Straling beïnvloedt de pijnappelklier, en daarmee onze gezondheid

Op 24 november was er een landelijke bijeenkomst van de CPLD vereniging in Nijkerk met een lezing over het functioneren van de pijnappelklier. Biologe dr. Saskia Bosman heeft hier zelf veel onderzoek naar gedaan en gaf een bevlogen presentatie over hoe deze klier – en daarmee onze gezondheid – wordt beïnvloed door de straling van licht en door elektromagnetische velden.

Een interessant betoog over de effecten van blauw licht, de magnetische velden van energiezuinige lampen, de gevoeligheid van de nano-kristallen in de pijnappelklier voor elektrische en magnetische velden en vooral ook wat je zelf kunt doen om je gezondheid te beschermen.

De pijnappelklier

en.wikipedia.org

De pijnappelklier is een klier die zich midden in de hersenen bevindt en die de vorm heeft van een dennenappel. Deze klier reguleert o.a. ons waak- en slaapritme op basis van lichtsignalen die via onze ogen binnen komen. Het (zon)licht wordt omgezet in elektrische signalen die allerlei processen in de pijnappelklier aansturen.

Bij daglicht wordt het aminozuur tryptofaan omgezet in serotonine (het waak-hormoon). Serotonine heeft invloed op o.a. je geheugen en zorgt voor een opgewekte stemming en zelfvertrouwen. Als het donker wordt, dan wordt serotonine omgezet in melatonine en word je juist slaperig (het slaap-hormoon).

Melatonine houdt ons jong en gezond

Melatonine werkt ook als anti-oxidant. Het versterkt ons immuunsysteem en zorgt er voor dat onze lichaamscellen gezond blijven. Het kan zelfs een verjongend effect op ons lichaam hebben. Hiervoor is het wel belangrijk dat we niet te veel of te weinig aan licht worden blootgesteld.

Alle pijnappelklier-hormonen (zoals serotonine en melatonine) zijn afgeleid van het aminozuur tryptofaan. Dit wordt niet door ons lichaam aangemaakt, dit kunnen wij alleen opnemen uit onze voeding. Tryptofaan zit met name in bananen, pinda’s en andere noten. Maar ook in pompoenpitten, linzen, dadels, roomkaas, eieren, granen, zilvervliesrijst, sesamzaden, zonnebloemzaden, kalkoen, fazant, tonijn, heilbot, krab en kreeft. Tryptofaan wordt goed door de hersenen opgenomen als het wordt gecombineerd met iets zoets, zoals een beetje honing. De genoemde voedingsmiddelen kunnen dan ook helpen om te ontspannen en om makkelijker in slaap te vallen.

Te veel lawaai (90-110 dB) remt de melatonine productie en veroorzaakt stress in de pijnappelklier. Terwijl meditatie, yoga en muziek (resonantie van klanken) het functioneren juist stimuleren. Het gebruiken van melatoninepillen wordt door sommige artsen afgeraden omdat het lichaam dan niet meer wordt gestimuleerd om zelf melatonine aan te maken.

Een verkalking van de pijnappelklier heeft vermoeidheid overdag, slapeloosheid en een slecht richtingsgevoel tot gevolg. Je kunt de klier ontkalken door het gebruik van groene algen (gebroken cellen) zoals chlorella of spirulina, water met citroensap, minder fluoride gebruiken (dat zit in veel tandpasta’s) en het voorkomen van het binnen krijgen van aluminium (wat o.a. in de meeste deodorants zit).

Kunstlicht geeft blauw licht

Lampen produceren niet alleen zichtbaar licht, maar ook andere soorten straling. Gloeilampen stralen veel warmte uit (infrarode straling). Energiezuinige lampen zoals spaarlampen, TL- en LED-lampen produceren UV-licht en ‘blauw licht’.

De pijnappelklier reageert met name op het blauwe gedeelte van het lichtspectrum. Dit blauwe licht beïnvloedt onze biologische klok. Aangezien spaarlampen, TL- en LED-lampen blauw licht produceren, maakt de pijnappelklier daardoor minder melatonine aan. ’s Avonds langdurig in blauw licht zitten kan het slaapritme dan ook behoorlijk verstoren. Daarnaast kan intensieve blootstelling aan blauw licht leiden tot oogaandoeningen, zoals netvliesontsteking of blinde vlekken. Met name de ooglenzen van kinderen zijn transparanter en daardoor gevoeliger dan bij volwassenen.

Gloeilampen hebben juist relatief veel infrarood licht, wat dan ook een gezondere keus is. In huis kun je dan ook beter een lagere kleurtemperatuur gebruiken (geel/oranje/roze licht). Een tekort aan daglicht (in bijv. de winter) kan overdag juist weer een te hoge melatoninespiegel in het bloed veroorzaken, wat kan leiden tot een ‘winterdepressie’.  Het is dan ook belangrijk om overdag niet te veel in het donker te zitten.

Ook beeldschermen van computers, laptops, iPads en smartphones produceren blauw licht, waardoor je lijf ook ’s avonds denkt dat het overdag is en er te weinig melatonine wordt aangemaakt. Het is dan ook belangrijk om geruime tijd voor het slapen gaan deze schermen niet meer te gebruiken. Of om in ieder geval de lichtkleur via software automatisch aan te laten passen aan het tijdstip van de dag (‘s avonds warmer licht). Je kunt bijvoorbeeld deze gratis software van f.lux gebruiken.

Elektromagnetische velden door lampen

Gloeilampen veroorzaken nauwelijks tot geen elektromagnetische straling. Spaarlampen, TL- en LED-lampen daarentegen veroorzaken aanzienlijk wat magnetische velden rond de lamp. En naast de straling die direct door de lamp uitgezonden wordt, veroorzaakt dit soort energiezuinige lampen ook zogenaamde ‘vuile stroom’ op het hele elektriciteitsnet. Bij deze lampen is er namelijk sprake van ingebouwde voorschakelapparaten die de stroom van het elektranet (230 Volt) begrenzen, zodat de lamp niet te veel stroom krijgt. Deze voorschakelsystemen leveren hinderlijke magnetische velden op. Daarnaast kunnen de energiezuinige lampen flikkerend licht veroorzaken als de voorschakelapparatuur van slechte kwaliteit is.

Voor stralingsgevoelige mensen is het dan ook aan te raden om alleen (halogeen) gloeilampen te gebruiken. En ja, deze zijn nog te koop. Je moet er alleen wel wat meer moeite voor doen om nog een verlichtingswinkel te vinden die ze nog verkoopt. Ook via internet zijn ze nog wel te bestellen. En aangezien we weer in de kersttijd zitten is het wellicht nog een overweging om voor kerstverlichting op batterijen te kiezen om vuile stroom te vermijden.

Pijnappelklier is gevoelig voor elektromagnetische velden

De pijnappelklier is gevoelig voor magnetische wisselvelden, zoals van het elektriciteitsnet (50 Hertz). Hierdoor wordt er minder melatonine geproduceerd, waardoor je slechter slaapt.

De pijnappelkliercellen bevatten nano-kristalletjes die bestaan uit magnetiet, calciet (kalk) en hydroxyapatiet. Magnetiet-kristallen (die zelf licht magnetisch zijn) reageren op magnetische velden en kunnen gaan meetrillen met laagfrequente magnetische wisselvelden uit ons elektriciteitsnet. Het is dan ook belangrijk om met name in je slaapkamer geen elektrische wekkers, lampen, telefoonladers, etc. vlakbij je bed te hebben staan. En ook elektrische dekens die aangesloten zijn op het elektranet hebben een magnetisch veld om zich heen. Haal dus in ieder geval de stekkers uit het stopcontact als je gaat slapen. En gebruik een wekker op batterijen.

Calciet en hydroxyapatiet reageren juist op elektrische velden. Bij elektrische velden komen de kristallen in trilling wat elektrische signalen naar de rest van de hersenen veroorzaakt, waardoor het geheel in trilling kan komen. Dit zou wellicht een verklaring van elektrohypersensitiviteit kunnen zijn, maar dat is nog niet bewezen. Het in trilling komen van deze kristallen kan ook geluid gaan maken bij blootstelling aan een elektrisch veld. Dit zou misschien ook een verklaring kunnen zijn voor het horen van pieptonen in omgevingen met veel elektromagnetische straling. Iemand in de zaal deelde ook de ervaring dat de permanente pieptoon onmiddellijk weg was toen een lokale zendmast vanwege onderhoud tijdelijk werd uitgezet.

Calciet (kalk) en hydroxyapatiet zit ook in tanden en botten. Dit verklaart wellicht ook de geleiding van laagfrequent geluid (bromtonen en fysieke trillingen) via het skelet door het lichaam. De bromtonen van laagfrequent geluid worden bijvoorbeeld niet tegen gehouden door het gebruik van oordopjes. Botten worden vaak ervaren als antennes. En ook amalgaam-vullingen zijn bekende geleiders die functioneren als antenne. Bij elektromagnetische straling komt je lichaam in een stress-situatie, waardoor er stress-hormonen worden aangemaakt, wat de bijnieren weer kan uitputten. Er is nog veel onbekend, dus het lijkt mij heel belangrijk dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan gaat worden naar deze fenomenen. Zie ook dit overzicht van recente wetenschappelijke informatie.

Leerzame dag

Al met al was het een leerzame dag. Ondanks dat er nog veel zaken verder onderzocht moeten worden, is er gelukkig toch ook al veel bekend over wat wij zelf kunnen doen om onze gezondheid te beschermen. Verder was deze dag ook een mooie kans om gelijkgestemden te ontmoeten, zodat we ervaringen en tips konden uitwisselen.

Ook leuk om te vermelden is dat er een CDA raadslid uit gemeente Nijkerk aanwezig was. Zij wilde persoonlijk onze ervaringen horen. Fijn om te zien dat er ook raadsleden zijn die de effecten van straling serieus nemen en zich verdiepen in het onderwerp.

Silvia Belgraver

Lees ook:
> Artikelreeks over de pijnappelklier van bioloog dr. Saskia Bosman in het tijdschrift Spiegelbeeld Deel 1, Deel 2 en Deel 3.
> Bericht Straling versus hoofdpijn op WantToKnow.nl, waarin ook de relatie tussen straling en effecten op de pijnappelklier wordt gelegd.


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.