Informatieavond & Protestactie tegen 5G in Maastricht

Vorige maand is in Maastricht de eerste 5G-verbinding in Nederland tot stand gebracht. Het eerste basisstation maakt gebruik van een testlicentie op de 3,5 GHz frequentie. Veel Maastrichtenaren maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s en willen helemaal geen 5G in hun stad.

De groep ‘Maastricht Stralingsinfo‘ heeft daarom op woensdag 21 augustus een informatieavond georganiseerd om de gemeente en inwoners van Maastricht te informeren over de gezondheidsrisico’s van 5G. Drie sprekers gaven informatie over de gezondheidseffecten van straling, wat je zelf kunt doen om blootstelling aan straling te beperken en vooral ook waarom de overheid toch zo graag 5G wil uitrollen. Wordt met 5G niet het paard van Troje binnengehaald?

Foto: Santos

Naar aanleiding van deze informatieavond is er veel ongerustheid ontstaan onder burgers en politiek. De gemeenteraad heeft de groep Maastricht Stralingsinfo, samen met 100 inwoners, vervolgens uitgenodigd om zich te laten informeren over de gevaren van 5G. Daaraan voorafgaand vond er een protestactie plaats tegen de uitrol van 5G in Maastricht. Lees er onderstaand meer over.

Informatieavond 5G

Vanwege grote bezorgdheid over de eerste 5G-verbinding in Maastricht en de voorgenomen verdere uitrol van 5G heeft de groep ‘Maastricht Stralingsinfo’ vorige week een informatieavond georganiseerd. Vanwege de grote opkomst moest de bijeenkomst op het laatste moment verzet worden naar een grotere locatie. Er waren zo’n 100 inwoners aanwezig, 7 politieke partijen en een aantal mensen van de pers. De volledige video-opname van deze informatieve avond kun je terugkijken (of lees onderstaand de samenvatting):

Gezondheidseffecten

Organisator Arno Kerbusch heeft zich al 25 jaar verdiept in de materie en startte de bijeenkomst met de constatering dat er bij de bevolking, regering en politieke partijen nog maar weinig bekend is over 5G. De meeste mensen weten niet waar het over gaat en gemeenten worden buitenspel gezet. Vandaar dat ze besloten hebben om dan maar zelf een informatieavond te organiseren.

Arno vertelt over de gezondheidseffecten van straling die zijn vastgesteld op basis van wetenschappelijke onderzoeken. Op de korte termijn is dat o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, geheugenverlies en slaapproblemen. Op de lange termijn is er o.a. sprake van DNA-schade, beschadiging van de voortplantingsorganen, autisme, kanker/melanomen en elektrohypersensitiviteit. Uit meerdere onderzoeken is ook gebleken dat straling de calciumhuishouding in onze cellen verstoort. De eerste organen die daardoor geraakt worden zijn de ogen en de nieren.

Waar er bij 3G, 4G en wifi nog een incubatietijd is van gemiddeld 5 tot 10 jaar, zijn de effecten van 5G al direct of binnen 5 jaar merkbaar. Daarnaast komt de 5G-straling bovenop de straling die er nu al is van 2G, 3G en 4G. En met het aanbrengen van nog eens 20.000 satellieten om de aarde heen, is er straks geen plek meer op aarde waar we niet worden blootgesteld aan straling.

Genève, Brussel, Florence, 26 staten in Amerika, 4 kantons in Zwitserland hebben al ‘nee’ gezegd tegen 5G via een moratorium. Verzekeraars willen gezondheidsschade door straling niet verzekeren. En Dr. Martin Pall (Professor emeritus biochemie en medische basiswetenschappen van de Washington State University) zegt hierover: “Het plaatsen van tientallen miljoenen 5G-antennes zonder een enkele biologische veiligheidstest moet wel het domste idee zijn dat iemand in de geschiedenis van de wereld heeft gehad”. Dat zijn veelzeggende signalen.

De actiegroep is in gesprek met de politiek, de overheid en allerlei instanties over het beleid rondom de uitrol van 5G. Ze vragen zich af waarom de burger niet is geïnformeerd. Hoe kan het dat niemand wat weet en waarom zijn gemeentes niet geïnformeerd over de risico’s? Zij moeten de burgers toch juist beschermen?

Wat kun je zelf doen

De volgende spreker is Jacques Prop. Hij is ervaringsdeskundige en doet ook stralingsmetingen. Hij meet vaak extreem hoge waarden bij mensen thuis. Jacques vertelt dat hij zelf 14 jaar geleden een burnout heeft gehad en dat hij toen ontdekte dat er een link was tussen zijn gezondheidsklachten en straling. Bij een stralingsmeting door een bouwbioloog kwam hij er ook achter dat hij paniekaanvallen kreeg precies op de plekken met veel straling. Op stralingsarme plaatsen knapte hij weer op. Huisartsen besteden geen aandacht aan het fenomeen straling en schrijven gewoon pillen voor.

Er zijn wel allerlei dingen die je zelf kunt doen om de straling te beperken. De slaapkamer is een belangrijke plek om te beginnen, aangezien je lichaam ’s nachts moet herstellen. Een groot deel van de straling komt van buren, aangezien straling door muren heen gaat. Je kunt aan je buren vragen waar zij de wifi-router en tv-box hebben staan en zorgen dat het hoofdeinde van je bed daar niet vlakbij staat. Verder adviseert Jacques om geen mobiele telefoon als wekker te gebruiken, dit verstoort de aanmaak van melatonine waardoor je slechter slaapt. Er zijn ook wekkers op batterijen. Ook kun je ’s nachts de stekkers uit het stopcontact halen en geen tv in de slaapkamer zetten. [redactie: zie ook deze pagina].

Om jezelf te versterken kun je regelmatig de natuur opzoeken. Boslucht en zeelucht zijn helend. En het lopen op blote voeten (aarden) voert spanning in het lichaam af. Ook kun je zelf een stralingsmeter aanschaffen zodat je weet waar je aan toe bent. Tenslotte geeft Jacques aan dat hij hoopt dat de gemeente Maastricht de veel te hoge ICNIRP-norm afwijst en het voorzorgsprincipe toepast. Dat is de enige menselijke manier om de stad leefbaar te maken.

Is 5G het paard van Troje?

Emil Möller is de laatste spreker van de avond. Hij brengt de dynamiek van het ‘speelveld’ rondom 5G in beeld en geeft aan dat er een andere achtergrond is dan wat ons wordt voorgespiegeld. 5G is ontwikkeld vanuit de militaire industrie. Er zijn 29.000 rapporten waarin staat beschreven wat de militaire industrie allemaal kan doen met elektromagnetische straling om de vijand te bestrijden. Daarbij valt te denken aan crowd control en het gebruik van 5G-straling als direct energy-wapen. Degene die de techniek beheerst, beheerst de mensheid.

Hij verwijst daarbij ook naar de Chinese situatie waarin burgers overal worden gevolgd via kunstmatige intelligentie. De gedragingen van burgers worden gekoppeld aan een ‘social credit systeem’, waarmee hun gedrag wordt gemanipuleerd. 5G is een controlemechanisme en nodigt misbruik uit door degenen die de kunstmatige intelligentie beheersen. Dat is iets wat wij in onze samenleving niet moeten willen, 5G is volgens hem het paard van Troje. Het valt Emil op dat maar weinig mensen hierover willen praten en dat er steeds maar weer verwezen wordt naar de ICNIRP. [Zie ook dit interview met Eric van Rongen, voorzitter van de ICNIRP.] Emil roept iedereen op om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Mensen vertrouwen politici, die zijn dus ook moreel aansprakelijk.

Een somber beeld, maar er zijn ook kansen. Wat kunnen we doen om dit tegen te houden? Ten eerste: Wakker worden. Deel deze informatie met vrienden, familie, etc. Zorg dat iedereen bewust wordt en sta op. Ga eisen stellen, ga naar de rechter toe. De groep wil het onderwerp op de politieke agenda van de gemeenteraad zetten. Hiervoor zijn 200 handtekeningen nodig. Mensen kunnen dit kant en klare formulier ondertekenen en inleveren bij het stadhuis van de gemeente. De groep hoopt hiermee een ‘domino-effect’ te bereiken, zodat ook andere gemeenten zullen volgen.

Verder loopt er nu een openbare internetconsultatie over het wetsvoorstel dat de verplichte uitrol van 5G mogelijk maakt. Emil roept iedereen op om bezwaar te maken en een reactie in te dienen. Op maandag 9 september is er een landelijke demonstratie in Den Haag en op 15 september is er het 5G-congres ‘The Trojan Horse’ in de Melkweg in Amsterdam. Er is dus van alles wat we kunnen doen!

Protestactie 5G Maastricht

Als vervolg op deze informatieavond heeft de gemeenteraad de groep ‘Maastricht Stralingsinfo’, samen met 100 inwoners, uitgenodigd om zich op 27 augustus te laten informeren over de bezwaren tegen 5G. Daaraan voorafgaand vond er op het plein voor het Stadhuis een vreedzame protestactie plaats tegen de uitrol van 5G in Maastricht.

Foto: Santos

Na de demonstratie gingen ze in gesprek met de gemeenteraad. Er waren ruim 100 mensen in de raadszaal. Arno en Emil hielden daar een inspirerend pleidooi voor de Raadsleden van de gemeente Maastricht. Om het onderwerp officieel op de politieke agenda te krijgen waren er in korte tijd ruim 300 handtekeningen binnengekomen bij de gemeente. Binnenkort zal er dan ook een afspraak gemaakt worden om de uitrol van 5G op de politieke agenda van Maastricht te zetten. Wordt vervolgd!

Verslag: Silvia Belgraver

Update: Er is inmiddels een afspraak gepland met de wethouder voor gezondheid in Maastricht op donderdag 29 augustus om 16.00 uur.

Update 5 september: Naar aanleiding van de informatieavond heeft de gemeente Maastricht een brief gestuurd aan Minister Wiebes met bezwaren tegen en vragen over de uitrol van 5G. Bekijk hier de brief van gemeente Maastricht.

In de media:
1Limburg 21-08-2019: Onduidelijkheid over gezondheidrisico’s 5G-netwerk
1Limburg 27-08-2019: 5G-tegenstanders protesteren in Maastricht
De Limburger 27-08-2019: Anti-5G-demonstratie in Maastricht trekt honderd mensen


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.