Bekijk ‘Remembering Nearfield’: Korte film over EHS die vele internationale awards heeft gewonnen

Remembering Nearfield” is een internationale animatiefilm van 9 minuten die het waargebeurde verhaal vertelt van Corriëlle van Vuuren, die al jarenlang lijdt aan de gevolgen van elektrohypersensitiviteit (EHS). De film is opgezet als educatieve film en bedoeld om te zorgen voor meer bewustwording en om iedereen wereldwijd uit te nodigen om het gesprek aan te gaan over deze belangrijke maatschappelijke kwestie. Helaas is er nog veel onwetendheid over de effecten van straling op onze gezondheid en de gevolgen van EHS.

De animatiefilm is, naar aanleiding van een uitgebreid interview met Corriëlle van Vuuren, ontwikkeld door filmproducent Sean A. Carney. De film is in de afgelopen drie maanden al op 10 internationale filmfestivals bekroond met een award, waaronder de ‘Best Health Film’-award bij het Cannes World Film Festival. Juist filmfestivals zijn mooie gelegenheden om samen met elkaar in gesprek te gaan over onderbelichte thema’s.

Onderstaand kun je de film bekijken en de persoonlijke recensie lezen van professor Olle Johansson, die zijn leven heeft gewijd aan onderzoek naar de gezondheidseffecten van electromagnetische straling. We willen iedereen uitnodigen om de film breed te verspreiden, zodat mensen EHS beter gaan begrijpen en er een brede maatschappelijke discussie hierover kan gaan plaats vinden. Uiteindelijk is het in ieders belang dat we op een gezonde manier met nieuwe (draadloze) technologieën omgaan en dat we compassie hebben voor mensen die overgevoelig zijn voor dit soort electromagnetische velden.

Bekijk film Remembering Nearfield

Onderstaand kun je de animatiefilm van 9 minuten bekijken:

Je kunt de film delen vanuit Vimeo via deze link.

Filmrecensie door professor Olle Johansson

Olle Johansson is een gepensioneerd professor van het Karolinska Instituut en het Koninklijk Instituut voor Technologie, beide in Stockholm (Zweden). Hij heeft zijn leven gewijd aan onderzoek, schrijven en spreken in het openbaar over de invloed van draadloze straling op de gezondheid en de natuur. Hij zet zich nog steeds actief in voor deze belangrijke maatschappelijke kwestie.

Professor Olle Johansson heeft een persoonlijke recensie geschreven over de film Remembering Nearfield. Onderstaand kun je de Nederlandse vertaling hiervan lezen:

Remembering Nearfield is een door Sean A. Carney geproduceerde animatiefilm over elektromagnetische schade, die perfect wordt verteld door Corriëlle van Vuuren en Kate Kheel. De film opent en sluit met prachtige resonerende muziek, geschreven en uitgevoerd door Kate Kheel. Deze film is in zijn geheel zo’n bijzonder werk.

Remembering Nearfield raakt een diepe snaar in mijn ziel. Voor een academische wetenschapper als ik is het altijd erg indrukwekkend om te zien hoe bekwame filmmakers, artiesten en performers in minder dan 10 minuten maar liefst 45 jaar onderzoek samenvatten!

De film gaat over een zeer succesvolle vrouw die na verloop van tijd de functionele beperking elektrohypersensitiviteit (EHS) ontwikkelt. De onzichtbare elektrosmog, de term die wordt gebruikt om een formidabele ‘soep’ van verschillende elektromagnetische velden en signalen in onze moderne samenleving te beschrijven, treft haar op een dag hard en haar leven staat op zijn kop, waardoor ze van een succesvolle zakenondernemer en liefhebbende, zorgzame echtgenote in een leven terechtkomt dat buiten onze normale maatschappelijke grenzen valt. Op een diepgaande manier wordt Carney’s film een spiegel die ons laat zien hoe weinig er nodig is om de democratische glans te verwijderen, om onder het dunne vernis ons gebrek aan solidariteit bloot te leggen. Keer op keer heeft een ongemakkelijke handicap blootgelegd hoe snel mensen geneigd zijn om iemand als “gek” te bestempelen, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een slopende aandoening die anderen gewoon angst aanjaagt of hun kalmte bedreigt, omdat ze niet dezelfde verstoringen in hun eigen leven ervaren.

De vrouw in de film, die zeer technogevoelig is, legt – in eerste instantie – geen verband tussen haar nadelige gezondheidssymptomen en de omgeving, die zich in de loop der jaren steeds meer vult met kunstmatige elektromagnetische velden. Ze vertelt zelfs dat ze teleurgesteld was dat de technische ontwikkeling van mobiele telefoons niet sneller ging. Na verloop van tijd begint ze echter te vermoeden dat de elektromagnetische energieën in de omgeving van mobiele telefoons, WiFi, tablets, laptops, hoogfrequente gloeilampen, draadloze slimme meters, babyfoons, DECT-telefoons, elektriciteitsleidingen, slimme steden, de opkomende infrastructuur van het internet der dingen en het internet der lichamen, en nog veel meer, de werkelijke boosdoener kunnen zijn die haar ernstige symptomen en ernstig kwakkelende gezondheid veroorzaken.

Na vele jaren realiseert ze zich het mogelijke verband tussen haar functionele beperkingen en de elektromagnetische straling die door de maatschappij wordt gebruikt voor communicatie, entertainment, transport en alomtegenwoordige elektrische bronnen.

Sean A. Carney brengt haar hachelijke situatie en levensbeperkingen op een zeer elegante manier over, met behulp van meeslepende animaties en geluidseffecten die het geïsoleerde en griezelige leven dat niemand wil leiden treffend beschrijven.

De film eindigt met een verbijsterend vooruitziend citaat van de beroemde Franse theoreticus, urbanist en esthetisch filosoof Paul Virilio (1932-2018):

“Als je het schip uitvindt, vind je ook de schipbreuk uit;
als je het vliegtuig uitvindt, vind je ook het neerstorten van het vliegtuig uit;
en als je elektriciteit uitvindt, vind je elektrocutie uit…
Elke technologie draagt haar eigen negativiteit in zich, die tegelijkertijd met de technische vooruitgang wordt uitgevonden.”

(Uit “Politics of the Very Worst”, New York: Semiotext(e), 1999, p. 89.)

Vergeet deze woorden nooit. En kijk alsjeblieft naar de film van Sean A. Carney – het is een must.”

Meer informatie:
> Officiële filmwebsite van Remembering Nearfield met meer achtergrond-informatie, interview met de filmmaker, reviews, etc.
> Press kit / Informatieve folder van Remembering Nearfield
> Filmrecensie door Safe Tech International
> Filmrecensie door Filmnet.io
> Website over het werk van professor Olle Johansson

Lees ook:
> Oproep voor meldingen aan het College voor de Rechten van de Mens
> Ervaringsverhalen van diverse EHS-ers
> Europese burgers reizen naar Europees Parlement om risico’s straling onder de aandacht te brengen

Zelf aan de slag:
> Straling beperken/afschermen


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.