Kort geding aangemerkt als zeer urgent en gaat door, maar dan schriftelijk

Het kort geding tegen de uitrol van 5G – waarvan de zitting gepland staat voor 21 april a.s. – gaat door. De rechtbank heeft stichting Stop5G Nederland afgelopen vrijdag laten weten dat de zaak als zeer urgent is aangemerkt en dat er zal worden doorgeprocedeerd.

Wel is de zitting – door de sluiting van de meeste rechtbanken in verband met de uitbraak van het coronavirus – afgelast en zal de procedure geheel schriftelijk worden gevoerd. Voor Stop5G Nederland is het goed nieuws dat de procedure doorgaat en dat deze als zeer urgent is aangemerkt. De uitrol van 5G en de veiling van de frequenties gaan namelijk onverminderd door, ondanks het uitbreken van het coronavirus waardoor het gehele maatschappelijke leven plat is komen te liggen.

In andere landen, zoals Frankrijk, Portugal en Oostenrijk, zijn de veilingen van 5G-frequenties om die reden uitgesteld. Het zou mooi zijn als dat ook in Nederland gebeurt. Daarmee zouden de Nederlandse gemeenten meer tijd hebben om hun wensen kenbaar te maken in het onderzoek naar de bestuurlijke gevolgen voor gemeenten van de uitrol van 5G en te bezien wat het draagvlak onder inwoners is. Want op dit moment liggen veel bestuurlijke processen in gemeenten stil. Maar nu de uitrol van 5G in Nederland gewoon doorgaat zou een vertraging van de procedure absoluut niet wenselijk zijn. We kregen er de laatste weken ook veel vragen over of de zitting door zou gaan of niet.

Het is wel spijtig dat de zitting wordt afgelast. Er zal op deze manier minder aandacht voor zijn. Zeker vanuit de media die zich nu vooral focussen op het coronavirus. Een schriftelijke procedure biedt echter ook mogelijkheden en zal ons minder kunnen verrassen.

Hoe gaat de procedure nu verder? De omstandigheid dat een kort geding volledig schriftelijk gevoerd wordt is niet eerder voorgekomen dus alles is nu nieuw. Een pleitnota zal niet nodig zijn, maar in plaats daarvan zullen we nu een repliek, een tweede schriftelijk processtuk, van onze kant indienen. Alle processtukken – zowel van onze kant als van de kant van de overheid – zullen in ieder geval voor 21 april bij de rechtbank liggen.

Stichting Stop5GNL heeft al veel donaties mogen ontvangen en iedereen die ons tot nu toe heeft gesteund heel veel dank. Wil je ook dit kort geding steunen kijk dan op de donatiepagina van de stichting. Donaties zijn nog steeds welkom!

Stichting Stop5G Nederland

Lees ook:
26-02-2020 – Stichting Stop5GNL heeft de Nederlandse Staat gedagvaard
21-04-2020 – Privacy First staat achter kort geding van stichting Stop5GNL
22-04-2020 – Mondelinge behandeling van kort geding tegen uitrol 5G op 4 mei


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.