Stralingsbewust Wonen op radio en TV bij RTV Drenthe en goed gesprek met gemeente Bunnik

Met de snelle toename van het aantal zendantennes worden stralingsarme gebieden steeds schaarser. Voor mensen die graag in een stralingsarme omgeving willen wonen, is het dus belangrijk dat er ook gebieden in Nederland bewust stralingsarm blijven. Gelukkig staan diverse gemeenten open voor deze wensen van burgers. Vorige week maakte RTV Drenthe een mooie reportage van een burgerinitiatief in gemeente Westerveld. En in diezelfde week vond er ook een goed gesprek plaats met de burgemeester en verantwoordelijk wethouder van gemeente Bunnik.

Interview met RTV Drenthe

Op vrijdag 30 oktober maakten verslaggever Hielke Meijer met zijn cameravrouw van de regionale omroep RTV Drenthe een reportage in Zorgvlied (gemeente Westerveld) over het initiatief om in deze gemeente een stralingsarme woonlocatie te gaan realiseren. Ellerien van der Meulen van de lokale werkgroep en ook Rob Verboog namens de landelijke organisatie Stralingsbewust Wonen werden geïnterviewd. Dat resulteerde in een verslag op de radio, een videoreportage op TV en een goed artikel op de website van RTV Drenthe.

Ellerien en Rob waren tevreden over het resultaat in de beknopte video, ook al hadden ze meer verteld en kon niet alles worden uitgezonden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel stralingsbewusten die vanuit een persoonlijke levensovertuiging, en niet vanwege gezondheidsklachten, interesse hebben om te gaan wonen en werken in een dergelijk stralingsarm woongebied.

De opname vond plaats bij de caravan van Ellerien op het terrein van imkersfamilie Liefting, die ook vanwege de gezondheid van hun 200.000 bijen een blijvend stralingsarme omgeving willen. De reportage werd maandag 2 november jl. uitgezonden en kan hier bekeken worden.

Met dank aan de verslaggever en redactie van RTV Drenthe dat ze oprechte interesse hadden in het onderwerp en er serieuze aandacht aan hebben besteed.

Gesprek met gemeente Bunnik

In diezelfde week vond er op donderdag 29 oktober een gesprek plaats met burgemeester Van Bennekom, wethouder Rensen (o.a. Volksgezondheid en 5G in portefeuille) en beleidsmedewerkster Ozgul (Sociaal Domein).

Eén van de gespreksresultaten is dat het onderwerp Stralingsarme locaties en woongemeenschappen aan de orde gesteld gaat worden in het regionale gemeentelijke samenwerkingsverband ZOU (Zuid Oost Utrecht). In ZOU participeren o.a. ook Bunniks directe buurgemeentes Zeist, De Bilt, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug, waar ook stralingsbewuste initiatieven lopen.

Juist op deze gemeentegrenzen bevinden zich – aan beide kanten – stralingsarme gebieden. Hier liggen dus mooie kansen voor stralingsarme woongemeenschappen!

Lees ook:
> Mooie korte film met presentaties van 4 initiatieven voor stralingsarm wonen en opvangplekken
> Gemeente Westerveld staat open voor pilot stralingsarm wonen

In de media:
> Dagblad van het Noorden 22-09-2020:
Westerveld in beeld om als eerste Nederlandse gemeente een stralingsarme woonwijk te krijgen
> Dagblad van het Noorden 25-08-2020:
Speciale woningen voor mensen die last hebben van straling (afkomstig van bijvoorbeeld 5G-masten): gemeenteraad Westerveld wil ermee experimenteren

Meer informatie:
Bekijk ook onze pagina over stralingsbewust wonen


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.