Generation 5: “Het voelt als een muis, vechten tegen een olifant”

Steun gevraagd voor een documentaire over docent, moeder en activist Myrte Amons. Zij gaat de strijd tegen 5G aan, ongeacht de vele tegenslagen. Filmmakers Victor Bray en Pleun Wijgman doen in dit bericht een oproep om deze documentaire mogelijk te maken. [Naschrift Redactie: De documentaire is inmiddels gemaakt en kun je onderaan dit bericht bekijken.]

‘Generation 5 – too soon to quit’

Myrte Amons (50)

Wat doe jij wanneer mensen je voor gek verklaren, alleen omdat je iets anders gelooft? Myrte Amons worstelt dagelijks met dit probleem. Samen met haar team gaat zij de strijd tegen 5G aan. Dat is nog niet zo makkelijk, de media zet ‘Anti-5G-activisten’ vaak in een slecht licht. Hierdoor denken mensen dat zij allemaal ‘gekkies’ zijn en zendmasten in de fik steken. Als gevolg wordt alles wat zij zeggen als onwaar bestempeld.

Documentaire
We vinden dat de eenzijdige berichtgeving van de media een verkeerd beeld schetst: een verhaal heeft altijd minstens twee kanten. Ondanks dat wij als makers neutraal zijn, is het aan ons om de andere kant te vertellen. Door middel van deze documentaire willen wij graag laten zien dat het merendeel van Anti-5G-activisten geen ‘gekkies’ zijn en geen zendmasten in de fik steken. Daarnaast gaat het niet om gek zijn, maar om de strijdlust die Myrte heeft om iets te bereiken. Wij willen laten zien dat Myrte er alles aan doet om haar en andermans gezondheid intact te houden.

Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren, zeker als je het ergens niet mee eens bent. In een samenleving zijn veel meningsverschillen, en dat is mooi. Maar wanneer je iedereen over één kam scheert, zorgt dat voor onevenwichtigheid in de samenleving. Daarom willen wij met deze documentaire het beeld van mensen die geloven dat 5G slecht is, veranderen.

Crew
Wij zijn Victor Bray (20) en Pleun Wijgman (21), de makers van de documentaire ‘Generation 5 – too soon to quit’. Allebei zijn we in 2017 begonnen met de studie Media, Informatie en Communicatie op de Hogeschool van Amsterdam. Door onze passie voor film maken hebben onze wegen elkaar drie jaar later gekruist op de Hogeschool Utrecht tijdens de minor ‘CampusDoc’.

Regisseur Victor
Victor is in zijn dagelijks leven veel bezig met het schrijven van korte films: ‘Ik kan dit met mijn creatieve huisgenoten realiseren. Daarnaast heb ik voor een half jaar lang gewerkt voor de Hogeschool van Amsterdam en kreeg ik hier de vrijheid om met een klein team concepten te bedenken en dit te filmen. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen.’

Regisseur Pleun
Pleun is vanaf jongs af aan al bezig met filmpjes maken en monteren. ‘In de loop van mijn studie heb ik een audiovisuele richting gekozen waarbij ik met een creatief team audiovisuele producties heb bedacht en gemaakt. Daarnaast heb ik mijn stage gedaan bij AT5 en ben ik hier dagelijks bezig geweest met film. Ik haalde hier veel plezier uit en het paste goed bij me.’

Naast dat we lessen hebben gevolgd in Utrecht over documentaires maken, zijn we ook naar New York gevlogen om hier intensief onderwijs te krijgen aan de Graduate School of Journalism. Dus ondanks dat we studenten zijn, hebben we al enige ervaring met videoproducties. Wij vormen een enthousiast en professioneel duo dat doen er alles aan doet om deze documentaire zo goed en mooi mogelijk te maken!

Crowdfunding
Help mee om deze documentaire mogelijk te maken. Het streefbedrag is € 3.000 en de crowdfunding loopt via CineCrowd. Zie voor meer informatie deze link.

Quote van Myrte die de filmmaker inspireerde:
“Het voelt als een muis, vechten tegen een olifant”…

Naschrift redactie:
De documentaire is inmiddels gemaakt en kun je onderstaand bekijken:

Lees ook:
> Video-verslag van raadsinformatiebijeenkomst over 5G en lantaarnpalenactie in Zeist
> Demonstratie bij RIVM. Ook voor 5G: “eerst de volksgezondheid, dan de rest”


Waardeer je deze website?
Overweeg dan ook eens om een donatie te doen, zodat de website ook in de toekomst kan blijven bestaan.