ballon kan een gebied van vijfduizend vierkante kilometer beslaan met dekking. Dit jaar willen ze ook een deel van Kenia via internetballonnen van 4G voorzien. Loon werkt hierin samen met het Keniaanse telecombedrijf Telkom Kenya. Deze samenwerking is de eerste commerciële overeenkomst die Loon in Afrika heeft gesloten.

Verder gaf Facebook vorig jaar al aan van plan te zijn om eigen satellieten te lanceren om breedbandtoegang te leveren aan gebieden die weinig of geen toegang tot internet hebben. En in april 2019 werd bekend dat ook Amazon 3.236 satellieten gaat lanceren om internet vanuit de ruimte aan te bieden via het Project Kuiper.

Het wordt druk in de ruimte

Bovenstaand overzicht is uiteraard nog lang niet compleet, maar het is wel duidelijk dat het heel druk gaat worden in de ruimte. Op 31 maart bracht VPRO Tegenlicht het fenomeen ruimtepuin in beeld. Er blijken nu al meer dan 100 miljoen stukken ‘ruimteafval’ rondom de aarde te zwerven. Dit zijn brokstukken van afgedankte satellieten en raketten. Ze hebben een snelheid van 25.000 km per uur en een botsing kan catastrofale gevolgen hebben. Nu er steeds meer satellieten in de ruimte komen is het ruimtepuin een steeds groter probleem aan het worden.

Maar als dat satellietnetwerk er dan toch moet komen, waarom wordt dit dan niet geregeld als publieke dienst door de overheid? Waarom gaan nu allerlei verschillende commerciële multinationals allemaal hun eigen netwerk opzetten in de ruimte? Ik vind het echt onvoorstelbaar dat zelfs de ruimte nu commercieel geëxploiteerd gaat worden. Waar eindigt dit?

Grondwettelijk recht op lichamelijke onaantastbaarheid

Tegenwoordig vindt men blijkbaar dat draadloos internet een eerste levensbehoefte is geworden. Maar hoe verhoudt zich dat tot ons grondwettelijke mensenrecht op onaantastbaarheid van ons lichaam (artikel 11 van de Nederlandse Grondwet)? Ik wil helemaal niet verplicht blootgesteld worden aan de almaar groeiende hoeveelheid kunstmatige elektromagnetische straling. Ik wil graag stralingsarm leven. Waar kan dat nog als de hele planeet overspoeld wordt met elektromagnetische straling?

En waarom nemen onze overheden de volksgezondheid niet serieus? Het menselijk lichaam werkt op basis van elektromagnetische signalen. Het is toch niet zo moeilijk voor te stellen dat al die kunstmatige velden die continue op ons af worden gestuurd allerlei biologische effecten hebben op het functioneren van ons lichaam. En wat doet dit met het functioneren van bijen, vogels en andere dieren? En wat betekent dit voor onze bomen, de natuur, het klimaat, ons milieu en onze planeet? Waarom worden de alarmerende signalen van het Internationale 5G Space Appeal (dat inmiddels al 93.532 keer is ondertekend) niet serieus genomen? Waarom wordt het voorzorgsbeginsel niet toegepast? Waarom beschermt de overheid ons niet?

Ik maak mij grote zorgen.

Silvia Belgraver

Lees ook:
>> What you should know about 5G satellites – How Musk’s sci-fi dreams are becoming our living nightmare (april 2020)
>> Protest tegen internetsatellieten SpaceX & Oproep om open brief aan Elon Musk mede te ondertekenen


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.